Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

«Ελληνική Ριβιέρα» το Κρανίδι

enet 
Τις 187 φθάνουν οι off shore στην ευρύτερη περιοχή του Κρανιδίου Αργολίδας (Πετροθάλασσα, Κουνούπι, Κόστα, Πόρτο Χέλι, Ερμιόνη, Θερμίσια κ.λπ.), από τις οποίες ενεργές είναι 104.
Πίσω από την απόκτηση πολυτελών ακινήτων κρύβονται κυρίως Ελληνες, αλλά και Ουκρανοί, Ρώσοι, Γερμανοί και Ινδοί μεγιστάνες.
Η δραστηριότητά τους ξεκίνησε το 2003 και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ολόκληρη η περιοχή μεταβλήθηκε σε τόπο αγοραπωλησιών ακινήτων, αποκτώντας τον επίζηλο χαρακτηρισμό «ελληνική Ριβιέρα». Ωστόσο ελάχιστοι από τους κατόχους παραθεριστικών επαύλεων κατέβαλαν φόρους ιδιοκτησίας. Από το 2003 έως το 2009 έμπαιναν κατ' έτος στα δημόσια ταμεία μόλις 50.000 ―. Οταν η υπόθεση ήρθε στο φως, αρκετοί ιδιοκτήτες έσπευσαν να πληρώσουν, ανεβάζοντας τα έσοδα στα 10 εκατομμύρια ευρώ, αν και απέχουν αρκετά ακόμη από τα πραγματικά ποσά.
Πωλητήρια
Οταν το 2010 ψηφίστηκε ο νόμος για την καταβολή φόρου 15% επί της αντικειμενικής αξίας, εμφανίστηκε το εξής φαινόμενο: οι off shore άρχισαν να πουλούν οικόπεδα και επαύλεις σε ιδιώτες (κατά 80% ήταν οι «κρυμμένοι» ιδιοκτήτες των off shore) προκειμένου να αποφύγουν την υψηλή φορολογία. Τώρα καλούνται από την Εφορία, καθώς το ΣΔΟΕ διαπίστωσε ότι το «πόθεν έσχες» αρκετών ιδιοκτητών ακινήτων δεν δικαιολογούσε τις αγορές.
Ετσι βρέθηκε επώνυμος ιδιοκτήτης να έχει αγοράσει από off shore μεγάλη έκταση προς 4 εκατομμύρια ευρώ, αλλά στη δήλωση εισοδήματος εμφάνιζε ελάχιστα. Τώρα καλείται να υποβάλει συμπληρωματική δήλωση καταβάλλοντας 1,6 εκατομμύριο ευρώ. Ανάλογες τέτοιες περιπτώσεις ελέγχονται από το ΣΔΟΕ και εκτιμάται ότι μπορεί να εισπραχθούν ποσά άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.