Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Το έργο της Δημοτικής Αρχής τα τελευταία 2 χρόνια είναι η απάντηση στον κ. Λάμπρου

 


Κρανίδι, 01/09/2021

Ανακοίνωση

Ο κ. Λάμπρου σε πρόσφατη ανακοίνωσή του και ιδιαίτερα καθώς φαίνεται αγχωμένος για το πολιτικό του μέλλον αυστηρά όμως, προσηλωμένος στην τακτική της παραπληροφόρησης και των «παχιών λόγων» για άλλη μια φορά εκτίθεται στα μάτια των δημοτών μας με τις μηδενιστικές του ανακολουθίες αφού ισχυρίζεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια ήταν χαμένα για τον Δήμο Ερμιονίδας, λες και αυτός δεν κατοικεί στην περιοχή μας αλλά σε άλλο πλανήτη.

Διαστρέφει την πραγματικότητα, αποκρύπτοντας εσκεμμένα την άκρως προβληματική κατάσταση την οποία παρέλαβε η παρούσα Δημοτική Αρχή, την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Του υπενθυμίζω ότι είχε ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του Ιδιωτικού Πράσινου Σημείου, οπότε δεν υπήρχε από τον Δήμο Ερμιονίδας η δυνατότητα αποκομιδής των απορριμμάτων με αποτέλεσμα η περιοχή μας να είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος.

Από το 2016 είχαν εγκατασταθεί στο ξενοδοχείο “Γαλαξίας” 500 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ κατά τον 5ο μήνα της θητείας μας ξέσπασε η πανδημία του Covid-19, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με καταστροφικά αποτελέσματα τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο σε τοπική, εθνική και παγκόσμια κλίμακα.

Παρόλες αυτές τις αντιξοότητες και τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε, τα τελευταία δύο χρόνια, η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει να παρουσιάσει ένα τεράστιο έργο για το οποίο θα ενημερωθούν οι Δημότες της Ερμιονίδας στον απολογισμό που έχει προγραμματιστεί να γίνει σύντομα.

Σε αυτά τα δύο χρόνια πάνω από 27 μελέτες και χρηματοδοτικές προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 30.000.000€ υποβλήθηκαν από τον Δήμο Ερμιονίδας σε Περιφερειακά, Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όπως “Φιλόδημος ΙΙ”, “Πράσινο Ταμείο”, “ΠΕΠ Πελοποννήσου”, “Αντώνης Τρίτσης” κ.λ.π.

Αρκετές από αυτές τις χρηματοδοτικές προτάσεις και μελέτες έχουν εγκριθεί και κάποιες από αυτές έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Για όλα αυτά και ενώ έχει ενημερωθεί σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και Οικονομικής Επιτροπής στην οποία σπάνια συμμετέχει, ο κ. Λάμπρου έχει το θράσος να μιλάει για ανυπαρξία μελετών.

Μου δίνει λοιπόν την ευκαιρία να του φρεσκάρω την μνήμη και ταυτόχρονα να  ενημερώσω αναλυτικά τους Δημότες για τις μελέτες και τις προτάσεις που υποβλήθηκαν ή υλοποιήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια όπως φαίνεται στο συνημμένο αρχείο:

Έργα!

 Αναρωτιέμαι εάν στα 12 χρόνια που ασκούσε διοίκηση ο κ. Λάμπρου ως σημαίνον στέλεχος της τότε Δημοτικής Αρχής υποβλήθηκαν ποτέ προτάσεις και μελέτες για έργα τέτοιου ύψους;  Κάτι που έγινε πράξη τα τελευταία δύο χρόνια.

Στον τομέα της ύδρευσης επισκευάσθηκαν εξ ολοκλήρου και συντηρήθηκαν πάνω από 20 δημοτικές γεωτρήσεις και πλέον λειτουργούν απρόσκοπτα, εξασφαλίζοντας την επάρκεια του νερού. Στόχος μας τα δύο επόμενα χρόνια είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα του νερού σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Ερμιονίδας.

Έγιναν εκτεταμένες αντικαταστάσεις του δικτύου ύδρευσης σε ολόκληρο Δήμο, με την μεγαλύτερη από αυτές στο Λουκαΐτι, η οποία θα λύσει οριστικά το χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης του χωριού, με την διάνοιξη νέας γεώτρησης.

