Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Στην παρουσίαση των βιβλίων του κου Γιάννη Ησαΐα



Την παρουσίαση των δυο βιβλίων του συμπατριώτη μας φιλολόγου και ιστορικού ερευνητή κου Γιάννη Ησαΐα, που εκδόθηκαν από το Δήμο Ερμιονίδος με ανάλογη ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, παρακολουθήσαμε στην Ερμιόνη και στο Κρανίδι.
Το πρώτο βιβλίο με θέμα τα νομίσματα της Αρχαίας Ερμιόνης και της Αρχαίας Πόλης των Αλιέων και το δεύτερο με την ιστορία του Κρανιδίου και των Κοινοτήτων Πορτοχελίου, Διδύμων, Φούρνων και Κοιλάδας.Τα δύο βιβλία  διανέμονται δωρεάν από το Δήμο Ερμιονίδος.
Ο συγγραφέας με κίνητρο την αγάπη του για τον τόπο, χωρίς καμία αμοιβή, κατάφερε με κόπο και μεθοδικότητα μετά από μακρόχρονη και επίπονη ερευνητική εργασία, να  καταγράψει στοιχεία που συνθέτουν την ιστορία μας. Πρόκειται για δύο σπουδαία βιβλία, μια παρακαταθήκη γνώσης.
Ευχάριστη έκπληξη χθες  στο Κρανίδι η  παρουσία του κ Άδωνι Κύρου. 
Άδωνις  Κύρου, ένας  αρχαιολόγος πεζοπόρος, ορειβάτης που ακολούθησε ορεινά μονοπάτια  σε δυσπρόσιτες περιοχές για να ολοκληρώσει το αξεπέραστο έργο του για τον Αργολικό Κόλπο με τίτλο «Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού» έκδοση 1990.
Μας μίλησε για την πρώτη του   ανακάλυψη, το σπήλαιο Φράχθι, μία από τις σημαντικότερες προϊστορικές τοποθεσίες στην Ελλάδα, ήταν μόλις 16 χρονών.
Τέτοιες εκδηλώσεις, αν κρίνουμε από την συμμετοχή του κόσμου  δεν ενδιαφέρουν πολλούς, όμως αυτό δεν μπορεί να μειώσει την σπουδαιότητα τους.
Να ευχαριστήσουμε από την ψυχή μας τον κο Γιάννη Ησαΐα για την πολύτιμη προσφορά του και όλους όσους συνέβαλαν και βοήθησαν  να ολοκληρωθεί και να παρουσιασθεί αυτή η καταγραφή.

          Για την "Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης"
Ρίνα Λουμουσιώτη