Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Μάλλον μας δουλεύουνε.... οικολογικώς

Η Ερμνιονίδα και η δεματοποιημένη βλακεία πεδίον δόξης λαμπρόν μικροπολιτικής
Του Βασίλη Γκάτσου
…………..Θέμα, της εκδήλωσης, ήταν αφενός ο δεματοποιητής στην περιοχή των Διδύμων, Ερμιονίδας και η μη νόμιμη από πλευράς Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος σημερινή κατάσταση και αφετέρου, μέσα από την τοποθέτηση του Λ. Μπούκλη: η βιώσιμη οικολογική διαχείριση στερεών αποβλήτων με διαλογή - κυριολεκτικά - στην πηγή. 
…………………………….
Λάμπρος Μπούκλης
Περιφερειακός Σύμβουλος
Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου

Απόσπασμα από ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ του κυρίου Μπούκλη που αναρτήθηκε στην μπλογκόσφαιρα.

Είναι πλέον φανερό ότι το πρόβλημα του Σταυρού των Διδύμων έχει μετατραπεί σε αφορμή κομματικής, προσωπικής, βουλευτικής, περιφερειακής, και άλλης προβολής, που αντί άμεσων μέτρων επίλυσης, παράγονται λόγια για τα λόγια. Άλλωστε το θέμα της ‘εκδήλωσης’ το ορίζει όποιος και όπως θέλει και μάλιστα μεταγενεστέρως! Έτσι κατά τον κύριο Μπούκλη ήταν θέμα.. αφετέρου η βιώσιμη οικολογική διαχείριση κ.λ.π. αλλά μέσα από την τοποθέτηση του κυρίου Μπούκλη! Δηλαδή όσοι διάβασαν την πρόσκληση αυτό κατάλαβαν ως ...αφετέρου θέμα!

Δεν ήταν εκδήλωση αλλά δημόσια συζήτηση που όποιος θέλει πάει και ακούει και μιλάει από αυτές που στήνονται κάθε τρεις
και λίγο στη χώρα μας και παράγουν λόγια και δελτία τύπου. Και ο σκοπός της ήταν να ακουστούν απόψεις και στη συνέχεια να συνταχθεί κείμενο «διαμόρφωσης δεσμευτικού  πλαισίου ενεργειών» και στο τέλος να διαβαστεί και να υπογραφεί. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα της δημόσιας συζήτησης τελείωνε με την Ανάγνωση (εννοείται κάποιου κειμένου που συντάχθηκε επί τόπου) και Έγκριση και Συνυπογραφή του Δεσμευτικού Πλαισίου Ενεργειών». Με λίγα λόγια οι εν λόγω, όχι πάνω από 60, καλούσαν τον Δήμο μέσω φυσικά του αιρετού Δημάρχου ο οποίος είναι αντιπρόσωπος κατευθείαν του μισού πληθυσμού της Ερμιονίδας και κάτι παραπάνω, αλλά ως πλειοψηφία αποφασίζει και πράττει ως εκπρόσωπος του συνόλου, να δεσμευθεί δια της υπογραφής του που είναι και υπογραφή όλων μας στις στιγμιαίες θελήσεις 60 πολιτών. Ευτυχώς που ο Δήμαρχος διαφύλαξε την αξιοπρέπεια τουλάχιστον των ψηφοφόρων του.

Πού είναι λοιπόν το κείμενο του Δεσμευτικού Πλαισίου
Ενεργειών με τις υπογραφές να το διαβάσουμε; Και οι δεσμευμένοι τι θα πράξουνε; Και σε τι δεσμεύεται ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος αυτής της κατάστασης που είναι η Περιφέρεια;

