Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Περίπου πενήντα ερωδιοί στον υδροβιότοπο Ποτόκια στην ΕρμιόνηΔεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται τόσα πολλά  πουλιά στη  λιμνοθάλασσα - υδροβιότοπο Ποτόκια της Ερμιόνης.

Πολλά είδη περνάνε κατά καιρούς  από εδώ για να ξεκουραστούν στη μεταναστευτική τους διαδρομή, άλλα φωλιάζουν εδώ για αρκετό διάστημα και γεννούν  τα μικρά τους.


Ο μακρύς λαιμός και το ράμφος, τα ψηλά πόδια και κυρίως η χάρη με την οποία περπατούν είναι τα χαρακτηριστικά των ερωδιών. 
Από τα 62 διαφορετικά είδη που υπάρχουν σε όλο τον Κόσμο, μόνον εννέα ζουν στην Ευρώπη. 


Σχηματίζουν  αποικίες σε παραποτάμια ή παραλίμνια δάση, βάλτους, μέσα σε πυκνούς καλαμώνες ή ακόμη και σε μεγάλα μοναχικά δένδρα.
Σ αυτό το κοπάδι  διακρίνεις πάνω από 2 η 3 είδη.


Ο μικρός που κάνει τα πρώτα χοροπηδηχτά βήματα και πετάγματα σ αυτόν το υδροβιότοπο, πρέπει να ανήκει στο είδος Λευκοτσικνιά, γιατί είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που ψάχνει την τροφή του.
Με τα πρασινωπά ποδαράκια του σκαλίζει στη λάσπη σέρνοντάς τα παράξενα κάτι που χαρακτηρίζει αυτό το είδος.

Είναι ευλογία για τον τόπο μας που μπορούμε να απολαμβάνουμε την ομορφιά τους. 
Γι αυτό είναι υποχρέωση μας  να προστατέψουμε με κάθε  τρόπο τις αποικίες τους για να μπορούν να επιβιώνουν .


Αυτή ομορφιά  όμως για το  ΤΑΙΠΕΔ , το ταμείο που φροντίζει  για  το  ξεπούλημα της χώρας μας, έχει ένα νούμερο: ΑΒΚ 190.
Το ΑΒΚ 190  που το χαρακτηρίζουν  "παραλιακή έκταση - βαλτότοπος",  για τα πουλιά έχει άλλη χρήση κι άλλη διεύθυνση. 
Είναι ο τόπος τους και ο υδροβιότοπός μας.
Δεν είναι για πούλημα  γιατί δεν θα το επιτρέψουμε. 

Για τα Ποτόκια και την ιστορία αυτού του τόπου του θαυμαστού, την αρχαία την παλιά, και την πρόσφατη έχει αναφερθεί σε παλαιότερη σχετική αναφοράς  μας  αναλυτικά ο κος Βασίλης Γκάτσος εδώ: Κινέτα Ερμιόνης πουλιέται από το ΤΑΙΠΕΔ;

Ρίνα Λουμουσιώτη 
Κι άλλες εικόνες