Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Γι’ αυτό λέω ότι είμαστε όλοι μας αστρόσκονη

 


Γνώστης των μυστικών του σύμπαντος ο διακεκριμένος ερευνητής και συγγραφέας Διονύσης Σιμόπουλος, μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή το πρόσφατο πέρασμα του αστεροειδή με την ονομασία «7482», υπογραμμίζοντας ότι «η γήινη ατμόσφαιρα μπορεί να μας προστατεύει αρκετά από την εισβολή αντικειμένων με διάμετρο μέχρι 50 μέτρα». Σύμφωνα με την άποψη, που διατυπώνει ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, ενδεχομένως, σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια από σήμερα, όταν ο Ηλιος θα αρχίσει να εκπέμπει περισσότερη ενέργεια, «θα πρέπει να φύγουμε για κάποιο άλλο πλανητικό σύστημα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε». Δεν παραλείπει να επισημάνει, ωστόσο, ότι «πρέπει στο μεταξύ να κρατήσουμε τον πλανήτη μας ζωντανό, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε κανενός είδους ταξίδι, αν έχουμε ήδη «τινάξει» στον αέρα τον πλανήτη και τον πολιτισμό μας».

 

Εκτεθειμένη στους κινδύνους του σύμπαντος η Γη από καταβολής κόσμου;

Δεν θα έλεγα εκτεθειμένη γενικά στους κινδύνους του σύμπαντος, αλλά της γειτονιάς μας. Σκεφτείτε πως οτιδήποτε υπήρξε ή υπάρχει σήμερα στο σύμπαν γεννήθηκε κι εξελίχτηκε μέσα σ’ αυτό.Το ίδιο και η Γη μας, έστω κι αν ο πλανήτης μας δεν είναι παρά ένα ελαχιστότατοκομμάτι ενός σύμπαντος που αποτελείται από ένα τρισεκατομμύριο γαλαξίες, με συνολικά τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων άστρα και πλανήτες, ενώ έχουμε επί πλέον και τεράστιες ποσότητες νεφελωμάτων αερίων και σκόνης στα οποία γεννιόνται ή θα γεννηθούν στο μέλλον νέα άστρα και νέοι πλανήτες. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε επίσης και δύο ακόμη παράξενα συστατικά για τα οποία, ενώ βλέπουμε την επίδραση που έχουν στο περιβάλλον τους, δεν γνωρίζουμε από τι ακριβώς αποτελούνται. Πρόκειται γι’ αυτά που ονομάζουμε «σκοτεινή ύλη», που αποτελεί το 27% του σύμπαντος, και «σκοτεινή ενέργεια, που αποτελεί το 68% των συστατικών του. Η Γη μας γεννήθηκε κι εξελίχτηκεμέσα σ’ αυτόν τον «κόσμο τον μικρό τον μέγα» πριν από πέντε περίπου δισεκατομμύρια χρόνια, οπότε ακόμη κι ο πλανήτης μας, αυτός ο ελάχιστος κόκκος σκόνης, συμμετέχει κι αυτός αναγκαστικά σε οτιδήποτε συμβαίνει σ’ αυτό, άρα και στους όποιους κινδύνους ελλοχεύουν στη γειτονιά μας.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται για μια ακόμη φορά, με την τροχιά τεράστιου αστεροειδούς να προκαλεί παγκόσμια αναστάτωση. Αβάσιμοι οι φόβοι, που εκφράζονται; 


Η συνέχεια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