Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Βιβή Σκούρτη : ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ» κλείσε-άνοιξε, πάλι και πάλι…

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση που βλέπετε στις φωτογραφίες, παραμένει κλειστή κι αμπαρωμένη για ακόμα δύο ημέρες.

Διαπιστώνουμε κάθε φορά, ότι οι «αρμόδιοι» στον ζώντα και δρώντα πολιτισμό αντανακλούν με δυσανεξία κακοποιώντας ταυτόχρονα την πολιτιστική κληρονομιά.

Πότε θα αντιληφθούν οι «αρμόδιοι» ότι ο ρόλος της βιβλιοθήκης είναι ουσιαστικός και σημαντικός στη σύγχρονη κοινωνία;

Ότι ως αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης, έχει μια ζωτική αποστολή στο να παρέχει πρόσβαση στη γνώση, στην απόλαυση της ανάγνωσης;

Ότι οι καλά πληροφορημένοι πολίτες χτίζουν καλά τις ζωές τους για τους ίδιους και για την κοινωνία; 

Για την ορθή λειτουργία της Βιβλιοθήκης μας απαιτούνταιβιβλιοθηκονομικές εργασίες, διοικητικές υποχρεώσεις, υποστήριξη εκδηλώσεων και κάποιες φορές  εργασίες καθαρισμού και ευπρεπισμού, ως εκ τούτου απαιτούνται εργατοώρεςέτσι λοιπόν δεν την αναθέτουμε σ’ έναν «μπαλαντέρ», με άγνωστη σύμβαση εργασίας μόνο και μόνο για να φαίνονται ανοιχτά τα παράθυρα!

Η Βιβλιοθήκη της Ερμιόνης με την επωνυμία «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ» λειτουργούσε χρόνια τώρα χάρη στο μεράκι και την προσφορά ομάδας εθελοντών κυρίως εκπαιδευτικών.

Εξαιτίας της πανδημίας οι Βιβλιοθήκες της χώρας ατόνησαν, αλλά όχι για τον ίδιο λόγο και η δική μας που δεν είχε ποτέ από την ίδρυσή της διορισμένο υπάλληλο σχετικό και λειτουργούσε με τη συνδρομή των εθελοντών, οι οποίοι και παραγκωνίστηκαν για να φθάσουμε σε αυτήν την κατάσταση.

Δεν πρόκειται λοιπόν μόνο για άγνοια και αγνωσία του θέματος, αλλά για διαστρέβλωση της κατάστασης, για ανικανότητα και σκοπιμότητα, γιατί ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να υπερασπιστούν την πολιτιστική κληρονομιά, όπως και τον δρώντα και ζώντα πολιτισμό, άνθρωποι που δεν έχουν πάρει στα χέρια τους βιβλίο, που η βιβλιοθήκη δεν υπάρχει ούτε ως έπιπλο στα σπίτια τους.

Η κριτική μου φυσικά και δεν αντανακλά προσωπικά και πολιτικά οφέλη, όσο κι αν « βγάζουν γλώσσα οι άσχετοι, διαστρεβλωτές» Ε και; Ας βγάλουν και ας ξεθάψουν φωτογραφίες από μαθητικές επισκέψεις που έγιναν σε χρόνους του σχολικού ωραρίου

Τέτοιου είδους φωτογραφίες έχω να παραθέσω πλείστες όσες από την εκπαιδευτική μου θητεία. 

Εδώ μιλάμε για Εκπαιδευτικά Προγράμματα κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι).

«Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία…» Μιχ. Κατσαρός

Βιβή Σκούρτη

Νηπιαγωγός και εθελόντρια

Σχολική Σύμβουλος Πρ. Αγ.

Πρόεδρος Εταιρείας Μελετών Ερμιονίδος