Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Στη γιορτή της Αγίας Ερμιόνης



Αγία Ερμιόνη, αγία της Ορθόδοξης και της Καθολικής εκκλησίας.

 Ήταν κόρη του Αποστόλου Φιλίππου και έζησε κατά την Ρωμαϊκή περίοδο στην Έφεσο, την εποχή που αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Τραϊανός.

 Υπήρξε ανάργυρος ιατρός και Χριστιανή μάρτυρας την εποχή των διωγμών των Χριστιανών. Γνώριζε   πολύ καλά την ιατρική επιστήμη και την ασκούσε με πολλή  επιμέλεια. Φρόντιζε μαζί με τα υλικά φάρμακα να χορηγεί στους ασθενείς και τα πνευματικά φάρμακα των αγίων συμβουλών των εντολών του Χριστού.

Γιορτάζει  σήμερα 4 Σεπτεμβρίου.

Στην κορυφή το λόφου της Ερμιόνης βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Ερμιόνης, χτισμένο στα ερείπια αρχαίου ναού της Ήρας.

Σύμφωνα με τις  επιγραφές  που βρίσκονται  στον τοίχο του «Ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΚΑΤΕΤΕΘΗ ΤΗ 4-9-66» και «ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΑ ΒΙΛΛΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ».

Από χθες παραμονή της εορτής, πλήθος κόσμου ανέβηκε για να τιμήσει τη μνήμη της.


Το εκκλησάκι μας φροντισμένο, λαμπερό τους υποδέχτηκε.


Ήρεμα, όμορφα τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.



Η μόνη παραφωνία, η εμμονή του Αρχιμ. Νικόδημου Αεράκη σε κάθε του λόγο να αναφέρεται στην όχι ευπρεπή, κατά τους ισχυρισμούς του, ενδυμασία των γυναικών.

Αναφορές που ενοχλούν και θυμώνουν  τις γυναίκες που ευλαβικά  και ανελλιπώς πηγαίνουν να προσκυνήσουν και που αυτές κρατάνε «ανοιχτές» τις εκκλησίες.

Στη  Βουλγαρία και στη Ρουμανία που επισκέφθηκε μας είπε, οι γυναίκες σε όλη τη λειτουργία  ήταν γονατιστές και φορούσαν μαύρη μαντήλα.

Μάλλον ο πάτερ Νικόδημος αντιλαμβάνεται, πως το σοβαρότερο πρόβλημα  σ αυτό που ζούμε σήμερα, άξιο να αναφερθεί στο λόγο του, είναι η «μπούργκα»  που καταργήσαμε.

Και του χρόνου.

Ρίνα Λουμουσιώτη 
















 Φωτογρ: Ρίνα Λουμουσιώτη