Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Στη συνάντηση χθες στο δημαρχείο με θέμα την ανακύκλωση.


Ελάχιστοι εθελοντές   ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα(εδώ).
Την ενημέρωσή μας ανέλαβαν ο κος Καμιζής, ο κος Κούστας και η κα Μονά.
Οι σημειώσεις μας από την συνάντηση:
-Γίνεται εδώ και 15 ημέρες μόνο συλλογή ανακυκλώσιμων  στο «Σταυρό Διδύμων» χαρτιού και πλαστικού.
-Ξεκίνησαν  να οργανώσουν πλειοδοτικό διαγωνισμό για τον εργολάβο που θα αναλάβει τη διάθεση των ανακυκλώσιμων.   Για  αλουμίνιο και  γυαλί δεν υπάρχει ενδιαφέρον προς το παρόν.
-Σε ερώτηση μας πόσα μέχρι τώρα είναι τα  ανακυκλώσιμα υλικά,    μας απάντησαν περίπου  100 τόνοι . Τα σύμμικτα απορρίμματα τους  χειμερινούς μήνες είναι γύρω στους 30 τόνους την ημέρα και το καλοκαίρι φθάνουν τους 60 τόνους.
Άρα το ποσοστό που αναλογικά ανακυκλώνεται είναι ελάχιστο.
 Γι αυτό ευθύνονται όπως ισχυρίστηκε ο κος Καμιζής οι εθελοντές,  που αδράνησαν και δεν επεκτάθηκε η ανακύκλωση  ...
-Ο κος Κατσαίτης που ήταν αιχμηρός στις ερωτήσεις του, ρώτησε ποια η τιμή του χαρτονιού γιατί διαφέρει από το υπόλοιπο χαρτί , πόσο το πουλάμε δηλαδή.  Κανείς δεν ήξερε..
Όπως δεν ήξεραν, κρίνοντας από τις διαφορετικές απαντήσεις  τους,  αν το χαρτί που είναι εκτεθειμένο στη βροχή μπορεί να ανακυκλωθεί.
-Σε  ερώτηση μας σχετικά με τις αναλύσεις από τα ζουμιά στο χώρο του δεματοποιητή, η απάντηση ήταν ότι έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου.
 Όμως  κανείς κατά γενική ομολογία δεν την έχει δει.   Θα την αναρτήσουν ξανά είπαν...

Κατά τον κο Καμιζή  το πρόβλημα για την αποτυχία της ανακύκλωσης είναι η έλλειψη ενημέρωσης του κοινού που εμποδίζει τη συμμετοχή   και που θα πρέπει να ενταθεί από τους εθελοντές.
Για εμάς το πρόβλημα είναι ότι  δεν γίνεται ανακύκλωση .
Γιατί ενώ  η Δημοτική μας αρχή  την ξεκίνησε  όπως άλλωστε προεκλογικά το είχε υποσχεθεί μαζί με άλλα (Κομποστοποίηση ΚΔΑΥ..), στην πορεία  φάνηκε ότι   λείπει ο σχεδιασμός   η γνώση και το πραγματικό ενδιαφέρον.
Γιατι η μόνο η έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος εξηγεί πως τα Δίδυμα εκτός απο μια μεγάλη επικίνδυνη χωματερή έγιναν και χώρος αποθήκευσης των  ανακυκλώσιμων.
Όσο για τον εκνευρισμό και την ένταση που δημιούργησαν οι ερωτήσεις και ο τρόπος που αντιμετωπιστήκαμε από τον κο  Καμιζή,   δεν θα το σχολιάσουμε..

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης