Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Σταμπωτά να είναι και ότι να' 'ναι...Επίκαιρο...

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Σταμπωτά να είναι και ότι να' 'ναι...

Παναγιώτης Γούτος
Γράφει ο Παναγιώτης Γούτος
Τόπος καταγωγής μου, είναι η Ερμιόνη. Ένα χωριό που σε πείσμα των καιρών, προσπαθεί να κρατήσει την παραδοσιακή ομορφιά του. Πανέμορφα διόροφα πετρόκτιστα σπίτια, όμορφες κεραμοσκεπές, αρμονικά κτισμένα, τραβάνε το βλέμμα των περιπατητών, αλλά και το ενδιαφέρον καλαίσθητων και υποψιασμένων αγοραστών, αλλοδαπών κυρίως.
Η επέμβαση από την άλλη, του σύγχρονου νεοέλληνα συνεχίζεται, ίσα με τις μέρες μας. Σπίτια χωρίς σκεπές, "μακριά" μπαλκόνια, ανοξείδωτα κάγκελα, αλουμίνια, κρυστάλλινα κιγκλιδώματα, ασχεδίαστα και κακόγουστα, μαζί με τις φωτεινές επιγραφές, προσπαθούν να βάλουν κάτω ό,τι αρμονικό κληρονομήσαμε και δε σεβόμαστε.
Τα δημόσια έργα μας, περιορίζονται μεταξύ άλλων σε πλατείες, δαπεδοστρώσεις, φωτιστικά σώματα. Ο σχεδιασμός των δημόσιων χώρων, της φύτευσης, καθώς και της κατάλληλης επιλογής των υλικών, πρέπει επιτέλους να επιβληθεί. Η πρόσφατη διάστρωση με σταμπωτό μπετό, του πλέον πολυσύχναστου σοκακίου που οδηγεί στα μαντράκια, συνεχίζει ένα κακό προηγούμενο.
Το σταμπωτό δάπεδο από οπλισμένο σκυρόδεμα, είναι ένα σύγχρονο υλικό, μία φτηνή και γρήγορη λύση, δε θεωρείται φιλικό στο περιβάλλον, απαιτεί ολοκληρωμένες υποδομές, που δεν διαθέτουμε, δε θεωρείται παραδοσιακό υλικό, δεν ενδείκνυται για παραδοσιακούς οικισμούς όπως η Ερμιόνη, οι Φούρνοι, το Κρανίδι ακόμα, αλλά και οι υπόλοιποι του δήμου μας. Δίπλα στα παλιά καλντερίμια, δείχνει φτηνό, 


μας εκθέτει στους προγόνους μας, οι οποίοι χωρίς χρήματα, αξιοποιούσαν με τον καλύτερο τρόπο αυτά που τους προσέφερε η φύση. Αλήθεια, πόσο επιπλέον θα στοίχιζε αυτό το μικρό σοκάκι να διαστρωθεί όμοια με τα παραδοσιακά! Ή χειρότερα, απασχόλησε κάποιο ανθρώπινο νου η εν λόγω κατασκευή, ή απλά έτσι τυχαία γίνονται τα πάντα γύρω μας, έτσι για να γίνονται…
Κάθε διάνοιξη, επί δημοτικής οδού και κοινοχρήστου χώρου, απαιτεί τη χορήγηση άδειας τομής οδοστρώματος, από τη δημοτική αρχή. Κατά την διαδικασία, η τεχνική υπηρεσία καθορίζει εάν, και με ποιές προδιαγραφές θα εγκριθεί το αίτημα. Εργασίες, που εκτελούνται επί των οδών, οφείλουν να αποκαθιστούν πλήρως το οδόστρωμα, με το ίδιο υλικό και στο ίδιο σχέδιο με το προϋπάρχων, και έτσι πρέπει να παραλαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εν όψη, της νέας εργολαβίας αποχέτευσης στο δήμο μας, ελπίζω όλοι να προβούμε στα αυτονόητα, ώστε ο εργολάβος φεύγοντας να μην αφήσει πίσω του, …τομές.
Ελπίζω και εύχομαι η νέα δημοτική αρχή της Ερμιονίδας, που και δήμαρχο αρχιτέκτονα έχει, και στελέχη επίσης, να δράσουν άμεσα και να μας δείξουν ότι διαθέτουν και όραμα και θέληση.
Θα μπορούσε τέλος, να ανευρεθεί ένα μικρό κονδύλι για τη συντήρηση των παραδοσιακών καλντεριμιών μας, επειγόντως όμως εκείνου που διέρχονται όλα τα αυτοκίνητα από τα μαντράκια προς το λιμάνι της Ερμιόνης;

Παναγιώτης Γούτος
Πολιτικός Μηχανικός