Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Η πρώτη επέμβαση αλλαγής φύλου στον κόσμο


Η πρώτη επέμβαση αλλαγής φύλου στον κόσμο.       


Του Γιάννη Λακούτση

Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους γάλλους φιλόσοφους, ο Μισέλ Φουκώ, έθεσε κάποια στιγμή το ερώτημα, « αν χρειαζόμαστε πραγματικά ένα αληθινό φύλο» και απάντησε ο ίδιος πως «το μόνο που θα έπρεπε να μετράει, είναι η πραγματικότητα του σώματος και η ένταση των επιθυμιών του».

Ως τρανσέξουαλ  χαρακτηρίζονται όλα τα άτομα που έχουν υποστεί επέμβαση αλλαγής φύλου. Η διαδικασία ξεκινά με το στάδιο της ορμονοθεραπείας και καταλήγει μετά από περίπου ένα χρόνο στην επέμβαση, η οποία είναι ιδιαίτερα πολυδάπανη και μπορεί να αγγίξει και τι είκοσι χιλιάδες δολάρια. Απαραίτητη είναι η ψυχοθεραπεία πριν αλλά και μετά το χειρουργείο, αφού πρέπει να εξακριβωθεί ότι το άτομο πάσχει από δυσφορία φύλου και ότι η απόφαση του είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας σκέψης, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αυτοκτονιών, μετά την αλλαγή, λόγω αδυναμίας διαχείρισης της συναισθηματικής πίεσης, αλλά και της σωματικής αλλαγής. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αποφασίζουν να οδηγηθούν σε αυτή την αλλαγή, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, μέχρι το περιβάλλον τους να συμφιλιωθεί με την απόφασή τους. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα όσον αφορά την εργασία. Ενώ στο Μπουένος Άιρες η πρώτη τρανσεξουαλ δασκάλα είναι γεγονός, στην Ελλάδα, γυναίκα αστυνομικός η οποία έκανε επέμβαση αλλαγής φύλου, τέθηκε σε αναρρωτική άδεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ειδικής επιτροπής, που έκρινε πως αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Τι γίνεται όμως όταν το άτομο αποφασίζει να « επιστρέψει;». Μια ενδιαφέρουσα μαρτυρία έχουμε από τον Walt Heyer, τώρα,  που από
άντρας έγινε  γυναίκα και ξανά έγινε άντρας. « Το να αλλάζεις φύλο είναι « αστείο», συναρπαστικό και διασκεδαστικό στην αρχή, αλλά πολλοί από εμάς έχουμε ανακαλύψει αμέσως η και χρόνια μετά την αλλαγή του φύλου μας, ότι η ζωή μας γέμισε με απογοήτευση, λύπη και θλίψη. Τα στοιχεία της ακραίας αυτής λύπης μπορούν να βρεθούν στο εντυπωσιακό ποσοστό των αυτοκτονιών για τους transgenders που είναι σύμφωνα με αναφορές 30-40% ». ΕΔΩ

Η πρώτη επέμβαση  αλλαγής ( επαναπροσδιορισμού) φύλου στον κόσμο, πραγματοποιήθηκε, το 120 π.χ περίπου, που αλλού; στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Επίδαυρο. Λεπτομέρειες για την επέμβαση μας δίνει ο Διόδωρος Σικελιώτης στον  τόμο Κ βιβλίο ΛΒ κεφ.11.


Παρά το γεγονός πως ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται όπως επιθυμεί, στην περίπτωση των τρανσέξουαλ αυτό δεν φαντάζει και τόσο αυτονόητο. Γι αυτό και οι περιπτώσεις βίας και  κοινωνικού αποκλεισμού, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Για να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μερίδα αυτή του πληθυσμού, έχει καθιερωθεί η εικοστή Νοεμβρίου ως παγκόσμια μέρα μνήμης θυμάτων, που δολοφονήθηκαν εξαιτίας της σεξουαλικής τους ταυτότητας.