Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Η ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗ

Η νέα συγγραφική παραγωγή του Γιάννη Μιχ. Σπετσιώτη που αφορά τη γλώσσα και τη ντοπιολαλιά μας


Ο Γιάννης Σπετσιώτης δημιουργός βιβλίων, πολυγραφότατος και πληθωρικός με την καρδιά και με την πένα, κάθε καλοκαίρι μάς «κερνάει» και με ένα καινούργιο συγγραφικό του πόνημα.

Λαμποκοπούν τα γραπτά του!


Το συγγραφικό εγχείρημα του Γιάννη το τρίτο της ίδιας σειράς με  έκδηλη την ευαισθησία του για τον γενέθλιο τόπο, καθώς το βιβλίο αναφέρεται στη γλώσσα, στη ντοπιολαλιά. Συλλέγει εικόνες, αποθηκεύει λέξεις, φράσεις, σόγια, τοπωνύμια, επίθετα, παρατσούκλια∙ νοιάζεται για το μέλλον. 

Κάθε κείμενο του Γιάννη ξεχειλίζει από λυρική διάθεση και αγάπη για τον γενέθλιο τόπο.


 

Για να ανακαλύψεις τα σπουδαία μυστικά και τα πλούτη που κρύβει η ντοπιολαλιά σου, η γλώσσα της γης που γεννήθηκες και πολύ περισσότερο να την γράψεις και να την παραδώσεις, πρέπει να έχεις μάθει να κουβεντιάζεις μαζί της.

Ο Γιάννης, λαμπρή προσωπικότητα της παιδείας και του πολιτισμού, με ποικίλη προσφορά διαχρονικά και στα δύο, διαθέτει γνώση και εμπειρία. Η ερευνητική δουλειά που κάνει αφορά τον εκφραστικό λόγο της πατρίδας μας, που έχει βιωματική σχέση μαζί της γιατί εδώ γεννήθηκε, μεγάλωσε, έπαιξε στις γειτονιές της, έκανε μπάνιο στη θάλασσά της.

Γιάννη μας, σου ευχόμαστε να είσαι καλά και να γράφεις, να μάς εμπνέεις, να «κεντάς» το χαλί της παράδοσής μας με τη γραφή σου! 

Οι προσωπικές σου μνήμες, οι εικόνες, τα βιώματα να συνεχίσουν να γίνονται υλικό γραφής.

                                                            Βιβή Σκούρτη