Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Τάσος Τόκας:Με αφορμή την ανακοίνωση του Δήμου

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Με αφορμή την  ανακοίνωση του Δήμου την 02-02-2016 με θέμα:

« Συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς το έργο της Αποχέτευσης και η Διαχείριση των Απορριμμάτων στον Δήμο Ερμιονίδας», έχω να επισημάνω τα εξής:

Η ανακοίνωση καταρχήν δείχνει το ύφος του στενού περιβάλλοντος του Δημάρχου για θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής.

Με ύβρεις ( αποκαλώντας με ψεύτη) αλλά και παραινέσεις   να μην κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση στο ευαίσθητο θέμα των απορριμμάτων, επιρρίπτει  ευθύνες στη ΝΕΔΥΠΕΡ ότι πολεμήσαμε από την αρχή το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να φιμώσει όλη την αντιπολίτευση.

Είναι όμως γνωστό σε όλους, ότι από την πρώτη στιγμή εμείς διατυπώσαμε την ανησυχία μας για την δημιουργία του «Πράσινου Σημείου » στην είσοδο της πόλης του Κρανιδίου που είναι πλησίον της άλλης μεγάλης χωματερής στον Κάμπο Κρανιδίου με τους 6.000 τόνους σκουπίδια.

Ταυτόχρονα κάναμε λόγο για τον κίνδυνο που υπάρχει για την δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής σε περίπτωση που το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής δεν εφαρμοζόταν όπως έλεγε, αλλά με προβλήματα.

Έτσι στις 19-01-2016  αποστείλαμε στο Δήμαρχο Ερμιονίδας επιστολή   με τίτλο «ΤΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ» http://www.nediper.gr/?action=viewArticle&articleId=295

όπου αναδεικνύεται σαφώς η αποθήκευση συγκέντρωση  και μεταφορά σύμμεικτων απορριμμάτων και ζητήσαμε την παρέμβασή του για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, αφού η σημερινή Δημοτική Αρχή  πρωτοστάτησε στην ίδρυσή και λειτουργία του «Πράσινου Σημείου»   στο συγκεκριμένο χώρο και αποτελεί τον βασικό πυλώνα που στήριξε το σχέδιο της για την διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ τον καλέσαμε να πει την αλήθεια στους κατοίκους.

Στο κείμενο υπήρχαν και φωτογραφίες οι οποίες αποτελούν βασικό και αδιάψευστο μάρτυρα από το συγκεκριμένο χώρο  ο οποίος βρίσκεται  σε απόσταση αναπνοής από σπίτια  και  επιχειρήσεις.

Δείχνουν απλά ότι στους κάδους υπάρχουν σύμμεικτα απορρίμματα και ότι το σχέδιο  όχι μόνο δεν εφαρμόζεται, αλλά με άλλη ετικέτα συνεχίζει την παλιά τακτική προκαλώντας μάλιστα τεράστια προβλήματα σε μία όντως επιβαρυμένη περιοχή.
Και η αλήθεια είναι αδύνατο να κρυφτεί.!!
Αυτά τα προβλήματα ο κ. Σφυρής δεν ήθελε από την πρώτη στιγμή να αναφέρονται μόνο και μόνο για να μην εμφανιστεί μια εικόνα θολής και άνομης διαχείρισης στον τομέα των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας.

Και όμως εμείς στη ΝΕΔΥΠΕΡ από την αρχή έως σήμερα, πέρα από την μη ψήφιση στα Δημοτικά Συμβούλια όσων θεμάτων είχαν να κάνουν με την λειτουργία του «Πράσινου Σημείου» και τις συμβάσεις που ακολούθησαν για την αποθήκευση , την μεταφορά και την επεξεργασία των απορριμμάτων, δεν προβήκαμε σε καμία προσφυγή στα αρμόδια όργανα που θα είχαν ως συνέπεια την οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εφαρμογή του σχεδίου όπως ισχυρίζεται στην ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του Δήμου.

Και όταν μάλιστα πρόκειται για συμβάσεις που το 2015 ξεπέρασαν τις 650.000 €.

Ακολουθεί η απάντηση μου στην τοποθέτηση και τους ισχυρισμούς του κ. Σφυρή, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής 27-01-2016:

« Η επίθεση του Δημάρχου προς εμένα δείχνει ότι έχετε αποτύχει στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Δήμαρχε, προσπαθείτε έτσι να δικαιολογηθείτε στα μάτια των συμβούλων της παράταξής σας για την άσχημη εικόνα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Άλλωστε μια φωτογραφία χίλιες λέξεις όπως λέει και η παροιμία.

 Εσείς θέλετε να μην σας ασκούμε καμία κριτική και να κρύβετε ότι δεν σας συμφέρει κάτω από το χαλί, αφήστε όμως εμάς στη ΝΕΔΥΠΕΡ  να ασκούμε τον θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης όπως αρμόζει και όταν εμείς κρίνουμε πως ένα θέμα έχει σημασία, θα το αναδεικνύουμε για τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών μας.

Και δεν κάνατε τίποτα πάνω στην ενημέρωση των κατοίκων σε θέματα ανακύκλωσης αλλά τα αφήσατε όλα στην τύχη τους.

Κάνετε, λοιπόν, εσείς τη δουλειά σας και αφήστε εμάς να κάνουμε τη δική μας!!»

Επί της ουσίας όμως δεν μας είπε ο κ. Σφυρής  τι έκανε μετά την επιστολή μας της 19-01-2016.

Ή μήπως σκοπός της ανακοίνωσης ήταν η δικαιολόγηση μιας ακόμη σύμβασης με την ίδια εταιρεία για έναν ακόμη χρόνο;.

Τάσος Τόκας


Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας


Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