Όταν αναλάβαμε καθήκοντα σαν νέα Δημοτική Αρχή δεν λειτουργούσαν τα εργοστάσια βιολογικού καθαρισμού Κρανιδίου και Ερμιόνης. Με άμεσες παρεμβάσεις επισκευών και συντηρήσεων, εξασφαλίσαμε την λειτουργία τους.

Σήμερα, με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους, προχωράει ανοικτός διαγωνισμός για την αποκατάσταση της δευτεροβάθμιας λειτουργίας του βιολογικού Κρανιδίου, ενώ έχει υποβληθεί πρόταση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για την χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας λειτουργίας του.

Στον τομέα της καθαριότητας όταν αναλάβαμε καθήκοντα παραλάβαμε μια κατάσταση τριτοκοσμική σε όλα τα επίπεδα.

Είχε ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του Ιδιωτικού Πράσινου Σημείου, οπότε δεν υπήρχε από τον Δήμο Ερμιονίδας η δυνατότητα αποκομιδής των απορριμμάτων με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να βρίσκονται διασκορπισμένα στους δρόμους, στις πλατείες, στα χωράφια, στα σχολεία, στα λιμάνια, στα πάρκα, αποτελώντας μια υγειονομική βόμβα που δυσφημούσε στο  έπακρο την τουριστική περιοχή μας.

Σε χρόνο ρεκόρ με νέο σχεδιασμό και νέες μελέτες αφού οι παλιές είχαν απορριφθεί, πήρε άδεια λειτουργίας ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ερμιονίδας, ο οποίος κατασκευάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2020, επιλύοντας οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στον Δήμο Ερμιονίδας, πράγμα που οι άλλοι Δήμοι της Πελοποννήσου ακόμα προσπαθούν να υλοποιήσουν.

Στις αποθήκες του Δήμου Ερμιονίδας στην Αυλώνα, τα περισσότερα μέσα και εργαλεία καθαριότητας ήταν κατεστραμμένα, ενώ όλα τα οχήματα και τα μηχανήματα ήταν σε κάκιστη κατάσταση, μη έχοντας περάσει ούτε ΚΤΕΟ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι παραλάβαμε μόνο ένα απορριμματοφόρο σε λειτουργία. Άρα η μνήμη του κ. Λάμπρου είναι επιλεκτική αφού τα παραπάνω τα έχουμε συζητήσει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτό αποδεικνύεται από το πόρισμα της επιτροπής παραλαβής. Παρά ταύτα, επισκευάστηκαν όλα και πέρασαν από ΚΤΕΟ ενώ αγοράστηκαν τα εξής:

1). Νέο απορριμματοφόρο το οποίο σήμερα λειτουργεί κάνοντας αποκομιδή.

2). Μηχάνημα για αποκλαδώσεις και καθαρισμούς δρόμων το οποίο σήμερα λειτουργεί με χειριστή υπάλληλο του Δήμου. Μάλιστα για πρώτη φορά πέρυσι και φέτος ανατέθηκαν επιπλέον και σε ιδιώτη εργολάβο οι αποκλαδώσεις και οι καθαρισμοί των δρόμων.

3). Σκούπα καθαρισμού δρόμων, η οποία προσωρινά δεν λειτουργεί λόγω αναρρωτικής άδειας του χειριστή.

Σύντομα πρόκειται να αγοραστούν απορριμματοφόρο με πλυντήριο κάδων και φορτηγό με αρπάγη.

Έτσι καταφέραμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να καθαρίσουμε την Ερμιονίδα από τα σκουπίδια και να διατηρούμε μέχρι σήμερα τον πανέμορφο τόπο μας καθαρό και νοικοκυρεμένο. Πάντα βέβαια σε άψογη συνεργασία με τους Προέδρους των Κοινοτήτων και με την μεγάλη βοήθεια των εθελοντών μας, τους οποίους για μια ακόμα φορά ευχαριστώ δημοσίως για την αφιλοκερδή προσφορά τους.

Τα δημοτικά κτήρια ήταν εγκαταλελειμμένα επί χρόνια. Ήδη επισκευάσθηκαν και συντηρήθηκαν τα Κοινοτικά Καταστήματα Ηλιοκάστρου και Θερμησίας, τα οποία είχαν πεσμένους σοβάδες από την εποχή που ο κ. Λάμπρου ήταν στη διοίκηση του Δήμου.

Παράλληλα αυτή τη στιγμή υλοποιείται πρόγραμμα συντήρησης σχολικών κτηρίων ύψους 150.000,00€.

