Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΤΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ – ΠΕΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ»


 ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

«ΤΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ – ΠΕΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ»

 

Στη νέα σειρά «Τα Λαογραφικά της Ερμιόνης» φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε τις παραδόσεις του τόπου μας σε κορυφαίες στιγμές (γέννηση, θάνατος) και ζωτικά γεγονότα (βάπτιση, γάμος) της ζωής του ανθρώπου.

Κάποιες απ’ αυτές με την πάροδο των χρόνων έχουν ξεχαστεί ή χαθεί ενώ άλλες έχουν αλλάξει με τις νέες συνθήκες ζωής.

Ήδη κυκλοφορεί η πρώτη μελέτη μας με θέμα τον θάνατο αναφερόμενη στα σχετικά με αυτόν ήθη, έθιμα και την εκκλησιαστική τάξη της εξόδιας ακολουθίας, όπως αυτά υπήρχαν και τελούνταν στην Ερμιόνη στο διάβα των χρόνων.

Βασικές πηγές οι σημειώσεις της μητέρας μου Αικατερίνης Βρεττού – Σπετσιώτου, δασκάλας, τα προσωπικά παιδιά και εφηβικά βιώματα, όπως τα ζούσα κοντά στις δύο εκκλησίες της Ερμιόνης που βρίσκονται στη γειτονιά μου αλλά και εκείνα που «ρουφούσα» από τις συζητήσεις των μεγάλων.

Οφείλω να ομολογήσω πως το τόλμημα ήταν δύσκολο. Το να ψάξεις, να «ξύσεις» να ανασύρεις από μέσα σου καταστάσεις πόνου δεν είναι δα και μια εύκολη υπόθεση. Πιστεύω, όμως, πως η καταγραφή έπρεπε να γίνει όποιο κι αν ήταν το «συναισθηματικό» τίμημα. Είναι άλλωστε ο μοναδικός τρόπος να διασώσουμε από τη λήθη ό,τι έχει απομείνει και να διαφυλάξουμε από τη φθορά τις παραδόσεις μας και έτσι αναλλοίωτες να τις μεταδώσουμε στους νέους ανθρώπους του τόπου μας.

Τελειώνοντας θέλω να σας πω ότι δεν πρέπει προκαταβολικά να πανικοβληθείτε με το θέμα. Να το διαβάσετε με προσοχή χωρίς φόβο και προκαταλήψεις και πού το ξέρετε μπορεί να δράσει και ψυχοθεραπευτικά!  

Γιάννης Σπετσιώτης