Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Τοποθέτηση Μανιάτη για τον δεματοποιητή Διδύμων

Αγαπητοί φίλοι,
Λυπάμαι που για εντελώς απρόβλεπτους λόγους, δεν μπορώ να είμαι μαζί σας, αλλά γνωρίζω ότι η εξαιρετική φίλη μου Μαργαρίτα Καραβασίλη, με μεγάλο ενδιαφέρον και εξαιρετική επιστημονική τεκμηρίωση, θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προσέγγιση του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια.
Η σημερινή συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη και η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση. Γιατί όχι μόνο αναδεικνύει το πρόβλημα απέναντι στην τοπική κοινωνία, αλλά και γιατί κυρίως στοχεύει στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης, για το άμεσο μέλλον αλλά και μακροπρόσθεμα,  μέσα από έναν ανοικτό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους.
Η συνεργασία των δύο επιπέδων τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, της κεντρικής κυβέρνησης και των πολιτών είναι η μόνη διέξοδος σήμερα για την αντιμετώπιση της γενικευμένης κρίσης που διέρχεται η χώρα μας.
Η εξάλειψη του φαινομένου της ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων και η παύση της παραβατικής συμπεριφοράς στη διάθεση των
αποβλήτων αποτελεί απαρέγκλιτο στόχο που απελευθερώνει οικονομικούς πόρους και δυνάμεις, ώστε να προχωρήσει η χώρα στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με πρόληψη, ανακύκλωση και αξιοποίηση που αποτελεί βασική αναπτυξιακή παράμετρο.
Ο νόμος 4042/2012 αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των αποβλήτων, ενώ ενοποιεί και εκσυγχρονίζει την υφιστάμενη νομοθεσία, δίνει μεγαλύτερη έμφαση και επεκτείνει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», εφαρμόζει μια αναθεωρημένη ιεράρχηση ως προς τις προτεραιότητες στη διαχείριση των αποβλήτων και θέτει αυστηρότερες απαιτήσεις, ώστε να επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων.
Η λύση των δεματοποιητών απορριμμάτων ήταν και είναι μια προσωρινή λύση. Μια λύση που πρέπει όμως να λειτουργεί σωστά, σε πλήρη συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία και τους περιβαλλοντικούς όρους που έχει λάβει ο κάθε δεματοποιητής. Ο Δεματοποιητής δεν είναι σε καμία περίπτωση η μόνιμη λύση, δηλαδή το μέσο που λύνει το πρόβλημα των οικιακών απορριμμάτων Ερμιονίδας, αλλά ένα μέσο για την απολύτως προσωρινή αντιμετώπισή του.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεσμεύτηκε ότι  αρχές Σεπτέμβρη 2010 θα ορίσει το χώρο μεταφοράς και επεξεργασίας των δεμάτων, καθώς η θέση του Δήμου ήταν ότι με τη λειτουργία του δεματοποιητή θα έπρεπε να διασφαλισθεί και ο χώρος του τελικού προορισμού των δεμάτων μετά την αποθήκευσή τους η οποία ωστόσο θα έπρεπε να είναι απόλυτα ασφαλής στο δεματοποιητή.
Δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίχθησαν καθόλου έτσι. Το αντίθετο μάλιστα, βρισκόμαστε μπροστά σε μία κατάσταση που έχει δημιουργήσει στα Δίδυμα τις συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά.
Σήμερα, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να βρεθούν λύσεις για τη διαχείριση των υπαρχόντων απορριμμάτων, δεμένων και χύμα, αλλά και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς του χώρου, καθώς και για την ολοκληρωμένη  διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής, σεβόμενη το περιβάλλον, την κοινωνία, την οικονομία.
Το ευτύχημα είναι ότι στην περιοχή μας υπάρχει ήδη σημαντική ευαισθητοποίηση στα ζητήματα ανακύκλωσης, γεγονός το οποίο ενισχύθηκε πριν λίγους μήνες και από τη δωρεά 35 κάδων ανακύκλωσης που κάναμε ως Υπουργείο Περιβάλλοντος προς το Δήμο Ερμιονίδας.
Εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωση.  Tα συμπεράσματα θα αποτελέσουν εξαιρετικά χρήσιμο υλικό για τις παραπέρα δράσεις μας.
Με βαθιά εκτίμηση
Καθ. Γιάννης Μανιάτης

Βουλευτής Αργολίδας
Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