Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Γιάννης Σπετσιώτης: ΕΡΜΙΟΝΙΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΛΟΓΟΣ - Εκφράσεις και Διάλογοι


ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ                                                   

ΕΡΜΙΟΝΙΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

Εκφράσεις και Διάλογοι

Κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος του πονήματος «Ερμιονίτικος Λαϊκός Λόγος». Περιλαμβάνει περισσότερες από επτακόσιες «ιδιωματικές» ερμιονίτικες εκφράσεις.

Αυτές αρχικά είναι καταχωρημένες στο «συλλογικό γλωσσικό ασυνείδητο» των κατοίκων του τόπου μας, καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στον νου του, αντέχουν στον χρόνο και μεταφέρονται από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά αδιάκοπα, αβίαστα, δυναμικά, καθημερινά.

Το βιβλίο περιέχει ακαταχώριστες σε λεξικά λέξεις, ιδιωματικά ακούσματα, στοιχεία ξεχωριστής εκφοράς του λόγου με ποικίλους χρωματισμούς και εντυπωσιακούς αρθρωτικούς τονισμούς.

Πάντοτε αναλογιζόμουν και εκτιμούσα τον ερμιονίτικο λαϊκό λόγο! Μου αρέσει να τον χρησιμοποιώ στις παρέες και διασκεδάζω, όταν οι συνομιλητές μου εκφράζουν την απορία τους:

-  Τώρα, τι είπες;

-  Άφησέ το! Αυτό είναι ερμιονίτικο! απαντώ με περισσή περηφάνια.

Μου αρέσει, επίσης, να τον ακούω να τον μεταχειρίζονται, συχνά αστειευόμενοι, οι νέοι της Ερμιόνης και σκέφτομαι πως υπάρχει συνέχεια…

Το βιβλίο περιλαμβάνει και τρεις απολαυστικούς ερμιονίτικους διαλόγους με χιουμοριστικές περιγραφές που «βγάζουν» γέλιο και είμαι σίγουρος πως θα τους απολαύσετε.

Να, ένα μικρό δείγμα: 

-  Ήρθες, βρε, πάλι να φας ρεμούσκο και να ρουκουίνεις τζαμπέ, τράκα; Φτου! Χαράμι να σου γίνει! Άφησέ το, βρε, το φαγητό λίγο να ριχάνει! Θα ζεματιστείς που έπεσες με τα μούτρα… που να μη σώσεις!

-  Καλέ, μη με στεναχωρεύεις πια, γιατί τρώω αρπαχτά και μου πηγαίνει κάτω κόμπους - κόμπους…

-  Ναι πώς, το βλέπω…

Γιάννης Σπετσιώτης