Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

ΙΛΜΕ: Εκπαιδευτικά προγράμματα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2023.

Α) Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο ΙΛΜΕ με τίτλο «Ο τρύγος μέσα από την τέχνη». Το πρόγραμμα παρακολούθησαν οι μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμιόνης.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο σειράς προγραμμάτων, που σχετίζονται με τον ανθρώπινο μόχθο, την εργασία και συνεργασία των ανθρώπων στη φύση.

Αξιοποιήθηκε ο πίνακας, που υπάρχει στο ΙΛΜΕ, της αείμνηστης ζωγράφου Ανθούλας Λαζαρίδου Δουρούκου, που αποτέλεσε και τον κρυμμένο θησαυρό.

Τέλος οι μαθητές με μιμητικό παιχνίδι υποδύθηκαν τους τρυγητές και τραγούδησαν τραγούδια του τρύγου.

Το πρόγραμμα σχεδίασε και υλοποίησε η νηπιαγωγός Δρ Ελένη Βλάσση Δημαράκη, η οποία είναι μέλος του ΔΣ του ΙΛΜΕ, συνεπικουρούμενη από την πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΙΛΜΕ Τίνα Αντωνοπούλου και Κατερίνα Σκούρτη αντιστοίχως.

Β) Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 επισκέφθηκαν το ΙΛΜΕ τα μέλη της Χορευτικής Ομάδας του Δήμου Ηλιούπολης. Ξεναγήθηκαν στην ιστορική αίθουσα του 1ου ορόφου και ενημερώθηκαν για τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ερμιόνη κατά τη διάρκεια της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827.

Ακολούθως ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του ισογείου, στις οποίες στεγάζεται το λαογραφικό τμήμα του Μουσείου με εκθέματα από την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική παράδοση της Ερμιόνης.

Γ) Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023 επισκέφτηκαν το ΙΛΜΕ η Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου.

Οι μαθητές παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Το Μουσείο ως μνημειακός τόπος της τοπικής μας ιστορίας. Η ανάδειξη της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης του 1827 μέσω των μουσειακών αντικειμένων.»

Οι μαθητές ξεδίπλωσαν βιωματικά τα ιστορικά γεγονότα της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης του 1827 μέσω των εκτιθέμενων όπλων, εγγράφων και πινάκων ζωγραφικής με την καθοδήγηση της υπεύθυνης του προγράμματος Τίνας Αντωνοπούλου. Στο πρόγραμμα βοήθησε και η αντιπρόεδρος του ΙΛΜΕ Κατερίνα Σκούρτη. 

Τους μαθητές συνόδεψαν οι δασκάλες Στελίνα Σπηλιοτοπούλου, Λυδία Κάτσιου και Αλίκη Πάζιου, τις οποίες το ΙΛΜΕ ευχαριστεί για την επιλογή τους να παρακολουθήσουν οι μαθητές τους βιωματικά μαθήματα ιστορίας στο χώρο του Μουσείου.

Τίνα Αντωνοπούλου