Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Σε χαμηλά επίπεδα οι απώλειες νερού στις Σπέτσες

Σε χαμηλά επίπεδα οι απώλειες νερού στις ΣπέτσεςΈχουν ζητηθεί από την Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ στοιχεία για τις δικές μας απώλειες νερού, ακόμα περιμένουμε απάντηση ..
 
Η μεγάλη ένταση που επικρατεί στην Αίγινα με το «σκάνδαλο» των χαμένων κυβικών, αλλά και τα όσα καταγγέλλει η αντιπολίτευση των Σπετσών για τα όσα συμβαίνουν στο δικό τους νησί, μας έβαλαν στον …πειρασμό να ψάξουμε τι συμβαίνει και εκεί.
Πριν παρουσιάσουμε κάποιους αριθμούς και προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε δικό μας συμπέρασμα, θα ήθελα να σχολιάσω το γεγονός ότι μόλις ζητήσαμε τα στοιχεία, μας τα δώσανε και μάλιστα το εντυπωσιακό είναι ότι ήταν έτοιμα. Αυτό, σε αντίθεση με την Αίγινα που πέρασαν μήνες και ακόμα και σήμερα τα στοιχεία σβήνονται και γράφονται ξανά και ξανά…
Τελικά υπάρχουν απώλειες;
Οι πραγματικές απώλειες ενός δικτύου ύδρευσης συνήθως οφείλονται σε θραύση αγωγών, μη στεγανές συνδέσεις σωληνώσεων ή ειδικών τεμαχίων, διαρροές δεξαμενών κτλ.  Οι συνολικές απώλειες δικτύου σε ελληνικές πόλεις είναι κατά κανόνα αρκετά υψηλές και κυμαίνονται μεταξύ 30 – 40%.  Αξίζει να σημειωθεί ότι διεθνώς, απώλειες μέχρι 15% χαρακτηρίζουν δίκτυα σε καλή κατάσταση.
Η ΕΥΔΑΠ που αποτελεί την ναυαρχίδα των εταιριών που διαχειρίζονται ύδρευση (και κατέχει την μεγαλύτερη τεχνογνωσία) αυτή την περίοδο παρουσιάζει κατά μέσο όρο απώλειες που ξεπερνούν κατά τι το 20%. Ένα σημαντικό στοιχείο που δίνει η ΕΥΔΑΠ αφορά τον λεγόμενο «δείκτη κατανάλωσης» όπου για τις παραλιακές περιοχές με υψηλό εισόδημα η κατανάλωση κατά μόνιμο κάτοικο αντιστοιχεί σε 380L/ημέρα.
Ζητήσαμε και πήραμε από τον Δήμο Σπετσών τα απαραίτητα στοιχεία για να εξάγουμε τα συμπεράσματά μας.
Για το 2010 αγοράστηκαν συνολικά 547.501 κυβικά, ενώ για το 2011 αγοράστηκαν 528.909 κυβικά.
Αντίστοιχα, το 2010 βεβαιώθηκαν στους δημότες καταναλώσεις για 458.982 κυβικά και για το 2011, 438.183 κυβικά.
Με λίγα λόγια, το 2010 οι λεγόμενες «απώλειες» ήταν στο 16,20%, ενώ στο 2011 οι απώλειες ανήλθαν στο 17,15%. Εφόσον τα στοιχεία αυτά είναι αληθινά (και δεν έχουμε εμείς λόγο να αμφισβητήσουμε όσα υπογράφει η Δημοτική Υπάλληλος Κατερίνα Μουζάκη), οι απώλειες νερού στις Σπέτσες κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από σχεδόν όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά αναφέρω τα όσα διαδραματίζονται στην Αίγινα, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 45% !!!
Θα γίνουν και διορθωτικές κινήσεις!
Παρόλα αυτά, συνομιλώντας για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτη Πάτραλη, με ενημέρωσε ότι η Δημοτική Αρχή σκοπεύει εντός του επόμενου μήνα να διεκδικήσει μέσω της διαχειριστικής επάρκειας που έχει πάρει ο Δήμος, μια επιδότηση από το ΕΣΠΑ για να εκπονηθεί ένα ειδικό πρόγραμμα εντοπισμού των διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης και κυρίως των λεγόμενων «bypass», ενώ ταυτόχρονα θα αντικατασταθούν και 150 παλαιά ρολόγια που φαίνεται ότι γράφουν λιγότερα κυβικά.
Στο συμπέρασμα που καταλήγει η παρουσίαση του Δήμου Σπετσών, αναφέρεται ότι τελικά και μετά την επιδότηση που λαμβάνουν από το Κράτος για τη μεταφορά νερού, καταγράφονται μικρές οικονομικές ζημιές (9.000€ περίπου πλέον των ταχυδρομικών εξόδων αποστολής).
Σημείωση: Η φωτογραφία είναι ένα από τα διαγράμματα που μας παραδόθηκε για την καλύτερη κατανόηση των όσων συζητάμε. Το ενδιαφέρον στοιχείο του διαγράμματος είναι ότι απεικονίζει την κατάσταση που επικρατεί κατά δίμηνο, ώστε να μπορεί κανείς να εξάγει ...πλήρη συμπεράσματα!