Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Τρίτη 11 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής "Μετέωροι Βηματισμοί" του Ερμιονίτη Ανάργυρου Πασχάλη



Την Τρίτη 11  Οκτωβρίου του 2016 στις 7.30 μ.μ. εγκαινιάζεται
  η έκθεση ζωγραφικής
                                 Μετέωροι Βηματισμοί
             του
Ανάργυρου Πασχάλη
     
Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών  εγκαινιάζεται η τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ανάργυρου Πασχάλη, «Μετέωροι Βηματισμοί», την Τρίτη  11 Οκτωβρίου 2016.  Στην έκθεση παρουσιάζεται μια σειρά από πίνακες λάδι σε μουσαμά στους οποίους άλλοτε κυριαρχεί το ανθρώπινο στοιχείο και άλλοτε η φύση. Οι πρώτες εντυπώσεις από το έργο του Ανάργυρου Πασχάλη
σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης Λήδα Καζαντζάκη που υπογράφει και το κείμενο της έκθεσης φέρνουν στο νου το ζην επικινδύνως το οποίο για τον Νίτσε σήμαινε το μυστικό της ευτυχίας και της πληρότητας. Το γνωρίζουν μόνον όσοι τολμούν να βαδίσουν έξω από τις πεπατημένες στράτες, ανάμεσα στα συντρίμμια του βίου τους, για να ανακαλύψουν σε μια μικρή γλάστρα, με μικρά, κόκκινα άνθη, που έμειναν άθικτα απ' την καταστροφή, την εύθραυστη ομορφιά της ζωής. Όσοι επιχειρούν να ισορροπήσουν σε αιωρούμενα πάνω από αχανείς πεδιάδες και απόκρημνους γκρεμούς, σχοινιά και πανιά για να αντικρίσουν, εν τέλει τον βαθύτερό τους εαυτό.


Ο εικαστικός κόσμος του καλλιτέχνη φανερώνει μια βαθιά γνώση τόσο της γλυπτικής όσο και της ζωγραφικής.  Οι φιγούρες που
φτιάχνει μοιάζουν να θέλουν να ζουν «επικινδύνως» και ταυτόχρονα, φαίνονται να είναι απαλλαγμένες από κάθε ιδιαίτερο γνώρισμα. Ενώ από μακριά θυμίζουν τα λεία πλασμένα ανδρείκελα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο και κινούνται όπως και αυτά σε ένα εξωπραγματικό η φαντασιακό κόσμο, όταν τις πλησιάσουμε, διακρίνουμε τις επιρροές των άσαρκων πλασμάτων του Αλμπέρτο Τζιακομέτι.

Στα τοπία του μας μεταφέρει την αίσθηση που γεννήθηκε στην εκρηκτική γέννηση της σύγχρονης τέχνης. Όταν η φύση, αυτές οι απειλητικές μέσα στον άγριο παφλασμό τους θάλασσες και οι ευθείες, ακινητοποιημένες γραμμές των κυμάτων τους, που δένονται με τον σκούρο ορίζοντα, χρησιμοποιήθηκαν από τους ρομαντικούς και τους συμβολιστές, για να δείξουν τα συναισθήματα αυτών που την παρατηρούσαν.


Τα έργα του Ανάργυρου Πασχάλη μας οδηγούν με την τμηματική, συνειδητή αφαίρεση, αλλά και την πύκνωση της φόρμας, την ουσιώδη αντίθεση του φωτός με το σκοτάδι, της ζωής με τον θάνατο, στα δύσβατα μονοπάτια των σκαπανέων των κινημάτων του εξπρεσιονισμού, του κυβισμού, του σουρεαλισμού. Που προσπάθησαν όπως και ο ίδιος, να μετασχηματίσουν με την εικαστική τους γλώσσα τους φόβους και τα οράματά του. Και να ανιχνεύσουν με μετέωρους και ριψοκίνδυνους βηματισμούς την αλήθεια των αέναων αντικατοπτρισμών και τις ρίζες της ύπαρξης.

