Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Ερμιονίδας, συμμετέχοντας στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις που αποφάσισε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για αύριο Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012, αναστέλλει τη λειτουργία του, όσον αφορά τις διαδικασίες των οργάνων που συμμετέχουν αιρετοί και την παροχή υπηρεσιών στις οποίες χρειάζεται η συγκατάθεση και η υπογραφή των αιρετών.
Οι υπάλληλοι του Δήμου Ερμιονίδας θα εκτελέσουν κανονικά την υπηρεσία τους και τις διεκπεραιώσεις με τους δημότες, στις οποίες απαιτείται μόνο η δική τους συγκατάθεση και υπογραφή.
Ο Δήμος Ερμιονίδας συμφωνεί με το αγωνιστικό πλαίσιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τις θέσεις του έκτακτου συνεδρίου που εκφράζονται μέσα από το ψήφισμα του έκτακτου συνεδρίου και πιστεύει στην κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην μεθοδευμένη προσπάθεια της ακύρωσης
κάθε Αυτοδιοικητικής μορφής διοίκησης και της κατάργησης της ουσιαστικής λειτουργίας των Δήμων.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΕΔΕ

Το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που συγκλήθηκε σήμερα, Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012, στην Αθήνα ως συνέχεια του προηγούμενου, με μοναδικό θέμα συζήτησης τις τελευταίες
ραγδαίες εξελίξεις μετά την ψήφιση του νέου Μεσοπρόθεσμου, την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου καθώς και την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2013, αποτελεί κορύφωση ενός εκτεταμένου διαλόγου με την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα αλλά και μέσα στους κόλπους της ίδιας της Αυτοδιοίκησης με την καθολική συμμετοχή των εκπροσώπων της στις έκτακτες γενικές συνελεύσεις των ΠΕΔ.

Το Συνέδριό μας εκτιμά ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου σε συνδυασμό με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πλήττουν όχι μόνο την καθημερινή λειτουργία των δήμων, αλλά και την ίδια την υπόσταση και τον Συνταγματικά κατοχυρωμένο  ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας.
Επιπλέον, η ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013 οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους δήμους και τις κοινωνικές τους δομές σε ολική κατάρρευση.

Εμείς, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρούμε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να θεσμοθετήσει το κατ΄ επίφαση “Παρατηρητήριο  Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, επιβάλλει την πλήρη επιτροπεία των Δήμων, έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις Συνταγματικές διατάξεις για τη Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ και στοχεύει στην υποταγή και τον έλεγχο του μόνου δημοκρατικού πολιτικού θεσμού, ο οποίος μπορεί να στηρίξει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Με πρόσχημα τον έλεγχο της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των Δήμων οδηγούμαστε στην παραβίαση του άρθρου 102 του Συντάγματος, αλλά και του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.

Η υπεράσπιση της Συνταγματικά κατοχυρωμένης Διοικητικής και Οικονομικής Αυτοτέλειας του θεσμού δεν αποτελεί απλώς δημοκρατικό μας καθήκον, αλλά υποχρέωση. Αφορά στην ποιότητα της δημοκρατίας και τους διακριτούς ρόλους μεταξύ των θεσμών στο πολιτικό σύστημα.

Η ΚΕΔΕ εμμένει στην ομόφωνη απόφασή της σχετικά με τη διαθεσιμότητα  των εργαζομένων στους Δήμους και δηλώνει ότι η Αυτοδιοίκηση δεν θα είναι συμμέτοχη σ΄ αυτήν τη διαδικασία, η οποία δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση, απειλεί με διάλυση τους οργανισμούς των Δήμων και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας.
Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η αξιολόγηση των δομών και υπηρεσιών με προκαθορισμένα και συμπεφωνημένα κριτήρια, η καταγραφή  των υπαρχόντων κενών και αναγκών όλων των φορέων του Κράτους και η δυνατότητα κινητικότητας με κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια  μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη σοβαρών ελλείψεων προσωπικού των ΟΤΑ και του Δημόσιου Τομέα.
Οι αιρετοί θεωρώντας ως κορυφαία πολιτική πράξη τη στάση τους στο θέμα αυτό δεν θα υπογράψουν καμία διαπιστωτική πράξη απόλυσης εργαζομένων.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η θέση της Αυτοδιοίκησης τόσο για την επιτροπεία όσο και για τη διαθεσιμότητα ήταν η αιτία για τη στοχευμένη, σχεδιασμένη και συντονισμένη επίθεση κατά του θεσμού και των ίδιων των αιρετών, που είναι σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα.
Εμείς στις συκοφαντίες περί κακοδιαχείρισης και διαφθοράς στην Αυτοδιοίκηση απαντάμε με επίσημα στοιχεία:
·      Η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συνολικό χρέος της χώρας είναι μόλις στο 0.9% του δημόσιου χρέους, όπως αναγνώρισε ο Όλι Ρεν.
·      Στο χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2011 έως Σεπτέμβριος 2012, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων, μειώθηκαν κατά 11%,όταν οι αντίστοιχες της Κεντρικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 32%!
·      Από την 1- 1 – 2011 μέχρι σήμερα οι Δήμοι μειώθηκαν κατά 709, τα Νομικά Πρόσωπα και οι Επιχειρήσεις τους κατά 4.500, ενώ οι περικοπές των εσόδων τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ξεπερνούν το 60%.


