Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Ο Καλλικράτης και πάλι

Τον έφτιαξαν με το σκεπτικό ότι θα συνενώσει Κοινότητες, θα έχει λιγότερα έξοδα, μα το κυριότερο ότι λόγω μεγέθους θα μπορεί ευκολότερα να βρίσκει πόρους και κονδύλια και προγράμματα για την Ανάπτυξή του, όπως και κατάλληλο προσωπικό για σωστή διοίκηση.
Μέχρι τώρα και από ό,τι γενικώς διαβάζω, μάλλον η συνένωση εξόντωσε τις Κοινότητες, χωρίς κανένα, μέχρι τώρα απτό αποτέλεσμα από τη συνένωσή τους. Συνετέλεσε δε στην απαγοήτευση των Κοινοτήτων και την απραξία των εκλεγμένων συμβουλίων τους που πλέον αισθάνονται διακοσμητικά σώματα χωρίς ψυχή, αρμοδιότητες, μέσα και πόρους.
Αντίθετα, στους περισσότερους μικρούς Δήμους σαν και τον δικό μας, που είναι και οι περισσότεροι στην Ελλάδα, αυτό που ενισχύθηκε με κάθε τρόπο από την συνένωση του Καλλικράτη είναι το κεφαλοχώρι σε βάρος των χωριών. Δηλαδή το πολιτικό βάρος του κεφαλοχωρίου με τον όγκο των ψήφων του καταφέρνει και στερεί πόρους από τα χωριά - δορυφόρους και τους μεταφέρει στο κεφαλοχώρι, ως έργα, υπηρεσίες κ.λ.π.
Από τους υποψηφίους για την Δημαρχία Ερμιονίδας, δεν πρέπει να δοθούν στοιχεία σχετικά με αυτό το θέμα; Τα βλέπουν όλα καλώς καμωμένα; 
Αυτά τα 4 χρόνια τι κέρδισε το Δίδυμο, το Ηλιόκαστρο, οι Φούρνοι, το Θερμήσι, ακόμη και η Ερμιόνη, που δεν το κέρδιζαν ως ανεξάρτητες Κοινότητες;
Για την Ερμιόνη που τη ζούμε, τι είναι αυτό που άλλαξε αυτά τα 4 χρόνια; Όπως την άφησε ο ιστορικός Δήμος Ερμιόνης, έτσι και παραμένει: ίδιο νερό, ίδιες παραλίες, ίδια τσιμέντα και άσφαλτοι, ίδια μη εξυπηρέτηση σκαφών, ίδια τα πράγματα της θάλασσας, στη μέση η πυροπροστασία Μπιστιού (παρατημένη δηλαδή), ίδιες εκδηλώσεις, ίδιες υποδομές πολιτισμού και άθλησης όλα μένους ίδια, ακόμη και η ρωμαϊκή σαρκοφάγος ακούνητη. Τίποτα δεν προστέθηκε, τίποτα δεν άλλαξε, τίποτα δεν βελτιώθηκε. Η επισκευή μιας παιδικής χαράς και ένα πεζοδρόμιο (της κακιάς ώρας) στο δρόμο του λιμανιού προς το Μπίστι, έ, δεν είναι και να το συζητάμε.
Το μόνο έργο που έμεινε είναι η καταπολέμηση της βαμβακίασης στο Μπίστι. Και τα έργα φαίνονται από μόνα τους. Ενδιαφέρθηκε ο Δήμος, παρέλαβε ένα Μπίστι κατάλευκο από το βαμβάκι και σήμερα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, παρά τις αβαρίες. Το ίδιο και με την Βασιλική στο Σχολείο: Ήταν τα ψηφιδωτά στις αποθήκες και βγήκανε και μπήκανε στη θέση τους και φαίνονται.

Σημείωση: Ακούμε για πολλά εκατομμύρια ευρώ για το αποχετευτικό του Κρανιδίου, άλλα τόσα για την μεταφορά των λυμάτων από το Πορτοχέλι. Γιατί είναι αναγκαία έργα. Δηλαδή η Ερμιόνη που οι πρόγονοι φροντίσανε να έχει αποχέτευση το χωριό, οι νεότεροι που την ολοκλήρωσαν με τον βιολογικό, δεν δικαιούνται τίποτα, γιατί θεωρούνται προηγμένοι, ενώ τα δύο πλουσιότερα χωριά που δεν φρόντισαν χρόνια αυτά τα θέματα παίρνουν όλους αυτούς τους πόρους; Και την ίδια στιγμή βλέπουμε τα κέρδη των Διδύμων από τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη: Έχασε το δρόμο του και του δώρισαν την παράκαμψη. Του έφτιαξαν την ΧΑΔΑ Ερμιονίδας στον Σταυρό. Του έσβησαν τον δρόμο για το Ναύπλιο.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος