Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

"ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ'' ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

"ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ'' ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ !ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟ ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ - ΔΕΝ ΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ - ΔΕΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΗΣΤΕΥΟΝΤΑΙ !
Αγαπητοί φίλοι σε όλα τα μέρη της Ελλάδας συνηθίζεται την Κυριακή του Πάσχα να καίγεται ο Ιούδας με διάφορους τρόπουςΤο έθιμο του Ιούδα Εδώ στην Ερμιόνη πραγματοποιήται μέσα στα Νερά του Λιμανιού της πόλης. Είναι μοναδικό - πρωτότυπο και μετράει μπρός απο σαράντα συνεχόμενα έτη με αυταπόδεικτα στοιχεία που θα σας παραθέσουμε παρακάτω και όχι με λόγια εφάμιλλα των πυροτεχνημάτων...Ήταν ιδέα γνήσιων Ερμιονιτών και πολλάκις κατα το παρελθόν έχει καταγραφεί σε ρεπορταζ σ΄όλο τον Κόσμο.Οι

Ερμιονίτες δηλαδή έχουν μοναδικό έθιμο στην Ελλάδα και τον ''Γιούδα'' τον καίνε μέσα στην Θάλασσα με συγκεκριμένους κανόνες και συντεταγμένο τελετουργικά!Οι Ερμιονίτες έχουν μέσα στο αίμα τους  την πολιτιστική κληρονομιά και και την ιστορική παρακαταθήκη των προγόνων τους .Ετσι λοιπόν με ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία που συμπλέουν με τις παραδόσεις , τις αξίες και την κουλτούρα των κατοίκων της Ερμιόνης(π.χ Αλιεία - Θάλασσα - Γλέντι - Χορός ) πραγματοποιείται με μεγάλη επιτύχια το έθιμο ''ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ''... Χωρίς σόου νεοπλουτισμού και βλαχομπαρόκ επένδυσης , χωρίς κακέκτυπα αντιγραφών αλλά με αυθεντικότητα, γνώση και συνέπεια 40 και πλέον ετών καίμε τον ''Γιούδα'' μέσα στο λιμάνι της Ερμιόνης με τρόπο που δεν αντιγράφεται, δεν νοικιάζεται και το κυριότερο δεν ληστεύεται!
Δεν χρειάζονται αντιδικίες φίλοι, τα αυταπόδεικτα στοιχεία φανερώνουν την Αλήθεια και την διαφορά!
 

Όποια πόλη, όποιο χωριό , όποιος Ελληνικός τόπος αντιγράφει έθιμα του άλλου τόπου το μόνο που καταφέρνει είναι να αδικεί τον χαρακτήρα του , την φυσιογνωμία του αλλα και τον ίδιο του τον εαυτό!Γιατί ο κάθε τόπος στην Ελλάδα είναι ξεχωριστός , μοναδικός κι έχει την δική του ομορφιά και ιστορία....Κανένας μέρος της Ελλάδας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο το άλλο.
Αισθάνθηκα την ανάγκη να εκφραστώ όχι για τοπικιστικούς λόγους αλλά για τον επαναπροσδιορισμό του καθενός , την τήρηση της ελληνικών εθίμων , της Ξεχωριστής και συχγρόνως ποικίλης ελληνικής κουλτούρας.Ετσι λοιπόν ας προσέξουμε για μην μας φταίξουν στο πέρασμα των χρόνων οι αλλοεθνής και αλλοδαποί που πιθανόν κλέψουν τα ελληνικά έθιμα.
 

Όποιος λοιπόν παραβιάζει έθιμα και ιδέες άλλων τόπων και άλλων κατοίκων κάνει ζημιά στον εαυτό του και στα δικά του ιστορικά στοιχεία.Είναι λυπηρό να συμβαίνουν αυτά μέσα στην ελληνική κοινωνία και μάλιστα ως κακά αντίγραφα νεοπλουτισμού και αρπαχτής!Είναι λυπηρό μπροστά στο χρήμα να παραβιάζονται και να γκρεμίζονται οι εθιμοτυπικοί κανόνες που έχτισαν οι πρόγονοι μας στην Εληνική κοινωνία όλα αυτα τα χρόνια.
Για να τελειώνουμε λοιπόν μ΄αυτη την <<ιστορία>> όποιος δημοσιεύσει φωτογραφία ή βίντεο όπως σας παρουσιάζω κι εγώ παρακάτω με ομοίωμα του Ιούδα να τοποθετείται και να καίγεται μέσα στα νερά της θάλασσας (μ΄αυτό το τελετουργικό της Ερμιόνης που είναι γνωστό παγκοσμίως) πριν την Δεκαετία του 1980 και του 1970 τότε τα στόματα θα κλείσουν και τα παραπάνω θα είναι παρελθόν. Εως τότε καλή τύχη και προσοχή στις απομιμήσεις, μην σκάσουν κι αυτές σαν Βεγγαλικά!



Ερμιόνη Αρχόντισσα!
 ermarxontissa
@hotmail.com