Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Σκηνές «Άγριας Δύσης» χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ρεπορτάζ: Κώστας Πρώιμος
enimerosipeloponnisou
  Σκηνές  που θύμιζαν «άγρια δύση», εκτυλίχθησαν χθες το βράδυ (24 Ιουλίου) κατά την διάρκεια της «θυελλώδους» συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, στην αίθουσα του ΓΕΛ στο Κρανίδι. Αιτία της έντονης αντιπαράθεσης,  εντός και εκτός της αίθουσας, αποτέλεσε για ακόμη μια φορά, το μείζονος σημασία πρόβλημα, της χωροθέτησης σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, αλλά και το ενδεχόμενο άνοιγμα ταυτοχρόνως, των παλαιών χωματερών στις θέσεις «Κρόθι»-«Ρορό» και «Δισκούρια». Στον προαύλιο χώρο του λυκείου στο Κρανίδι είχαν συγκεντρωθεί, γύρω στους σαράντα περιοίκους από τα «Δισκούρια», οικογένειες Γερμανών παραθεριστών και κάτοικοι από τις υπόλοιπες περιοχές της Ερμιονίδας. Η κατάσταση λόγω των συγκεχυμένων πληροφοριών κατά διαστήματα έδειχνε πως θα τεθεί εκτός ελέγχου, δεδομένου ότι κανείς δεν ήταν βέβαιος, για τις αποφάσεις που θα λαμβάνονταν με το πέρας του «καυτού» όπως εξελισσόταν χθες, το βραδύ, Δημοτικού Συμβουλίου. Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν, χάριν στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων, που κατάφεραν να μονοιάσουν τους εκπροσώπους των κατοίκων, από τις διάφορες  δημοτικές κοινότητες και τους οικισμούς της Ερμιονίδας, οι οποίοι ήταν αναστατωμένοι και  εξαγριωμένοι,  με την προοπτική  της 
δημιουργίας ενός νέου «Σταυρού»,  έξω από τα σπίτια τους. Η πρόταση η οποία διαφαίνεται πως θα υπερισχύσει, αναφέρεται στην εγκατάσταση ενός κοντέϊνερ μεταφόρτωσης σε κάθε κοινότητα, ώστε να γίνεται, μια όσο το δυνατόν περισσότερο δίκαιη κατανομή  των όγκων των απορριμμάτων ανά  περιοχή,  με απώτερο στόχο την μεταφόρτωση,  την μεταφορά και την εναπόθεση τους, στον ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου» ο Δήμαρχος Ερμιονίδας  κ. Δημήτρης Καμιζής: «Έχω ζητήσει να οριστεί επίσημα, σταθμός μεταφόρτωσης, ώστε να μπορούμε να τα στέλνουμε απρόσκοπτα, στην Φυλή. Εφαρμόζουμε αυτές τις ημέρες, ένα ευέλικτο σχέδιο, στέλνοντας πλέον πενήντα τόνους την ημέρα, κατόπιν συνεννοήσεως με τους υπευθύνους του ΧΥΤΑ στα Άνω Λιόσια, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα, που δημιουργεί η αύξηση της ημερήσιας παραγωγής σκουπιδιών, λόγω της υψηλής παραθεριστικής σεζόν. Δικαιούμασταν να στέλνουμε είκοσι πέντε τόνους καθημερινά, σε σύνολο τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων τόνων (εξάμηνο).
 Επειδή παρατηρείται αυξημένη κίνηση τώρα, θα στέλνουμε περισσότερους τόνους και το Σεπτέμβριο λιγότερους, ώστε να μην υπερβούμε το σύνολο, που σας προανέφερα. Θέλω να προσθέσω  πως τα «Δίδυμα», δεν πρέπει να είναι ο σκουπιδοτενεκές της Ερμιονίδας. Η κτηνοτροφική γή, θα υποδέχεται τα σκουπίδια και οι άλλοι θα παραθερίζουν και θα περνάνε καλά;  Συγχαρητήρια στον Σύμβουλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Πάνο Αποστόλου, ο οποίος φαίνεται τον τελευταίο καιρό, να έχει διαφοροποιηθεί λίγο από την παράταξή του και πρότεινε την λύση, που είχα εισηγηθεί και εγώ παλιότερα, αλλά στην οποία δεν είχαν ανταποκριθεί, οι πρόεδροι  όλων των Κοινοτήτων. Να υπάρχουν δηλαδή, σταθμοί μεταφόρτωσης σε διαφορετικά σημεία, γιατί την όποια επιβάρυνση, θα την υποστούμε όλοι. Τα σκουπίδια είναι δικά μας. Δεν είναι άλλων. Εμείς δεν προτείναμε ποτέ το άνοιγμα των χωματερών, απλώς εκεί θα μπορούσαμε, να χρησιμοποιήσουμε τους χώρους, για την εγκατάσταση των κοντέϊνερς μεταφόρτωσης. Ας το δεχτούμε όλοι εξίσου, αυτό το ρυπαντικό φορτίο. Γιατί κάποιοι πρέπει να περνάνε καλά και οι άλλοι να τα τρώνε στην μούρη τους, όλα αυτά τα σκουπίδια;»
Από την πλευρά του ο Δημοτικός Σύμβουλος της  Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμιονίδας κ. Πάνος Αποστόλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, αναφερόμενος στις αρνητικές συνέπειες –απόρροια των συσσωρευμένων όγκων απορριμμάτων στις γειτονιές της Ερμιονίδας, μας είπε τα εξής:
«Οι γεμάτοι κάδοι στις πόλεις τους οικισμούς και τα χωριά της Ερμιονίδας, ανάγκασαν εν μέσω καλοκαιριού, τους επενδυτές, τους τουρίστες  και τους φίλους του τόπου μας, να αρχίζουν σιγά-σιγά να μας εγκαταλείπουν… Έχω χαρακτηριστικά παραδείγματα μέσα από την επαγγελματική μου δραστηριότητα… Μεγάλος επενδυτής ανέβαλλε τα σχέδια του, ξενοίκιασε το σπίτι στο οποίο διέμενε ώστε να παρακολουθεί από κοντά τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, πήρε την οικογένεια του και έφυγε, απογοητευμένος από την κατάσταση με τα σκουπίδια… Θα πρέπει η κάθε κοινότητα, επειδή γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, τους χώρους τους, να υποδείξουν σημεία σε περιοχές εντός της δικαιοδοσίας τους, που δεν ενοχλούν κανέναν,  ώστε να τοποθετηθούν τα κοντέϊνερ μεταφόρτωσης και να υποδέχονται μόνο τα σκουπίδια, τα δικά τους. Η κάθε Δημοτική Κοινότητα».