Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Τάσος Λάμπρου:Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΕΡ


ΚΡΑΝΙΔΙ 15/12/2020

Προς 

Πρόεδρο και Μέλη του ΔΣ  Δ.Ε.Υ.Α.Ε.Ρ

 

ΘΕΜΑ : Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΕΡ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΝΕΕΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ , ΜΕ ΝΕΕΣ ΑΛΟΓΙΣΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ 

 

Κύριε Πρόεδρε

Δεν μπορούσα να μην απαντήσω , ξέρεις ότι μου αρέσει ο δημόσιος διάλογος και εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης δεν έχουμε την δυνατότητα να καταθέσουμε τις απόψεις «ζωντανά» στο ΔΣ της ΔΕΥΑΕΡ. Οι συνεδριάσεις δια περιφοράς , δια αλληλογραφίας μου θυμίζουν βουβό κινηματογράφο και δεν με ικανοποιούν. 

Οι απόψεις μου για τις απευθείας αναθέσεις δεν τις ακούς για πρώτη φορά, εδώ και 6 χρόνια με την ιδιότητα μου ως δημοτικός σύμβουλος – επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΡΟΣΥΕΡ» έχω καταθέσει συνεχώς τις θέσεις μας ότι οι απευθείας  αναθέσεις στην ΔΕΥΑΕΡ πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο, στις απαραίτητες και να δώσουμε έμφαση στους προχείρους και επίσημους διαγωνισμούς μέσα από τους οποίους θα κερδίσουμε εκπτώσεις και έσοδα για την επιχείρηση. 

Διαφωνώ κάθετα και κατηγορηματικά με το «πάρτυ» των πολλών και επαναλαμβανόμενων απευθείας αναθέσεων γιατί αυξάνουν τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης και οδηγούν σε οικονομικές  και πολιτικές  εξαρτήσεις. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω εμπιστοσύνη σε συγκεκριμένους συνεργάτες της ΔΕΥΑΕΡ , με τους οποίους έχω συνεργαστεί κατά καιρούς μέσα από τους θεσμικούς μου ρόλους που έχω αναλάβει ως αιρετός του Δήμου Ερμιονίδας , όμως απαιτώ όχι κατάτμηση εργασιών και έργων εάν έχουν μεγαλύτερες οικονομικές απαιτήσεις , αυτές να παρουσιαστούν σε ένα ενιαίο κωδικό ,σε μια ενιαία εργασία σε μια ενιαία χρηματοδότηση. 

Όλα στο φως , όλα πάνω στο τραπέζι και όχι παράξενοι κωδικοί για απευθείας αναθέσεις για τις οποίες γελάει ο κάθε ένας πολίτης όταν ακούει ότι θα δώσουμε πχ για την σύνταξη του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού 4.970,00 ευρώ .

Τώρα εάν με είχες καλέσει επίσημα θα είχα έρθει και μαζί σου θα είχαμε δημιουργήσει ένα σχέδιο τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού χωρίς κανένα κόστος για το ταμείο της ΔΕΥΑΕΡ.

Δεν μου έστειλες την πρόσκληση  γι’ αυτήν την επίσημη συνεργασία, την επόμενη φορά , γιατί τώρα μας καλείς την Παρασκευή 18Δεκεμβρίου να σου ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό που μας κόστισε 4.970,00 ευρώ. Τώρα εάν βρεις στην Ελλάδα Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης που πλήρωσε χρήματα για την σύνταξη του προϋπολογισμού να μου το πεις για να το πω στους δημότες.  

Άρα δεν ακούς για πρώτη φορά τις αντιρρήσεις μου για τις απευθείας αναθέσεις. Ήσουν μέλος και στο απερχόμενο ΔΣ ως εκπρόσωπος της πλειοψηφίας , άλλαξες στρατόπεδο – παράταξη , αλλά δεν διδάχτηκες τίποτα , ακολουθείς τις απευθείας αναθέσεις τις αλόγιστες δαπάνες και κατά τα άλλα έχεις σηκώσει το λάβαρο της εξυγίανσης .

Εγώ παρουσιάζω στους μαθητές μου, ένα πρότυπο σχέδιο εξυγίανσης μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού στα πλαίσια του μαθήματος της πολιτικής οικονομίας 

Α) περικοπή λειτουργικών εξόδων β) κατάργηση αλόγιστων δαπανών γ) αξιοποίηση πηγών χρηματοδότησης δ) βελτίωση ενεργητικού ε) τέλος υποβολή ενός επιχειρησιακού σχεδίου εξυγίανσης με στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα. Επί 1,5 χρόνο δεν μου παρουσίασες τίποτα από αυτό, πως ήθελες τη συναίνεση μου να πάρεις νέο δάνειο από το δήμο και τους δημότες και να συνεχίσεις το ίδιο βιολί …. Και να έχεις τώρα περισσότερα λειτουργικά έξοδα. 

Εμείς τολμήσαμε , βλέπουμε πολλές παθογένειες να συνεχίζονται , γι’ αυτό μιλάμε για μια νέα σύγχρονη δημοτική υπηρεσία ύδρευσης για να γλιτώσουμε την αιμορραγία των πολλών λειτουργικών εξόδων της ΔΕΥΑΕΡ περίπου 150.000 ευρώ το χρόνο , τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σημαντικά έργα στο τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Η εξυγίανση της ΔΕΥΑΕΡ δεν γίνεται με νέους δανεισμούς, με νέες αλόγιστες δαπάνες , με πολλές συνεχιζόμενες απευθείας αναθέσεις και με αυξημένα λειτουργικά έξοδα.

Υ/Γ . 1) Τώρα για την νομιμότητα των συγκεκριμένων αποφάσεων θα κριθούν από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας που έχουν την συγκεκριμένη αρμοδιότητα. 

2) για την έλλειψη προσωπικού , είναι πολύ σωστό η διαδικασία για έγκριση νέο Ο.Ε.Υ. όμως υπάρχουν και άλλοι τρόποι , με ανάλογα κίνητρα με προσωρινές αποσπάσεις προσωπικού για την στελέχωση της επιχείρησης . «Θέλουμε στρατό-στελέχη για να προσφέρουν και όχι μόνο στρατηγούς να διατάζουν»

 

 

 

Με εκτίμηση

Τάσος Λάμπρου

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ.

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας