Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Καμία χαρά για καμιά γεώτρηση.

Χαρά γιατί θα πιουν έστω μόνοι τους οι Ηλιοκαστριώτες καλό νερό, ναι.

Αλλά καμιά χαρά για οποιαδήποτε γεώτρηση. Δημόσια ή ιδιωτική. Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε από τότε που αφήσαμε τα πηγάδια των 10 μέτρων και αρχίσαμε τις γεωτρήσεις τις όλο και πιο βαθιές. Ιδιωτικές και δημόσιες, νόμιμες και παράνομες.
Στην Ερμιόνη κάναμε χαρά για την πρώτη δημοτική γεώτρηση  στο κτήμα κοντά στο σημερινό κτήριο του Γυμνασίου. Σε λίγα χρόνια θάλασσα έγινε. Μετά κάναμε χαρά για τη γεώτρηση της Αυλώνας που ήταν πιο πάνω, θάλασσα έγινε. Μετά μέσα στο Καταφύκι θάλασσα έγινε. Ακόμη και οι ορεινές γεωτρήσεις των Διδύμων, όταν αλογίστως χρησιμοποιήθηκαν, άρχισαν να βγάζουν υφάλμυρο.
Δεν υπάρχει κανένας γεωλόγος, υδρολόγος που υποστήριξε ποτέ ότι το θέμα του νερού όχι μόνον της Ερμιονίδας αλλά όλου του νομού θα λυθεί με γεωτρήσεις οπουδήποτε και μάλιστα στα βουνά.  Αντίθετα με την εφαρμογή της οδηγίας 60 καλούνται όλοι να δηλώσουν τις γεωτρήσεις τους, γιατί έρχονται μέτρα περιορισμού και όχι μέτρα υπέρ των γεωτρήσεων.
Από ό,τι καταλαβαίνω κύριε Μπαλαμπάνη ανήκετε  στην παράταξη που ψήφισα και την ψήφισα για δύο τρεις βασικούς λόγους μεταξύ των οποίων θα φρόντιζε "να γίνουν έργα υποδομής διαχρονικά" όπως και εσείς λέτε.
Ότι θα ενεργούσε να έλθει ο Ανάβαλος, θα ξεκινούσε τα φράγματα της Τζερτζελιάς και του Ρο Ρο , ίσως και του Καταφυκιού, και ότι θα εξάλειφε από προσώπου της γης το αίσχος του Σταυρού, για τους γνωστούς λόγους που χρόνια βιώνουν τα Δίδυμα, αλλά και για την ανοησία να γίνει ψηλά στα βουνά και με τις βροχές όλη η ρύπανση να διαποτίζει τη γη και να περνάει στον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτά είναι έργα, όπως λέτε "υποδομής διαχρονικά". Η γεώτρηση στις Αδέρες είναι λύση ανάγκης και δεν έχει καμία σχέση με έργα υποδομής. Και το Θερμήσι μπορεί να σας μιμηθεί και να ανέβει ψηλά στις Αδέρες για γεώτρηση, και ο Δαμαλάς και η Λεσιά. Τι νερό νομίζετε ότι παίρνετε; Το νερό των από κάτω κάμπων. Αν διαφωνείς, γράψε στο μπλογκ της παράταξης ότι δεν συμβαίνει αυτό, αλλά φρόντισε να έχεις και μια τεκμηριωμένη απάντηση από έναν γεωλόγο - υδρολόγο που να λέει ότι κάνοντας ψηλά τις Αδέρες σουρωτήρι οι κάμποι μένουν ανεπηρέαστοι και ότι οι γεωτρήσεις αυτές είναι διαχρονικά έργα υποδομής.
Και τελικά τι αφήνει η παράταξή μας ως διαχρονικές υποδομές στο νερό; Απολύτως τίποτα αγαπητέ μου, ούτε καν μία έστω μικρή αφαλάτωση, έτσι για τα μάτια του κόσμου, να έχει έστω και ένα χωριό του κάμπου νερό πόσιμο. Ακόμη και για το ότι η Ερμιόνη υδρεύεται και από την κύρια γεώτρηση της Αυλώνας με αυξημένη περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου, αντί έρευνας ταμπουρώθηκε πίσω από το μέγιστο όριο των 50 μονάδων! Ως προς το νερό λοιπόν, υπάρχουν σοβαρότατοι λόγοι να μην ξαναψηφίσω την Παράταξη που αυτονομάστηκε και Πατριωτική, λες και όλοι οι άλλοι είναι μη πατριώτες, με οποιαδήποτε υποψήφιο δήμαρχο, ή με οποιαδήποτε νέα προσωνυμία.
Ανήκω στο περίπου 99.99% των συμπατριωτών που δεν παρακαλούθησαν ποτέ συνεδρίαση ΔΣ. Και όσες φορές προσπάθησα από το διαδίκτυο να παρακολουθήσω βιντεοσκοπημένες, δεν κατάφερα πάνω από 2-3 πρώτα λεπτά της ώρας. Και θα εξακολουθήσω να είμαι στο 99.99%. Όσο για το 0.01% χαρά στο κουράγιο του. Μπορώ όμως να ισχυριστώ, ότι απ' όσα ουσιαστικά έγιναν στην Ερμιονίδα, σε πνευματικό και υλικό επίπεδο, λίγα έχουν σχέση με τα ΔΣ των Δήμων μας.
Χαίρομαι που η παράταξή μας διαβάζει μανιωδώς Θουκυδίδη, μα διαπιστώνω ότι όλοι διαβάζουν τις ίδιες σελίδες μέχρι να τις αποστηθίσουν. Προφανώς μετάφραση Κουμανταράκη, αλλά το έργο είναι πολύτομο. Έχει και για τον Αλκιβιάδη παρακάτω για το πώς παρέσυρε του Αθηναίους στην καταστροφή.
Τα άλλα εντάσσονται  στη προεκλογική κοκορομαχία, προορισμένα, με πολλά παρόμοια που θα βγουν στον αέρα, να μας διασκεδάζουν μέχρι τον Μάιο μαζί με τα παραδοσιακά προεκλογικά μικροέργα που 4 χρόνια "ωρίμαζαν" για να εκτελεστούν παραμονές εκλογών, μηδέ εξαιρουμένης και της εν λόγω γεωτρήσεως η οποία λόγω ανάγκης δεν έγινε στην αρχή της 4ετίας, τότε που "υπήρχαν λεφτά", αλλά περίμενε και αυτή να ωριμάσει. Όμως σκεπτόμενοι πολιτικά, μία παράταξη που μετά από 4 χρόνια έδωσε καλό νερό σε ένα χωριό, και του έδωσε αυτή τη χαρά, τότε το χωριό μπορεί να ανταποδώσει τη χαρά του με πολλούς πολλούς ψήφους. Όλοι οι άλλοι όμως που μία παράταξη 4 χρόνια τους έδινε νερό μη πόσιμο επί πληρωμή, και τους αφήνει και χωρίς καμιά ελπίδα πόσιμου, για αυτή τους τη λύπη μπορούν να ανταποδώσουν με γενικό φούμο.

Εύχομαι τη νέα δημοτική γεώτρηση - λύση ανάγκης να την χρησιμοποιήσει ο Δήμος με φοβερή σύνεση και μόνον για τον οικισμό του Ηλιοκάστρου μέχρι την ευτυχισμένη μέρα που μια άλλη παράταξη θα υδροδοτήσει όλη την Ερμιονίδα με καλό νερό από τα φράγματά της και από τον Ανάβαλο (αν τελικά είναι πόσιμο το νερό του) τα όντως διαχρονικά έργα υποδομής που θα μας επιτρέψουν να κλείσουμε και τις περισσότερες δημοτικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις για να αναρρώσουν τα υπόγεια νερά μας.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος