Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

H Σινδόνη του Τορίνο



H Σινδόνη του Τορίνο
Δημήτρης Τουτουντζής

Η Σινδόνη του Τορίνο, θεωρείται ότι έχει αποτυπωμένη πάνω της την εικόνα ενός εσταυρωμένου, ίσως να αποτελεί το ύφασμα με το οποίο τύλιξαν τον ίδιο τον Χριστό. Το 1988, η επιστήμη φάνηκε ότι είχε αφήσει το ερώτημα αυτό παράμερα. Με ραδιοχρονολόγηση που έγινε από τρία διαφορετικά εργαστήρια φάνηκε πως η σινδόνη προέρχεται από τον Μεσαίωνα, αφήνοντας απογοητευμένους όσους πίστευαν σε μια πιο αρχαία και ιερή προέλευση. Οι σκεπτικιστές απάντησαν πως το είχανε ήδη πει πως η σινδόνη δεν έχει την προέλευση αυτή και η καθολική εκκλησία παραδέχτηκε πως δε θα μπορούσε να είναι αυθεντική. Πολλοί επιστήμονες που την ερευνούσαν έκαναν πίσω.

Αλλά ο John Jackson, ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές της Ιεράς Σινδόνης, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που επέμειναν πως τα αποτελέσματα αυτά δεν έβγαζαν νόημα. Πολλά άλλα στοιχεία σχετικά με τη σινδόνη, όπως τα χαρακτηριστικά του υφάσματος και οι λεπτομέρειες της εικόνας, υποστήριζαν την υπόθεση πως είναι πολύ
παλαιότερη, πρότειναν οι ερευνητές αυτοί.
Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Jackson στα 62 του χρόνια, έχει την ευκαιρία να αντικρούσει την χρονολόγηση με τον ραδιενεργό άνθρακα. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που συμμετείχε στην αρχική ραδιοχρονολόγηση συμφώνησε να συνεργαστεί με τον ερευνητή για να επαναπροσδιοριστεί η ηλικία της σινδόνης. Εάν το εγχείρημά του αποβεί επιτυχές, ο Jackson ελπίζει να του επιτρέψουν να επανεξετάσει το σάβανο που ανήκει στο Βατικανό και φυλάσσεται σε έναν προστατευμένο θάλαμο στον καθεδρικό του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή, στο Τορίνο της Ιταλίας.
Ο Jackson, που είναι φυσικός και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, υποθέτει πως η μόλυνση του υφάσματος από ανεβασμένα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα επηρέασε τα αποτελέσματα της ραδιοχρονολόγησης. "Η ραδιοχρονολόγηση είναι αυτή που μας έχει μπερδέψει, γιατί δεν ταιριάζει με τα υπόλοιπα στοιχεία και η ερώτηση είναι, γιατί δεν ταιριάζει," δήλωσε ο επιστήμονας. Σ' αυτό το σημείο φαίνεται να συμφωνεί και ο Christopher Ramsey, επικεφαλής της εργαστηριακής μονάδας ραδιοχρονολόγησης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
"Υπάρχει πληθώρα άλλων στοιχείων που υποδηλώνουν σε μεγάλο βαθμό ότι το σάβανο είναι παλαιότερο από όσο έχει χρονολογηθεί με τον ραδιενεργό άνθρακα και σίγουρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα", δηλώνει στην ιστοσελίδα του. "Μόνο εάν κάνουμε την έρευνα αυτή θα μπορέσουν οι άνθρωποι να καταλήξουν σε μια συνεκτική ιστορία για τη σινδόνη που θα λαμβάνει υπόψη της και θα εξηγεί όλες τις υπάρχουσες επιστημονικές και ιστορικές πληροφορίες."
Ο Steven Schafersman, γεωλόγος και κάτοχος μιας ιστοσελίδας που κρατά σκεπτικιστική στάση για την Ιερά Σινδόνη του Τορίνο, αποπέμπει την προσπάθεια θεωρώντας ότι είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. "Είχε κι άλλες ιδέες, αλλά όλες καταρρίφθηκαν όπως θα γίνει και με αυτή," δήλωσε για τον Jackson. "Οι κοινοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η σινδόνη είναι απλά ένα σουβενίρ."
Αλλά και κάποιοι άλλοι αντικρούουν επίσης τη ραδιοχρονολόγηση. Σε ένα συνέδριο που οργανώθηκε από την επιστημονική ομάδα που ερευνά τη σινδόνη στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο (Αύγουστος 2008) το εθνικό εργαστήριο του Los Alamos παρουσίασε στοιχεία που υποδηλώνουν πως τα αποτελέσματα της εξέτασης του σάβανου που έγινε το 1988 ήταν λανθασμένα επειδή τα δείγματα που εξετάστηκαν προέρχονταν από ένα τμήμα του υφάσματος που πιθανόν να είχε προστεθεί στη σινδόνη κατά τη διάρκεια επισκευών της που έγιναν τον Μεσαίωνα.
Η ιστορική καταγραφή για τη σινδόνη προέρχεται από το έτος 1349, όταν ένας γάλλος ιππότης έγραψε στον πάπα ότι κατείχε ένα ύφασμα που το περιέγραψε ως το σάβανο του Ιησού. Το 1978, μια ομάδα επιστημόνων υπό την καθοδήγηση του Jackson έκαναν μια σειρά εξετάσεων στο σάβανο, συμπεριλαμβανομένων ακτινογραφιών και χημικών αναλύσεων. Κατέληξαν στο ότι η σινδόνη δεν ήταν ζωγραφισμένη, βαμμένη ή χρωματισμένη και πως τα αποτυπώματα του αίματος ήταν αληθινά. Αλλά τα ευρήματα αυτά δεν ήταν αρκετά για να αντικρούσουν την αμφισβήτηση που συνοδεύει την αυθεντικότητα της σινδόνης.
Πολλοί πιστεύουν ότι ο Ιησούς αποτύπωσε την εικόνα του στο σάβανο όταν αναστήθηκε και άλλοι θεωρούν ότι η σινδόνη είναι το αυθεντικό σάβανο του Ιησού αλλά ότι η εικόνα δημιουργήθηκε από φυσικές διαδικασίες. Οι σκεπτικιστές επιμένουν ότι η σινδόνη είναι πλαστή και ότι δημιουργήθηκε από έναν καλλιτέχνη του Μεσαίωνα που ήθελε να το παρουσιάσει σε πεινασμένους για κειμήλια, προσκυνητές. Η αντιπαράθεση συχνά γίνεται και πιο πικρή, κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη για την διαστρέβλωση των γεγονότων ή την εξαίρεση στοιχείων που δεν ταιριάζουν με την οπτική της.
Σ' αυτόν τον κόσμο, ο Jackson έχει υπάρξει για πολύ καιρό ως κεντρική φιγούρα.
Ως πρώην καθηγητής στην Αεροπορική Ακαδημία και επιστήμονας του εργαστηρίου πολεμικών όπλων, ο Jackson έχει διδακτορικό στη φυσική από την αμερικάνικη ναυτική μεταπτυχιακή σχολή. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Denver, είναι επίσης αφοσιωμένος καθολικός που ένιωσε έλξη για τη σινδόνη από τότε που είδε την εικόνα της για πρώτη φορά, στα 13 του χρόνια.
"Εάν αγαπάς τον Χριστό, γιατί να μη θέλεις να ερευνήσεις την πιθανότητα ότι κατέχεις ένα τεχνούργημα που αντιστοιχεί στην υλική του ύπαρξη στη Γη;" λέει, προσθέτοντας πως η πίστη του δεν είναι ασύμβατη με την επιστημονική του κατάρτιση: "Το πώς σκέφτομαι για τη σινδόνη, προέρχεται από την ίδια τη σινδόνη. Δεν είναι το ότι είμαι χριστιανός και θέλω να πιέσω τα πράγματα να είναι όπως θέλω εγώ να είναι. Αυτό δεν είναι επιστημονικά λογικό."
Ενώ ο Jackson έχει αφιερωθεί στην έρευνα για τη σινδόνη εδώ και 35 χρόνια, η γυναίκα του είναι σχετικά νέα στην έρευνα. Μεγαλωμένη στο Brooklyn, η Rebecca Jackson που είναι τώρα 60 ετών, ήταν 34 όταν αποφάσισε αυθόρμητα να καταταγεί στον στρατό και κατέληξε στο Ft. Carson, κοντά στο Colorado Springs, ως μαγείρισσα. Προσηλυτίστηκε στο χριστιανισμό, μια θρησκεία που όπως λέει άρχισε να την έλκει όταν ήταν έφηβη.
Το 1990, έβλεπε ένα ντοκιμαντέρ για την Ιερά Σινδόνη όταν συνέλαβε ξαφνικά ότι η εικόνα του προσώπου του άντρα που ήταν αποτυπωμένο στο σάβανο έμοιαζε με αυτό του παππού της. Αναζήτησε τον Jackson που είχε εμφανιστεί στην ταινία και έμενε επίσης στην ίδια περιοχή, για να συζητήσει μαζί του για την αντίδρασή της. Το κοινό ενδιαφέρον τους για τη σινδόνη οδήγησε σε μια σχέση μεταξύ του γλυκομίλητου ακαδημαϊκού και της δυναμικής αυτής γυναίκας και ακολούθησε η ένταξή της στη χριστιανική θρησκεία. Μαζί, δίνουν ομιλίες σε όλον τον κόσμο και διοικούν το κέντρο της Σινδόνης του Τορίνο στο Κολοράντο, με την έρευνά τους να χρηματοδοτείται κυρίως από δωρεές.
Δύο φορές τη βδομάδα, ο John Jackson εργάζεται με μια ομάδα εθελοντών ερευνητών στο εργαστήριό του στο Colorado Springs. Τεντωμένη σε έναν τοίχο βρίσκεται μια φυσικού μεγέθους φωτογραφία της σινδόνης. Στο τραπέζι υπάρχει μια πλαστική φιγούρα ενός άντρα, με το όνομα Roger, μια προσέγγιση του σώματος του Ιησού στο μνήμα του. Ο Jackson έχει διεξάγει έρευνες στα σημάδια από τις πτυχές του υφάσματος, στο σχηματισμό της εικόνας και στο πως τρέχει το αίμα από ένα σταυρωμένο σώμα, το οποίο μελέτησε κρεμώντας το ίδιο το δικό του σώμα από έναν σταυρό.
Ο Keith Propp που είναι 55 ετών έχει συνεργαστεί με τον Jackson για τα τελευταία 23 χρόνια. "Είναι σα να βρισκόμαστε σε μια αρχαιολογική αποστολή που δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν είμαι σίγουρος για το εάν θα τελειώσει ποτέ πραγματικά," δηλώνει. "Η μεγαλύτερη διασκέδαση είναι το ίδιο το ταξίδι."
Αυτές τις ημέρες το ταξίδι εστιάζεται στην υπόθεση της ραδιοχρονολόγησης και στην εργασία για την προετοιμασία δειγμάτων για την αξιολόγηση στην Οξφόρδη.
"Εάν φτάσουμε στο σημείο όπου όπως πιστεύουμε, υπάρχει πιθανότητα να σταθεί η υπόθεση στο εργαστήριο, τότε θα έχουμε επιστημονικές βάσεις για να πάμε στη σινδόνη και να πούμε, 'Εδώ είναι αυτό που πιστεύουμε ότι συνέβη με το σάβανο. Αυτά είναι τα πράγματα που χρειάζεται να ερευνήσουμε. Μπορούμε παρακαλώ να έχουμε πρόσβαση σ' αυτή;'" είπε ο Jackson, που δεν υποστηρίζει την υπόθεση ότι το ελεγμένο δείγμα ήταν διαφορετικό από το υπόλοιπο ύφασμα.
Αν και ο Ramsey, από την Οξφόρδη, συμφώνησε να συνεργαστεί, είπε πως δεν πιστεύει ότι η μόλυνση θα είχε προκαλέσει τόσο μεγάλη επίδραση. Μέχρι τώρα, οι αρχικές εξετάσεις του Jackson δεν έδειξαν σημαντική αντίδραση. Αλλά η ομάδα θα πρέπει ακόμα να αναπαράγει τις συγκεκριμένες συνθήκες διατήρησης του σάβανου, σημείωσε ο Ramsey.
Επειδή το εργαστήριό του είναι μικρό με μονάχα έναν αντιδραστικό θάλαμο μέσα στον οποίο θα προετοιμάσουν τα δείγματα, ο Jackson είπε πως πιθανόν θα πάρει πολλούς μήνες για να ολοκληρώσουν το πείραμα. Αλλά για έναν άνθρωπο που έχει ξοδέψει ήδη 35 χρόνια στο αντικείμενο, αυτό ίσως δεν είναι πολύς χρόνος. "Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται να γίνει, ώστε να πάρουμε την πληροφορία που χρειαζόμαστε," δήλωσε.
Μετάφραση - Απόδοση - Σχολιασμός: ESOTERICA.gr