Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΕΔΥΠΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ

Δελτίο τύπου

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Παρουσιάζουμε σήμερα την επιστολή που καταθέσαμε χθες, κατά την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, στον Πρόεδρο του ΔΣ κ.Δημαράκη η οποία αφορά σχέδιο της παράταξής μας για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού στην Τράπεζα της Ελλάδος.Κατά την συζήτηση του θέματος η συμπολίτευση κατέθεσε προς ψήφιση την απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ της 27-4-2015 που λέει όχι στη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος,των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων   έως ότου τακτοποιηθούν νομοθετικά οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.Σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕΔΕ στις 7 Μαΐου, στο τακτικό συνέδριο, θα αποφασιστεί εάν αλλάξει η θέση των Δήμων.

Ακολουθεί η επιστολή της ΝΕΔΥΠΕΡ:

«ΠΡΟΣ

κ. Δημαράκη Αριστείδη

Πρόεδρο του ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας

Κύριε Πρόεδρε,

Η  παράταξή μας καταθέτει στο ΔΣ της 29 / 04 /2015, με αφορμή την συζήτηση του 1ου  θέματος της ημερήσιας διάταξης σχετικά με : «Ψήφισμα – απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερμιονίδας σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης, που αφορά στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού στην Τράπεζα της Ελλάδος», το παρακάτω σχέδιο:

«ΨΗΦΙΣΜΑ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20 Απριλίου 2015  για την  μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος, των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων, αποφασίζει τα εξής:

Διαφωνούμε για τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε η διαδικασία από την κυβέρνηση, ωστόσο παρά τη διαφωνία μας, στηρίζουμε την προσπάθεια της στη μάχη που δίνει με τους θεσμούς για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα βγάλει τη χώρα από την πολύ δύσκολη θέση που βρίσκεται.

Η κρισιμότητα των στιγμών, άλλωστε, δεν μπορεί να της στερήσει ένα ισχυρό  διαπραγματευτικό εργαλείο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι παρούσα.

Συμφωνούμε με την απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ για την  νομοθετική τακτοποίηση των ζητημάτων που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό  όπως  την εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τις προβλέψεις του Νόμου και όλες τις άλλες ρυθμίσεις για την αποδέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων, με τρόπο που να διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία τους.

Όμως με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πατρίδα μας θα προχωρήσουμε    στην κατάθεση των διαθεσίμων του Δήμου Ερμιονίδας  στην Τράπεζα της Ελλάδας, χωρίς να βάζουμε χρονικούς περιορισμούς, στεκόμενοι στο πλευρό της μάχης που δίνει η Κυβέρνηση θεωρώντας δεδομένη την δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θα είναι ολιγόμηνη και θα μετατραπεί σε προαιρετική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οφείλουμε όμως ταυτόχρονα  να απαιτήσουμε  από την Κυβέρνηση ισότιμο διάλογο, διεκδικώντας την χαμένη αξιοπρέπεια του Συνταγματικά κατοχυρωμένου θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,   ο οποίος αποτελεί  έκφραση άμεσης δημοκρατίας, και έχει σκοπό να είναι δίπλα στον πολίτη, να ενισχύει την κοινωνική συνοχή και να δίνει λύσεις και διεξόδους στα προβλήματα της καθημερινότητας.»

 
 Τάσος Τόκας


Δημοτικός  Σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας


Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