Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

«Αίσχος» – Η αντίδραση των ανθρώπων του θεάτρου στις ανακοινώσεις του Γιαν Φαμπρ (νέου διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου)

Και ξαφνικά το Βελγικό Φεστιβάλ που εγκαθιδρύει στη θέση του Ελληνικού Φεστιβάλ ο Γιαν Φαμπρ, ως νέος αποικιοκράτης σε τριτοκοσμική χώρα, ένα θεσμό που θα εισάγει στα τρίσβαθα της φαμπριανής τέχνης και του βελγικού σύγχρονου πολιτισμού το ελληνικό κοινό, ξεσήκωσε την οργή των Ελλήνων καλλιτεχνών αλλά και των απλών πολιτών. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστοί ηθοποιοί ρωτούσαν εκτός εαυτού το ξενοδοχείο που διαμένει ο Βέλγος σταρ και νέος διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπως μετονόμασε το Ελληνικό Φεστιβάλ, προκειμένου να πάνε και να διαμαρτυρηθούν (γνωστός ηθοποιός μάλιστα έγραψε: “Θα χυθεί το αίμα μου, αλλά αυτό δεν θα περάσει”.) Η Όλια Λαζαρίδου, η οποία πόσταρε, έναντι σχολίου, μονολεκτικά τη λέξη «αποικιοκρατία», πρότεινε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Φαμπρ να γίνει συνέλευση των καλλιτεχνών στην Πειραιώς 260 για να βρεθεί ένας τρόπος αντίδρασης, προτείνοντας να αποσταλεί συγχρόνως μια ανοικτή επιστολή στον Βέλγο καλλιτέχνη που να ξεκινάει «Κύριε Φάμπρ, γνωρίζετε πού ήρθατε;».

Τελικά, το ανοικτό κάλεσμα για την επόμενη μέρα και τον τρόπο αντίδρασης ορίστηκε την Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι στο θέατρο Σφενδόνη. Η Άννα Κοκκίνου παραχωρεί το θέατρό της γιατί, όπως μάς λέει χαρακτηριστικά, «θεωρώ αίσχος αυτό που συμβαίνει.»


Η Άντζελα Μπρούσκου, μέσω facebook, πρότεινε σαρκαστική «γιατί δεν βάζουμε παλλόμενα πέη σε όλα τα υπουργεία και να κάνουμε δεύτερη γλώσσα τα φλαμανδικά;». Σε τηλεφωνική συνομιλία μας, χαρακτήρισε το Φεστιβάλ Φαμπρ «ξεπούλημα στο πλαίσιο μιας εθνικής προδοσίας των πολιτικών απέναντι στο λαό τους».
Από τη σημερινή συνάντηση του Γιαν Φαμπρ με τον Αλέξη Τσίπρα.
Από τη σημερινή συνάντηση του Γιαν Φαμπρ με τον Αλέξη Τσίπρα./ Παναγιώτης Τζάμαρος/ FOSPHOTOS
Η ειρωνεία είναι ότι στην πρωϊνή συνάντηση που είχε ο Φάμπρ με τον Αλέξη Τσίπρα ο παντελώς άσχετος επί των θεμάτων του Φεστιβάλ, όπως προκύπτει αβίαστα, πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε τον Βέλγο πολυκαλλιτέχνη που κάνει το φεστιβάλ διεθνές, πρόσθεσε «σας έχω εμπιστοσύνη». Η απάντηση του Βέλγου είναι όλα τα λεφτά: «Να μην μου έχετε»!
 Δεν είναι το θέμα –προσθέτει η Μπρούσκου- ο Λούκος ή αν θα γίνει καλύτερο φεστιβάλ. «Πρόκειται για καθαρή προδοσία αυτό που συμβαίνει. Ο φορολογούμενος πολίτης πρέπει να ενημερωθεί ότι δεν είναι ζήτημα κάποιων ψώνιων που δεν πήραν δουλειά. Ηρθε μια Τρόικα και στον πολιτισμό. Προσωπικά, όλη αυτή η ιστορία μου γεννά συναισθήματα βίας. Όπως η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα στους πρόσφυγες  έτσι κλείνουν τα σύνορα και για εμάς». Η σκηνοθέτιδα υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να «μείνουμε στη λεκτική εκτόνωση» αλλά «οφείλουμε να οργανωθούμε σε δράσεις. Να κάνουμε κατάληψη σε χώρους φεστιβαλικούς, επεμβάσεις στις εκθέσεις, να σαμποτάρουμε το φαμπριανό φεστιβάλ, να το μπλοκάρουμε τελείως. Κανένας Έλληνας να μην μετάσχει».
popaganda