Πριν δύο χρόνια παραλάβαμε το δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο σε άθλιο χάλι, σχεδόν στο σύνολό του κατεστραμμένο.

Για την δημοτική οδοποιία αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα, οπότε οι επισκευές και οι συντηρήσεις γίνονται συνεχώς με ίδιους πόρους.

Για την βελτίωση της Αγροτικής Οδοποιίας έχει υποβληθεί χρηματοδοτική πρόταση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” προϋπολογισμού 3.503.000,00 €.

Στον τομέα της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας και των δωρεών δημοτών, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της κατασκευής του «Αθλητικού Κέντρου Φωστίνη» προϋπολογισμού 1.500.000,00€, με την ένταξή του στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αξιοποιώντας έτσι μια ξεχασμένη μελέτη από το 2002.

Τι έκανε άραγε ο κ. Λάμπρου γι’ αυτό το έργο, όταν ήταν επί 8 χρόνια στην διοίκηση του Δήμου; Απολύτως τίποτε και παρόλα αυτά δεν διστάζει να αναφερθεί σε αυτό.

Έχει το θράσος να μιλάει για την εκμετάλλευση της δωρεάς του Κώστα Έλληνα από το 2013, δηλαδή την παλιά οικία στο Κρανίδι, το οικόπεδο των 8 στρεμμάτων και τα 200.000 ευρώ για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου. Ούτε η μεταγραφή στο Υποθηκοφυλάκειο δεν είχε γίνει, κάτι που ανακαλύψαμε όταν προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε τις υπάρχουσες μελέτες.

Έχουμε ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες (αποδοχή διαθήκης, μη αποποίηση κληρονομιάς, μεταγραφή στο υποθηκοφυλακείο, κ.λ.π.), προκειμένου να γίνει η μεταγραφή, έτσι ώστε στην συνέχεια να αξιοποιηθεί.

Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι το 2014 είχαν αναθέσει σε πολιτικό μηχανικό την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης για κλειστό γυμναστήριο τζούντο, καράτε, ταε κβο ντο, σκάκι κλπ., κάτι που είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Δημήτρη Μίζη, σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Όσον αφορά την Αντιδήμαρχο Τουρισμού και Πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού κ. Λούμη Αγγελική και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Φλωρή Μανώλη, υπάρχει μια άριστη συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ μας, αποτέλεσμα της οποίας είναι το πολύ επιτυχημένο έργο που έχει παράξει ο καθένας στον τομέα του.

Παρόμοιο έργο, προϊόν συλλογικής συνεργασίας και προσπάθειας, υπάρχει σε όλους τους τομείς, αλλά ο κ. Λάμπρου δεν θέλει να το παραδεχτεί αφού αυτός τα οράματα και τα σχέδιά του για τον τόπο δεν πρόλαβε να τα υλοποιήσει στα 12 χρόνια που ασκούσε διοίκηση αλλά απαιτεί να το έχουμε κάνει εμείς σε 2!!

Απόδειξη αυτού, είναι ότι υλοποιήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2020 κατά 95%, για πρώτη φορά στα χρονικά.

Εγώ και οι συνεργάτες μου από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, σκύψαμε το κεφάλι και στρωθήκαμε στην δουλειά, με στόχο την υλοποίηση του προγράμματός μας, το οποίο έλαβε την έγκριση από το 60% των Δημοτών της Ερμιονίδας.

Δεν ζητήσαμε καμία περίοδο πολιτικής χάριτος, ούτε καμία αντιπολιτευτική έκπτωση και όλα αυτά εν μέσω μιας πανδημίας, η οποία μας έχει φέρει πίσω σε όλα τα επίπεδα και έχει αλλάξει άρδην τις ζωές μας.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή από το ξεκίνημά της έδειξε εξαιρετικά δείγματα γραφής και έθεσε τις βάσεις για δύο πολύ επιτυχημένες θητείες, την τρέχουσα και την επόμενη.

Κλείνοντας λοιπόν, εύχομαι να συνεχίσει την πορεία του με αυτό τον τρόπο που επέλεξε, βαδίζοντας αγκαλιά με αυτούς που πριν καθημερινά κατηγορούσε, συκοφαντούσε και όχι μόνο. Άλλωστε, όπως έχει αποδείξει η ιστορία του τόπου μας είναι άνθρωπος των κυβισθήσεων ο κ. Λάμπρου.

Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας για το καλύτερο της Ερμιονίδας και των κατοίκων της!

 

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος