Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Βασίλης Γκάτσος Καταφύκι: Ευλογία ή Κατάρα;

 Για τους παππούδες μας Ευλογία!
Αναφωνούσαν με χαρά: "Κατεβαίνει το Καταφύκι!
Φυσικά μαζί με το Καταφύκι κατέβαιναν: το ρέμα από το Καρακάσι, το ρέμα της Πικροδάφνης, τα ρέματα από τις Πόρτες και από τον Κατσιδιάρι, όπως και άλλα μικρορέματα.
Οι παππούδες μας εύκολα μπορούσαν να τα οδηγήσουν σε μια μεγάλη κοίτη και να πάνε τα νερά στη θάλασσα. Δεν το έκαναν, γιατί επιδίωκαν την πλημμύρα στον κάμπο που απλωνόταν στην μπλε περιοχή (βλέπε σχέδιο). Στην περιοχή αυτή υπήρχαν 700 στρέμματα αμπέλια (σωστά διαβάζετε) και πολλά περιβόλια, και η πλημμύρα άφηνε γόνιμη λάσπη και μπόλικο νερό. 
Στον Κάμπο δεν υπήρχαν φράχτες, συρματοπλέγματα, μάντρες, και το νερό απλωνόταν ομαλά. Τα σπίτια ελάχιστα χωρίς οικοσυσκευές, ηλεκτρικό ρεύμα, εργαλεία κ.λ.π. Κινδύνευε μόνον όποιος τολμούσε να διασχίσει τα νερά στο μέγιστο της πλημμύρας.

Τα χρόνια πέρασαν. Η "ανάπτυξη" του τόπου έφερε μάντρες, φράχτες, συρματοπλέγματα, μπαζώματα, εξοχικά και βίλες.
Τώρα αναφωνούμε με τρόμο: "Έρχεται το Καταφύκι!!!".
Και το φετινό πρόωρο Καταφύκι δεν ήταν από τα μεγάλα που το νερό έφτανε με ορμή από τον δημόσιο δρόμο στο Λιμάνι, το δε γήπεδο του ΕΡΜΗ γινόταν λίμνη.
Σήμερα, έτσι που έχει η κατάσταση, είναι ανεπιθύμητη η πλημμύρα η δε μεγάλη, επικίνδυνη.
Ε!  Φτιάχτε στα κύρια ρέματα από ένα μικρό χωμάτινο φράγμα, φτιάχτε και ένα κανονικό στο Καταφύκι έξω από το φαράγγι, κοντά στον νερόμυλο, και όχι μόνον ξεμπερδεύουμε από τις πλημμύρες, αλλά μαζεύουμε και το πολύτιμο νερό.
Έως τότε, καλά να είμαστε. Musaka, Greek Salata και feta έχουμε.

Βασίλης Γκάτσος