Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Τα πηγάδια και η στάση απέναντί τους. Αντιθέσεις

        Τα πηγάδια και η στάση απέναντί τους. Αντιθέσεις




Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κοινότητας Ερμιόνης Ιωσήφ Γανώση, έγινε καθαρισμός και ανάδειξη του σημαντικού τοπόσημου της Ερμιόνης, του πηγαδιού στο Καλογερικό, ενέργεια πέρα για πέρα αξιόλογη.

Πληροφορηθήκαμε όμως ότι στη διάρκεια των εργασιών παρενέβη ο Αρχαιοφύλακας της περιοχής και σταμάτησαν κάποιες από τις εργασίες, γιατί δεν υπήρχε άδεια από την αρμόδια Διεύθυνση Μεσαιωνικών και Νεότερων Μνημείων. 

Η παρέμβαση του Αρχαιοφύλακα θα ήταν αξιέπαινη αν συνοδευόταν από αναφορές δικές του προς την αρμόδια Διεύθυνση ώστε να παρέμβει η υπηρεσία και να κάνει τις δέουσες ενέργειες.

Την ίδια περίοδο έγιναν εργασίες από τον Δήμο μας για την αποκατάσταση του οδοστρώματος μπροστά από το  πηγάδι της Πικροδάφνης.

Εκεί έπρεπε να υπάρχει άδεια; Αν ναι, υπήρξε από την αρμόδια υπηρεσία και τελικά ποιος έχει την ευθύνη της αποκατάστασης του ιστορικού πηγαδιού και ο χώρος γύρω από αυτό, διότι όπως δείχνει η φωτογραφία, μετά τις εργασίες, το πηγάδι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την καταστροφή. 

Με δεδομένη την περιφρόνηση στο εν λόγω μνημείο διαχρονικά, σ’ εκείνο που ξεδίψασε για χρόνια ανθρώπους και ζωντανά. Αρχικά αφαιρέθηκαν οι λαξευτές κορίτες, στη συνέχεια πνίγηκε μέσα στο σκουπίδι και τα αγριόχορτα και τώρα πνίγηκε μέσα στο χώμα.

Καιρός!

«..Το ταγάρι μας στον ώμο

 με φαγιά και με ψωμάκι

 και στην Πικροδάφνη στάση 

για πηγής λίγο νεράκι..»  ΚΑΠΑΡΗ 

(απόσπασμα από το ποίημα με τίτλο: Τα παιδιά της Κατοχής)

                        Βιβή Σκούρτη





Η φωτογραφία της κας Κατερίνας Παπαμιχαήλ Ρήγα είχε 

λάβει μέρος στο διαγωνισμό φωτογραφίας το 2008 

(ΚΑΠΑΡΗ) ως διαμαρτυρία για την κατάσταση του 

πηγαδιού