Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Κοινότητα Ερμιόνης: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Γ’ «κατ’ επανάληψιν» Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη


Με τις πρέπουσες τιμές και την παρουσία πλήθος κόσμου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, 10 Μαρίου 2024, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της Γ’ «κατ’ επανάληψιν» Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη.

Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 στο Πνευματικό Κέντρο (Συγγρού Ερμιόνης, πραγματοποιήθηκε η σπουδαία εκδήλωση του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης που ήταν ένα αφιέρωμα στην εξέχουσα ιστορική προσωπικότητα του Γιάννη Μακρυγιάννη. Η εκδήλωση περιλάμβανε την παρουσίαση του μεγάλου στρατιωτικού και πολιτικού Μακρυγιάννη από την Πρόεδρο του ΙΛΜΕ και φιλόλογο, κα Τίνα Αντωνοπούλου, την οποία ευχαριστούμε πολύ για τη σημαντική συμβολή της στη διοργάνωση των εκδηλώσεων.



Ακολούθησε μικρό θεατρικό δρώμενο από τα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη και η διάλεξη του καθηγητή Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, κ. Ευριπίδη Γαραντούδη με θέμα ο Μακρυγιάννης στην ελληνική ποίηση του 19ου & 20 ου αιώνα.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Μουσικό Σύλλογος Ερμιόνης με το μουσικό αφιέρωμα στον Μακρυγιάννη.

Το πρωί της Κυριακής 10 Μαρτίου 2024, στο Ηρώο πραγματοποιήθηκε η τελετή έπαρσης της σημαίας με την παρουσία των εκπροσώπων από τους Δήμους Ύδρας & Σπετσών, οι οποίοι για πρώτη φορά μας τίμησαν με την παρουσία τους με τις σημαίες του αγώνα των νησιών τους.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Ταξιαρχών Ερμιόνης, όπου τελέστηκε η καθιερωμένη επίσημη Δοξολογία και τον Πανηγυρικό της ημέρας, ο οποίος εκφωνήθηκε από την συντοπίτισσά μας Εκπαιδευτικό, κα Κωνσταντίνα Θανασιά.

Ακολούθως, τελέστηκε η Επιμνημόσυνη Δέηση στις προτομές των Ερμιονιτών οπλαρχηγών Μητσαίων, η κατάθεση στεφάνων, απαγγελία ποιήματος αφιερωμένο στους Ερμιονίτες ήρωες Μητσαίους και η ξενάγηση από την Πρόεδρο του ΙΛΜΕ στο Βουλευτικό Οίκημα της Ερμιόνης, στον τόπο που για δύο μήνες έγιναν οι εργασίες των πληρεξουσίων της Γ΄ των Ελλήνων Συνέλευσης και εκεί που οι πρόγονοί μας άφησαν στην άκρη το “Εγώ” και πήγαν στο “Εμείς”.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ι. Γεωργόπουλος, οι Βουλευτές Αργολίδας κκ, Γ. Ανδριανός, Γ. Γαβρήλος και Α. Πουλάς, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αργολίδας, κ. Ι. Μαντζούνης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Α. Γανώσης, οι Αντιδήμαρχοι κκ Ελένη Βλάσση – Δημαράκη, Β. Πραχαλιά, Μ. Στάπα, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, μαθητές & Εκπαιδευτικοί των Σχολείων της Ερμιόνης, καθώς και πλήθος Ερμιονιτών και επισκεπτών.

Απευθύνουμε τις θερμές ευχαριστίες μας σε όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων για την Γ’ «κατ’ επανάληψιν» Εθνοσυνέλευση 1827 στην Ερμιόνη, τον Δήμο Ερμιονίδας, την Πρόεδρο & τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ, τον Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης, τους εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων της Ερμιόνης της, τις αντιπροσωπείες των Δήμων Ύδρας & Σπετσών κι όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.

Υποσχόμαστε να τηρούμε το χρέος για την απόδοση τιμών σε όλους εκείνους τους προγόνους μας, που συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, ανεξάρτητου και δημοκρατικού ελληνικού κράτους.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο00:00
00:28