Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Παίζοντας με τη φωτιά

''PAIZONTAS ME TH FWTIA''_1
Την ταινία την είδα και είναι εξαιρετική!! Θα πρέπει, τουλάχιστον, οι γυναίκες όλες να τη δουν, γιατί θα τιμήσουν  όσες δεν μπορούν να κάνουν τέχνη, γιατί είναι γυναίκες! Αλλιώς τις περιμένει ο εξευτελισμός και ο θάνατος.

Και λίγο ας σκεφτούμε τις ανδροκρατούμενες και θεοκρατούμενες κοινωνίες τις φανερές και τις φτιασιδωμένες προοδευτικές αλλά σεξιστικές...
Σχόλιο - πρόταση φίλης της Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης.

Από την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014 στον Δαναό το κινηματογραφόφιλο κοινό της Αθήνας  έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την πολύ ενδιαφέρουσα ταινία – αληθινή καταγραφή της Αννέτας Παπαθανασίου με τίτλο Παίζοντας με τη φωτιά. Μια παραγωγή της TOPCUT- MODIANO, OH MY DOG, και συμπαραγωγή του ΟΤΕ TV.

Μία ταινία για τις γυναίκες ηθοποιούς στο Αφγανιστάν, που κυριολεκτικά παίζουν με τη φωτιά! H Αννέτα Παπαθανασίου, ηθοποιός η ίδια και σκηνοθέτης, επισκέπτεται την Καμπούλ για να διδάξει την Αντιγόνη του Σοφοκλή και να καταγράψει τη ζωή των Αφγανών καλλιτεχνών, που προσπαθούν να συνδυάσουν την τέχνη και τον πολιτισμό με την σκληρή καθημερινότητα σε αυτή την ταλαιπωρημένη χώρα.
Αφηγείται τις ιστορίες των γυναικών ηθοποιών που έχουν την τόλμη να ασχοληθούν με το θέατρο και αντιμετωπίζουν σκληρή κριτική, κοινωνική αποδοκιμασία, ακόμα και απειλές για τη ζωή τους και την οικογένειά τους.
Η ταινία είναι μια καταγραφή όσων συναντά και που δυστυχώς η φαντασία ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα. Μια σκληρή καταγραφή, ειδικά όταν γνωρίζεις ότι αυτό που αποτυπώνεται στη μεγάλη οθόνη είναι εικόνες της αληθινής ζωής , χωρίς μυθοπλασία και σενάριο .

''PAIZONTAS ME TH FWTIA''_2
«Έχοντας πάει στο Αφγανιστάν το 2007 και κάνοντας γυρίσματα στην περιοχή για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ «Qadir, ένας Αφγανός Οδυσσέας» απέκτησα μια οικειότητα με την περιοχή και σίγουρα αρκετούς φίλους. Έτσι, όταν ήρθε
στα χέρια μου μια φωτογραφία από παράσταση αφγανικού θιάσου ξαφνιάστηκα πολύ και θέλησα να μάθω περισσότερα. Πρώτη φορά έβλεπα γυναίκα Αφγανή ακάλυπτη και μάλιστα να παίζει Μολιέρο στο Αφγανιστάν! Άρχισα την έρευνα.
Με την βοήθεια φίλων στο Αφγανιστάν ήρθα σε επαφή με διάφορους καλλιτέχνες καθώς και με τον επικεφαλής του Θεατρικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, ο οποίος με προσκάλεσε να διδάξω αρχαίο Ελληνικό Θέατρο στους φοιτητές του.
Μετά από 30 χρόνια πολέμου και την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν απαγορέψει σχεδόν όλες τις τέχνες, το θέατρο στο Αφγανιστάν ξαναγεννιέται.
Εντυπωσιάστηκα όταν έμαθα ότι στη χώρα υπάρχουν δραστήριες θεατρικές ομάδες και ότι διοργανώνεται ένα Φεστιβάλ Θεάτρου στην Καμπούλ, που έδωσε μάλιστα το πρώτο βραβείο σε μια νεαρή ηθοποιό! Ήθελα να γνωρίσω αυτή την ηθοποιό και άλλους Αφγανούς καλλιτέχνες και να ανακαλύψω περισσότερα για το αφγανικό θέατρο. Γι’ αυτό και αποδέχθηκα με χαρά την πρόσκληση να διοργανώσω σεμινάρια πάνω στην Αντιγόνη του Σοφοκλή στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ. Κάπως έτσι, λοιπόν, τον Σεπτέμβριο του 2012 επισκέφθηκα την Καμπούλ. Παράλληλα με τα σεμινάρια αποφάσισα να κινηματογραφήσω τις ζωές Αφγανών ηθοποιών και να δημιουργήσω το ντοκιμαντέρ “Παίζοντας με τη Φωτιά“. Φθάνοντας στην Καμπούλ ανακάλυψα ότι η κατάσταση για τους καλλιτέχνες δεν ήταν όπως την φανταζόμουν. Το Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Καμπούλ έχει 200 αγόρια και μόνο 8 κορίτσια. Τα περισσότερα κορίτσια μάλιστα απλώς παρακολουθούσαν δεν ήθελαν να παίξουν μπροστά σε αντρικό κοινό. Η νεαρή ηθοποιός που ήθελα να συναντήσω εξαφανίστηκε και κανένας δεν ήξερε που βρίσκεται. Μια 22χρονη ηθοποιός δολοφονήθηκε στην Καμπούλ απλά γιατί έπαιζε στο θέατρο και το έδειξε η εκεί τηλεόραση στις ειδήσεις.»
Αννέτα Παπαθανασίου
ANNETA PAPA8ANASIOY
Συντελεστές Σενάριο / Σκηνοθεσία: Αννέτα Παπαθανασίου Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης Μουσική: Μαρία Χριστίνα Κριθαρά Δημοσιογραφική παραγωγή και έρευνα: Ιωάννα Μπρατσιάκου Παραγωγoί: Μίκης Μοδιάνος, Φωτεινή Οικονομοπούλου Όλοι οι διαγωνισμοί με προσκλήσεις του culturenow.gr Πληροφορίες Τοποθεσία: Κινηματογράφος Δαναός, Κηφισίας 109, μετρό Πανόρμου, Αθήνα
Ημερομηνία: Από την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014
Πληροφορίες: Τηλ.: 210 6922655 http://www.danaoscinema.gr