Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

«Ναπολέων Λαπαθιώτης» ντοκιμαντέρ στη ΝΕΡΙΤ σε κείμενο και σκηνοθεσία Τάκη Σπετσιώτη

Εποχές και Συγγραφείς – «Ναπολέων Λαπαθιώτης» την Τετάρτη 3/12 στις 19.15
Η σειρά ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ της ΝΕΡΙΤ1 παρουσιάζει τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς, σε σχέση με την εποχή που έζησαν και την ιστορική και κοινωνική συγκυρία, που επηρέασε και διαμόρφωσε το έργο τους. 
Δείτε την Τετάρτη 3/12 στις 19:15 και σε επανάληψη  στις 1:40 το ντοκιμαντέρ αφιέρωμα στο Ναπολέοντα Λαπαθιώτη σε κείμενο και σκηνοθεσία Τάκη Σπετσιώτη.

Ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, γιος του στρατηγού του πυροβολικού και για ένα διάστημα Υπουργού των Στρατιωτικών Λεωνίδα Λαπαθιώτη και της ανηψιάς του Χαρίλαου Τρικούπη  Βασιλικής Παπαδοπούλου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1881. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Αθήνας, και μελέτησε συστηματικά την παγκόσμια λογοτεχνία, την παλαιότερη και τη σύγχρονή του. Γνώριζε τρεις ξένες γλώσσες, γαλλικά αγγλικά και ιταλικά,  έπαιζε πιάνο και ζωγράφιζε.
Αργότερα ακολούθησε τον πατέρα του, αφοσιωμένο βενιζελικό, στο Κίνημα της Θεσσαλονίκης  και υπηρέτησε κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου ως ανθυπολοχαγός διερμηνέας στο Επιτελείο. Για ένα μεγάλο διάστημα της νεότητάς του υπήρξε περιζήτητος στα φιλολογικά και κοσμικά σαλόνια της Αθήνας. Η εξέλιξή του ωστόσο δεν ήταν ανάλογη με τις  σπουδές και το ταλέντο του. Η ομοφυλοφιλία και η χρήση ναρκωτικών τον περιθωριοποίησαν και τον εξουθένωσαν και τελικά τον Ιανουάριο του 1944  έβαλε τέλος στη ζωή του μη μπορώντας να αντέξει την πείνα και τις κακουχίες της κατοχής. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά δημοσιεύοντας ποιήματα, νουβέλες, διηγήματα, κριτικά άρθρα και μεταφράσεις.
Το 1939 τύπωσε «Τα ποιήματα» ένα μέρος μόνο του ποιητικού του έργου.  Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του ο Άρης Δικταίος  δημοσίευσε σ’ έναν ογκώδη τόμο με τον ίδιο τίτλο, όσα ποιήματά του μπόρεσε να συγκεντρώσει μέχρι τότε.


Επιλογή κειμένων: Τάσος Γουδέλης.

Ήχος: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος.

Αφήγηση: Κώστας Καστανάς -  Μάνος Καρατζογιάννης

Φωτογραφία: Κωστής Παπαναστασάτος.

Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου

Εκτέλεση παραγωγής: Τάσος Ψαρράς