Διάρκεια έκθεσης: 11 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2016




 
Μετέωροι βηματισμοί


Το ζην επικινδύνως σήμαινε για τον Νίτσε το μυστικό της ευτυχίας και της πληρότητας. Το γνωρίζουν μόνον όσοι τολμούν να βαδίσουν έξω από τις  πεπατημένες στράτες, ανάμεσα στα συντρίμμια του βίου τους, για να ανακαλύψουν σε μια μικρή γλάστρα με μικρά, κόκκινα άνθη, που έμειναν άθικτα απ’ την καταστροφή, την εύθραυστη ομορφιά της ζωής. Όσοι  επιχειρούν να ισορροπήσουν σε αιωρούμενα πάνω από αχανείς πεδιάδες, χαράδρες και απόκρημνους γκρεμνούς, σχοινιά και πανιά κι όσοι επιλέγουν να πορευτούν σε διαρρηγμένα δάπεδα, για να αντικρίσουν, εν τέλει, όπως σ΄ έναν καθρέφτη τον άλλο τους εαυτό.    

Μέσα σ’ αυτές τις λίγες γραμμές θα μπορούσα να κλείσω τις πρώτες μου εντυπώσεις  από το έργο του Ανάργυρου Πασχάλη.                                        

Οι φιγούρες που φτιάχνει με τον χρωστήρα του είναι απαλλαγμένες από κάθε ιδιαίτερο γνώρισμα. Θυμίζουν από μακριά τα λεία πλασμένα ανδρείκελα του ιδρυτή της «μεταφυσικής ζωγραφικής» Τζόρτζιο ντε Κίρικο και κινούνται όπως κι αυτά σε ένα χώρο που μοιάζει εξωπραγματικός ή φαντασιακός. Όταν όμως τις πλησιάσουμε, διακρίνουμε στα θρυμματισμένα, απισχνασμένα μέλη τους και στις διστακτικές κινήσεις ή στάσεις τους μπροστά στο άγνωστο που τους περιμένει, τις  επιρροές των άσαρκων πλασμάτων του  γλύπτη του 20ού αιώνα Αλμπέρτο Τζιακομέτι.                                                      
Είναι  σμιλεμένες με σκούρες και ανοιχτόχρωμες, επίπεδες πινελιές που διαδηλώνουν τη δυαδική, διχασμένη τους υπόσταση με τον ίδιον τρόπο που  τα σπίτια του ορθώνουν τις ορθογωνισμένες αλλά με απαλά χρώματα βαμμένες προσόψεις τους,  και  τα  δένδρα και οι πεταλούδες του συναντούν τις σκιές τους.  Λες και ο καλλιτέχνης θέλει να τονίσει με τη διαφορά αυτή την αντιληπτική ικανότητα του ανθρώπου που αναζητά όπως και οι εγκλωβισμένοι μέσα στο σπήλαιο του Πλάτωνα το πραγματικό πίσω από το στημένο σκηνικό των φαινομένων.     

Ο εικαστικός κόσμος του Ανάργυρου Πασχάλη φανερώνει μια βαθιά γνώση τόσο της γλυπτικής όσο και της ζωγραφικής.

Μας μεταφέρει στα τοπία του την αίσθηση που γεννήθηκε στην εκρηκτική γέννηση της σύγχρονης τέχνης. Όταν η φύση, αυτές οι απειλητικές μέσα στον άγριο παφλασμό τους θάλασσες και οι ευθείες, ακινητοποιημένες γραμμές των κυμάτων τους, που δένονται με τον σκούρο ορίζοντα, χρησιμοποιήθηκαν από τους ρομαντικούς και τους συμβολιστές, για να δείξουν τα συναισθήματα αυτών που την παρατηρούσαν.


Μας οδηγεί με τη τμηματική, συνειδητή αφαίρεση αλλά και την πύκνωση της φόρμας, την ουσιώδη αντίθεση του φωτός με το σκοτάδι, της ζωής με το θάνατο, στα δύσβατα μονοπάτια των σκαπανέων του κινημάτων του εξπρεσιονισμού, του κυβισμού, του σουρεαλισμού. Που προσπάθησαν, όπως κι ο ίδιος, να μετασχηματίσουν με την εικαστική τους γλώσσα τους φόβους και τα οράματά τους. Και να ανιχνεύσουν με  μετέωρους και ριψοκίνδυνους βηματισμούς την αλήθεια των αέναων  αντικατοπτρισμών και τις ρίζες της ύπαρξης.


