Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Μελισσοκόμος από το Αργος, χρυσός νικητής σε διεθνή διαγωνισμό.

Μελωμένα νέα..

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ο Διεθνής Διαγωνισμός Βιολογικού Μελιού, BIOLMIEL, στην επαρχία Βίμπο Βαλέντια στη Καλάμπρια της Ιταλίας. Στο διαγωνισμό έλαβε μέρος σημαντικός αριθμός μελισσοκόμων, από διάφορες χώρες, ενώ ειδικά για την Ελλάδα το πλήθος των συμμετοχών και των διακρίσεων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αποδεικνύοντας ότι το επίπεδο ποιότητας των προϊόντων της χώρας και ειδικά του βιολογικού μελιού, αναγνωρίζεται παγκοσμίως.
Η διεθνής κριτική επιτροπή αξιολόγησε περισσότερα από 200 προϊόντα στα οποία είχε προηγηθεί χημική ανάλυση, και καθόρισε τους νικητές, με συνολικό μέσο όρο που ξεπέρασε στη βαθμολόγηση τα 80/100.
Τη διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε η CRA (Ιταλικό Κέντρο Έρευνας Μελισσοκομίας), σε συνεργασία με την ICEA (Φορέας Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων της Ιταλίας) και τοCIBi/Premiobiol (Ιταλική κοινοπραξία για τα βιολογικά προϊόντα). Για την Ελλάδα, την διοργάνωση ανέλαβε ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ.

 Από τους έντεκα Έλληνες μελισσοκόμους, που πήραν μέρος στο διαγωνισμό με συνολικά εικοσιπέντε διαφορετικές ετικέτες, οι δύο επιστρέφουν χρυσοί νικητές και ακόμα οκτώ επιστρέφουν ως ασημένιοι. Οι Έλληνες μελισσοκόμοι που διακρίθηκαν, σε συγκεκριμένα είδη μελιού, είναι οι:
ΧΡΥΣΟΙ
Μέλι Ελάτης: ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, Αντώνης Δημακόπουλος (Άργος, Αργολίδα)
Μέλι από Θυμάρι: ΑΜΟΡΓΙΑΝΟ, Παναγιώτης Μαρούλης ( Λαγκάδα, Αμοργός)
ΑΣΗΜΕΝΙΟΙ
Μέλι από Κάστανο: ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ , Δημακόπουλος Αντώνιος (Άργος, Αργολίδα).
Μέλι Πεύκου: EBION, Ουρανός Νικόλαος ( Άνω Καλεντίνη, Άρτα).
Μέλι από Έλατο, θυμάρι και άνθη: ΚΤΗΜΑ ΦΟΥΓΚΑ, Πέτρου Λεωνίδας (Λούκα, Ηλείας)
Μέλι Μελιτωμάτων: DRYADON & SCHERIA, Γερανός Στέφανος (Σπαρτύλας, Κέρκυρα)
Μέλι Ανθέων: MELITI & MYTHODIA, Γερανός Στέφανος (Σπαρτύλας, Κέρκυρα)
Μέλι από Έλατο: ΚΑΤΣΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, (Καραβάς Σπάρτης, Λακωνία)
Μέλι από Θυμάρι:

SI-MEL, Σαββιδάκης Γεώργιος (Γκέλα Σητείας, Λασίθι)
ΜΕΛΙ ΚΥΘΝΟΥ, Γονίδης Δημήτριος (Δρυοπίδα Κύθνου, Κυκλάδες)

ΒΙΟΜΕΛΙ, Αρβανίτης Κων/νος (Μεγάλο Μοναστήρι, Λάρισα).
ΚΑΤΣΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, (Καραβάς Σπάρτης, Λακωνία)
ΜΕΛΙ ΤΩΝ ΑΝΘΕΩΝ, Χαραλαμπίδης Κων/νος (Βασιλικά Ιστιαίας, Εύβοια).

BIOLMIEL PACK: Ιδιαίτερη διάκριση για τη χώρα μας αποτελεί το βραβείο το οποίο απέσπασε η Μελισσοκομική Κέρκυρας Βασιλάκη για την ιδιαίτερη ετικέτα και συσκευασία της.

Όπως δήλωσε ο Γεν. Διευθυντής του Οργανισμού ΔΗΩ κος Σπύρος Σγούρος «Τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού BIOLMIEL, αποτελούν θρίαμβο για τη χώρα μας. Αυτή η διεθνής αναγνώριση ποιότητας, δικαιώνει τη βιολογική μελισσοκομία στην Ελλάδα και αποτελεί κίνητρο για συνεχή βελτίωση από την πλευρά των μελισσοκόμων, καθώς προσφέρει ισχυρές εξαγωγικές προοπτικές»
πηγή