Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Απαγορευμένα τα μολύβδινα σκάγια στους Ευρωπαϊκούς υγρότοπους

 ✌️ Νίκη για τη Φύση, τους υγρότοπους και τα υδρόβια πουλιά!


🚫 Απαγορευμένη είναι από χθες η χρήση μολύβδινων σκαγιών σε 30 χώρες της Ευρώπης! Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη για τη Φύση, τους υγρότοπους και όλες τις Οργανώσεις-εταίρους της BirdLife International που εργάζονται 20 και πλέον χρόνια για την εφαρμογή της απαγόρευσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το μέτρο μπορεί να σώσει έως και 1 εκατομμύριo υδρόβια πουλιά ετησίως και μεγάλο αριθμό πτωματωφάγων και αρπακτικών ειδών που καταλήγουν από δηλητηριασμένη λεία ενώ αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη και για την ανθρώπινη υγεία. 


⚠️ Η χρήση μολύβδινων σκαγιών σε υγροτόπους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς όσα σφαιρίδια δεν βρίσκουν το θήραμα διασπείρονται και παραμένουν στο νερό και το έδαφος. Υδρόβια πουλιά που αναζητούν τροφή στον πυθμένα, όπως τα 🦩Φοινικόπτερα ή καταναλώνουν χαλίκια για τη διευκόλυνση της πέψης τους όπως κύκνοι, πάπιες και χήνες 🦆🦢, είναι τα πιο συχνά θύματα μολυβδίασης. 


‼️ 🇬🇷 Στην Ελλάδα η χρήση σκαγιών μολύβδου για τη #θήρα πουλιών σε υγροτόπους απαγορεύεται από το 2013, η χώρα μας όμως, μία δεκαετία μετά, παραμένει ανέτοιμη να εφαρμόσει την απαγόρευση ενώ υδρόβια πουλιά συνεχίζουν να δηλητηριάζονται από μόλυβδο κάθε χρόνο στους ελληνικούς υγροτόπους.


ℹ️  Διαβάστε περισσότερα: 👇👇

https://www.ornithologiki.gr/el/enhmerwsh-ekpaideush/enimerosi/ta-nea-mas/1594-apagorevmena-ta-molyvdina-skagia-se-olous-tous-evropaikoys-ygrotopous


#BanLead BirdLife Europe and Central Asia