Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Θα αντιστραφούν οι πόλοι της Γής;

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι ίσως να επίκειται μια αναστροφή των πόλων της Γης.
Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Ντάνιελ Μπέικερ, λέει ότι είναι ήδη ορατά τα πρώτα σημάδια μιας  τέτοιας αναστροφής για πρώτη φορά εδώ και 786.000 χρόνια.
Το μαγνητικό πεδίο της Γης έχει εξασθενήσει κατά 15% τους τελευταίους δύο αιώνες κι αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ίσως είναι ένα σημάδι πως οι πόλοι ετοιμάζονται να αντιστραφούν.
Σε μια τέτοια περίπτωση περιοχές του πλανήτη θα είναι πλέον «ακατοίκητες». Οι πυξίδες θα δείχνουν στο Νότο και οι επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση αλλά και τον καιρό θα είναι τεράστιες. 
Η επιστημονική ομάδα του Μπέικερ άντλησε τα δεδομένα της από τους δορυφόρους της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας που παρακολουθούν το μαγνητικό πεδίο της Γης και επιβεβαιώνουν πως μια αντιστροφή δεν είναι καθόλου απίθανη.
Οι διαπιστώσεις τους περιλαμβάνονται σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Undark και αναφέρει ότι επικίνδυνες ακτινοβολίες ενδέχεται να πλήξουν την επιφάνεια του πλανήτη προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην υγεία των ζώντων οργανισμών.

Πάντως σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα μια τέτοια αναστροφή, εφόσον συμβεί, δεν θα γίνει άμεσα αλλά μέσα στις επόμενες δυο χιλιετίες και σε διάστημα αρκετών αιώνων. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα έχουν το χρόνο να την αντιμετωπίσουν. 
Τις προβλέψεις για την αντιστροφή της γήινης μαγνητικής πολιτικότητας επιβεβαιώνει και η British Geological Survey, που υποστηρίζει πως το μαγνητικό πεδίο της Γης αντιστρέφεται 4 - 5 φορές ανά 1 εκατ. χρόνια και η τελευταία έχει αργήσει πολύ.
Συγκεκριμένα, ο βόρειος και ο νότιος μαγνητικός πόλος της Γης αλλάζουν κάθε 200.000-300.000 χρόνια. Η τελευταία αντιστροφή όμως έχει καθυστερήσει αρκετά, αφού συνέβη πριν από περίπου 780.000 χρόνια.
Την ίδια ώρα, μια έρευνα του National Space Centre της Δανίας συσχετίζει την υφιστάμενη κλιματική αλλαγή περισσότερο με το μαγνητικό πεδίο παρά με την εκπομπή ρύπων και αν ισχύουν οι προβλέψεις τους, τότε μια αντιστροφή στους μαγνητικούς πόλους θα φέρει καταστροφικά αποτελέσματα στο παγκόσμιο κλίμα.
Η NASA πάντως από την πλευρά της έχει αναφέρει στο παρελθόν πως «η επιστήμη δείχνει ότι η αναστροφή των μαγνητικών πόλων είναι κάτι που συμβαίνει συχνά - αναλογικά με την ηλικία της Γης - και βαθμιαία σε μια περίοδο χιλιετιών». Υποστηρίζει δε, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι τα εφιαλτικά σενάρια που κυκλοφορούν αναφορικά με την αντιστροφή των πόλων έχουν βάση.