Σε ότι αφορά τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2013 η ΚΕΔΕ εκφράζει την απόλυτη διαφωνία της, αφού οι αποδιδόμενοι πόροι υπολείπονται από αυτούς που προβλέπει η νομοθεσία κατά 561 εκ. ευρώ, όταν ήδη την τελευταία τριετία οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν μειωθεί κατά 60% και οι Δήμοι είναι ήδη σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παραμένουμε αμετακίνητοι στη διεκδίκηση των οφειλομένων για το 2012, και συγκεκριμένα:

·           300 εκ. από πόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών, (Ν.4037-2012)
·           185 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Αυτοδιοίκησης 2012 για την κάλυψη  οφειλών της κεντρικής κυβέρνησης για το έτος 2011
·           199 εκ. ευρώ, υπόλοιπο της ΣΑΤΑ 2012
·           109 εκ. ευρώ από τη δόση των παρακρατηθέντων του 2012.
Η απόδοση των πόρων αυτών είναι θέμα αρχής και δεν το διαπραγματευόμαστε.

Επίσης:
·           Αυστηρή παρακολούθηση της υλοποίησης της δέσμευσης  του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη για κατά προτεραιότητα απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους Δήμους.
·            Αύξηση στο 10% των πόρων  του Πράσινου Ταμείου που κατευθύνονται στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι πόροι αυτοί, που στο σύνολό τους σχεδόν εισπράττονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποδίδονται στο Πράσινο Ταμείο, με το Μεσοπρόθεσμο μειώθηκαν αυθαίρετα από το 5% στο 2,5%.
·           Τη χρηματοδότηση με επιπλέον 15 εκ. ευρώ των σχολείων και των παιδικών σταθμών για την κάλυψη της αύξησης της τιμής πετρελαίου θέρμανσης.


Μετά τα παραπάνω το έκτακτο συνέδριο εξουσιοδοτεί την ΚΕΔΕ να αναλάβει πρωτοβουλία για τα παρακάτω θέματα:
·           Για την άρση όλων των ρυθμίσεων που βάλλουν κατά της Διοικητικής και Οικονομικής Αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
·           Για τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων στους Δήμους, εμμένοντας στην ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ.
·           Για την αποκέντρωση εξουσίας και την άσκηση αρμοδιοτήτων με τα αναγκαία μέσα, πόρους και προσωπικό, σύμφωνα με το άρθρο 95 του Ν.3852/2010.
·           Για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και του συγκεντρωτισμού.

Προς τούτο αποφασίζει:
·      Προσφυγή στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια  για τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου.
·      Αναστολή άσκησης των αρμοδιοτήτων του άρθρου 204 του Ν.3852/2010, που αφορούν στους νησιωτικούς Δήμους, μέχρι την υλοποίηση των προϋποθέσεων του άρθρου 205 του ίδιου νόμου.
·      Σύσκεψη στην Αθήνα όλων των Ενώσεων των Δήμων των χωρών της Νότιας Ευρώπης με θέμα σχετικά με το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την περίοδο της κρίσης. Οι Δήμοι του Ευρωπαϊκού Νότου πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
·      Πανελλαδική κινητοποίηση στις 12 Δεκεμβρίου με συγκέντρωση στο Σύνταγμα όλων των αιρετών πριν την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από την Βουλή. Την ημέρα αυτή οι βουλευτές και η Κυβέρνηση θα ακούσουν τη μεγάλη φωνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών.
·      Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 19 Δεκεμβρίου στα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, για να απαιτήσουμε τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών για τα έτη 2013 και 2014, όπως και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», μαζί με τους γονείς και τους ωφελούμενους, αλλά και την υλοποίηση του προγράμματος ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ για την απασχόληση.
·      Συγκεντρώσεις αιρετών  και πολιτών 17,18,19 Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία των αντίστοιχων ΠΕΔ στις έδρες των Περιφερειών.
·      Προκήρυξη Τακτικού Συνεδρίου το πρώτο τρίμηνο του 2013. Εάν όμως εκτιμήσουμε ότι οι εξελίξεις είναι αρνητικές σε σχέση με τα θέματα που έχουμε θέσει στην Κυβέρνηση, τότε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφασίσει επίσπευση του Συνεδρίου.
·      Ενημερωτική καμπάνια και έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου με τις θέσεις της ΚΕΔΕ.
·      Συνάντηση της ΚΕΔΕ με την ΕΣΗΕΑ και των ΠΕΔ με τις αντίστοιχες τοπικές Ενώσεις Συντακτών.

Δηλώνουμε ότι θα δώσουμε τη μάχη της ενημέρωσης στις γειτονιές, στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες σε όλους τους Δήμους της χώρας
με σύμμαχο τον πολίτη:
Όχι στην απαξίωση και την κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης
Ναι στην αυτοτέλεια και την ανάπτυξη.

Αθήνα 3 Δεκεμβρίου 2012