Λήδα Καζαντζάκη                                                                ιστορικός τέχνης

 
ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ - RESUME

Σπουδές
2004                Βράβευση από τη EUROBANK ως αριστούχος απόφοιτος της Α.Σ.Κ.Τ.
2003 - 2004       Δεύτερη Κρατική Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών «Ι.Κ.Υ.» για το 5ο έτος.
2002 - 2003       Πρώτη Κρατική Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών «Ι.Κ.Υ.» για το 4ο έτος.
2001 - 2002       Υποτροφία ERASMUS 6μηνη παρακολούθηση στο Middlessex University School of Fine Arts στο Λονδίνο.
1999 - 2004       Εισήχθη στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με καθηγητές τον κ. Δημητρέα και κ. Δηβάρη και κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2000-2001, 2001-2002, 2002-2003 και 2003-2004 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.
Κατεύθυνση Ζωγραφικής με καθηγητές τον κ. Βαλαβανίδη και κ. Μανουσάκη. Αποφοίτηση με βαθμό πτυχίου Άριστα (29/30).
Κατ’ επιλογήν μαθήματα: ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ, ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ.
1994 - 1995       Μαθήματα Γραφιστικής στις Σχολές ΑΚΤΟ
1990 - 1993       Σπουδές στο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών, Πανόρμου-Τήνου. Με καθαρό προσανατολισμό στον τομέα της Γλυπτικής. Επίσης, σπουδές στην Μαρμαροτεχνία Αρχιτεκτονικό Σχέδια, Ζωγραφική. Αποφοίτηση με γενικό βαθμό 15,3/5.

Ατομικές Εκθέσεις
2016 Οκτώβριος Έκθεση στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.
2013 Μάιος        Έκθεση στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.
2011 Ιανουάριος Έκθεση στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.
2008 Οκτώβριος Έκθεση στην PRO-ART GALLERY, ΑΘΗΝΑ.
2005 Οκτώβριος Έκθεση στο ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ στο ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

Συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις
2016 Ιούνιος      Έκθεση «Ξενοδοχείο» στο πολιτιστικό κέντρο Ελευσίνας «Λ. Κανελλόπουλος»
2016 Μάιος - Σεπτέμβριος     Έκθεση «Καλοκαίρι 2016» στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ Αθηνών
2015 Δεκέμβριος Συμμετοχή με 8 έργα σε έκθεση οργανωμένη από τη Shanghai Federation of Literary & Arts Circles και τη Shanghai International Culture Association στο SHANGHAI ARTISTIC ASSOCIATION CREATIVE CENTRE (Σαγκάη, Κίνα).
2015 Αύγουστος Συμμετοχή στην ΕΘΝΙΚΗ BIENNALE ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ.
2014 Οκτώβριος Έκθεση σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ», στην ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ.
2014 Ιούνιος      Ομαδική Έκθεση “Καλοκαιρινοί Στοχασμοί” στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.
2014 Απρίλιος    Εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από τις Μπαλάντες της οδού Αθήνας του Μάνου Χατζιδάκι, οργανωμένη από τους ATENISTAS (atenistas.org) στο παλιό ξενοδοχείο "Πίνδαρος" στην Αθήνα.
2013 Οκτώβριος Συμμετοχή σε έκθεση ελλήνων καλλιτεχνών οργανωμένη από τη Shanghai Federation of Literary & Arts Circles και τη Shanghai International Culture Association στο SHANGHAI ARTISTIC ASSOCIATION CREATIVE CENTRE (Σαγκάη, Κίνα).
2010 Ιούνιος      Έκθεση στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.
2009 Απρίλιος    Έκθεση σύγχρονης τέχνης υπό την αιγίδα του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ στην gallery PRO-ART Αθήνα.
2009 Ιανουάριος Νέα Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης ‘UNCONFINED’ υπό την αιγίδα του οργανισμού ‘ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ’ και του Δήμου Αθηναίων στο Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ.
2008 Δεκέμβριος Συμμετοχή στο “RENDEZ-VOUS DES ARTS” στο πρώην ανατολικό αεροδρόμιο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ.
2008 Οκτώβριος Έκθεση στην GALLERY ART TOWER AGORA, ΑΘΗΝΑ.
2008 Ιανουάριος Έκθεση νέων καλλιτεχνών "ΕΙΚΟΝΑ ΧΩΡΟΣ ΔΡΑΣΗΣ" υπό την αιγίδα του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ.
2007 Οκτώβριος Έκθεση στην GALLERY ARGO με θέμα "ΤΟ ΓΥΜΝΟ: ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗ".
2006 Οκτώβριος Έκθεση στην GALLERY ARGO με θέμα τη "MONA LISA".
2006 Σεπτέμβριος   2η BIENALLE ΝΕΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΥΔΡΑ 2006.
2006 Ιανουάριος Έκθεση στην GALLERY ARGO στη Λευκωσία, Κύπρος.
2005 Οκτώβριος Έκθεση στην GALLERY ARGO στο Κολωνάκι στο πλαίσιο του εορτασμού των 35 χρόνων της gallery.
2005 Μάιος        Έκθεση: ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ στην GALLERY ARGO στο Κολωνάκι.
Έκθεση των ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ στο χώρο «ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ» στην Πειραιώς.
Έκθεση του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Δ΄ στην Ε.Π.Σ.Κ.Τ.
2005 Απρίλιος    Έκθεση-Βράβευση από την EUROBANK στο ΝΈΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ως αριστούχος της Σχολής Καλών Τεχνών.
2004 Δεκέμβριος Έκθεση ζωγραφικής στην Ε.Π.Σ.Κ.Τ. (Ένωση Πτυχιούχων Σχολής Καλών Τεχνών).
2004 Οκτώβριος Έκθεση-Παρουσίαση στο MUSIC BAR-GALLERY ASPRO.
2004 Αύγουστος 3η BIENALLE ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ.
2004 Μάιος        Έκθεση GALLERY GOING HOME στο Γκάζι.
2003 Αύγουστος Έκθεση σο ΜΠΟΥΡΤΖΙ ΚΑΡΥΣΤΟΥ «7 νέοι καλλιτέχνες».
2003 Οκτώβριος Έκθεση ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

Σκηνογραφία
2011 Ιούλιος      Συνεργασία με το σκηνοθέτη Carlus Padriσsa (La Fura dels Baus) στην παρουσίαση του ορχηστικού έργου Trilogia Romana του Ottorino Respighi στις Terme di Caracalla στη Ρώμη στα πλαίσια του Φεστιβάλ της Όπερας της Ρώμης. Η παραγωγή παρουσιάσθηκε και στη Βαλένθια (2011), στο Φεστιβάλ του Σανταντέρ (2012), τη Μπολόνια (2013) και το Σάο Πάολο (2014).
                       Συνεργάζεται με τη θεατρική ομάδα Altra Terra.

Διδασκαλία
Από 2006        Πρόσληψη στο ιδιωτικό δημοτικό σχολείο-νηπιαγωγείο και γυμνάσιο με τίτλο αδείας ίδρυσης και λειτουργίας Ελληνογερμανικh Αγωγή ΑΕ
2004 – 2006    Διδασκαλία στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία 9°, 10° και 12° Δημ. Ηρακλείου, 6° Αγ. Ιωάννη Ρέντη και 12° Κορυδαλλού.

Συλλογές
Έργα του βρίσκονται στη συλλογή της Eurobank και σε αρκετές ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Βρυξέλλες και τo Κουβέιτ. Από το 2015 έργο του φιλοξενείται στη μόνιμη έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Αθηνών δίπλα σε έργα των Παρθένη, Νίκου Χατζηκυριάκου- Γκίκα, Γιώργου Μπουζιάνη και άλλων καταξιωμένων Ελλήνων εικαστικών.