Κύριε Μπούκλη, ως Περιφερειακός Σύμβουλος και Γραμματεύς κάντε μας λιανά τι σημαίνει «η μη νόμιμη από πλευράς Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος σημερινή κατάσταση» του χώρου δεματοποίησης; Γιατί και για το μικρό παιδί μη νόμιμη σημαίνει παράνομη, και όταν μία κατάσταση παραβαίνει τον νόμο, οποιονδήποτε νόμο, ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ. Επειδή είσαστε δημόσιο πρόσωπο, να πάτε το δελτίο τύπου στον Εισαγγελέα και να καταγγείλετε το μη νόμιμον, να προσκομίσετε όλα το υλικό που αποδεικνύει το μη νόμιμον και να ζητήσετε την επέμβασή του. Το νόμιμον είναι περίεργη λέξη δεν μπορείς να την τουμπάρεις, γιατί και από την ανάποδη το ίδιο διαβάζεται. Εκτός αυτού, ο χώρος δεματοποίησης έχει από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος σοβαρότατες μη συμμορφώσεις ως προς την ΜΠΕ και την ΑΕΠΟ του, τόσο βαριές που και εσείς στο Δελτίο σας γράφεται «...Η  απαράδεκτη κατάσταση στα Δίδυμα, (όπου από το 2010 έχει τοποθετηθεί δεματοποιητής), επείγει και απαιτεί,..». Μόνο που ενώ ο αναγνώστης αναμένει να διαβάσει ότι επείγει και απαιτεί επέμβαση εισαγγελέα και φυσικά Περιφερειάρχη, διαβάζει ότι απαιτεί ...νέα σχέδια, νέους χώρους.
Πέραν αυτού αναγνωρίζετε τον μέγιστο κίνδυνο υγείας και περιβάλλοντος γράφοντας «...Αξίζει να αναφερθεί, μαρτυρία των κατοίκων των Διδύμων, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, σχετικά με ένταση των κρουσμάτων καρκίνου στην περιοχή τους. Αυτές οι αναφορές σε συνδυασμό με ύπαρξη μετρήσεων, με τιμές εξασθενούς χρωμίου (εντός των νομίμων ορίων) που σύμφωνα με αναφορές αρμόδιων επιστημόνων,  χρήζουν επιστημονικής παρακολούθησης και διενέργειας επαναληπτικών και συνδυασμένων μετρήσεων, με βάση τις νομικές αρχές της Ε.Ε.: την Αρχή της Πρόληψης και την Αρχή της Προφύλαξης, κάνουν απαραίτητη την διενέργεια περαιτέρω επιστημονικής διερεύνησης/τεκμηρίωσης για την εκτιμώμενη, συνολικά, Περιβαλλοντική Ζημία, που δύναται να έχει επέλθει ή/και δυνητικά μελλοντικά να επέλθει με συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης, την επιστημονική αξιολόγηση πιθανής διενέργειας επιδημιολογικής μελέτης από έγκυρο Φορέα και την συνεπακόλουθη απόδοση νομικών ευθυνών (αστικών και ποινικών)...».
Περιέργως εδώ ζητάτε απόδοση νομικών ευθυνών αφού η απόδειξη των ανωτέρω κατόπιν μετρήσεων και ερευνών (ζήσε Μάη μου) παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Για το ΣΗΜΕΡΑ γιατί δεν πάτε στον εισαγγελέα και τον Περιφερειάρχη για απόδοση αστικών και ποινικών νομικών ευθυνών; Λέτε στο τέλος του δελτίου «Τα Δίδυμα, δεν αντέχουν άλλο». Μα σε μας το λέτε που το ψιλοξέρουμε; Στον εισαγγελέα και στον Περιφερειάρχη να το πείτε.

Και σεις με ποίαν ιδιότητα λάβατε μέρος; Το Δελτίο Τύπου το υπογράφετε ως Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου, άρα με αυτήν λάβατε μέρος και με αυτήν υπογράψατε ή θα υπογράφατε το Δεσμευτικό Πλαίσιο Ενεργειών και η υπογραφή σας ποιόν θα δέσμευε;
Παρά την κρίση λοιπόν δίδαγμα ουδέν, αλλά πήρατε το μάθημά σας από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας, όσο για τον ντόπιο πληθυσμό δεν τρώει κουτόχορτο.

Και μας φυτρώνει ξαφνικά και σύστημα πλήρους ανακύκλωσης με πολλούς κάδους. Κάπου διαβάσαμε ότι σε άλλον μικρό δήμο θα διανεμηθούν στα σπίτια 30000 κάδοι.. αριθμημένοι και με σήμανση! (γκουβάδες για να καταλαβαινόμαστε) λες και οι γκουβάδες κάνουν την ανακύκλωση. Κάποιοι φαίνεται δίνουν κονδύλια για πιλοτικά προγράμματα σοβαρά και η Περιφέρεια βλέπει τα κονδύλια και τίποτε άλλο, αφού έχει την αφέλεια να πιστεύει ότι οι γκουβάδες θα φέρουν την ανακύκλωση, όπως την έφερε στην Ερμιονίδα η διανομή κομποστοποιητών κατ’ οίκον. Με το που τα διάβασε ο τοπικός πληθυσμός αυτό που αυτομάτως σκέφτηκε είναι «σταματάμε να αγοράζουμε γκουβάδες και τα παρόμοια, γιατί θα μας μοιράσει δωρεάν ο δήμος που θα τα πάρει δωρεάν από την Περιφέρεια».
Εδώ είμαστε, μοιράστε τους γκουβάδες και μετά από κάνα εξάμηνο άμα βρείτε γκουβά σε σπίτι να μας τρυπήσετε τη μύτη. Δεν κοιτάμε τα χάλια μας, δεν κοιτάμε το μαύρο χάλι της κεντρικής, περιφερειακής και δημοτικής διοίκησης, αλλά φαντασιωνόμαστε ότι έχουμε επίπεδο Σουηδίας (το κατά Σεφερλή Επίπεδοοοο!).

Άλλο είναι το περιβαλλοντικό χρέος της Περιφέρειας. Τα κονδύλια που εξασφάλισε για πιλοτικά προγράμματα να τα μεταφέρει σε επιλεγμένους Δήμους και η Περιφέρεια, αφού εγκρίνει τον σχεδιασμό τους, να παρακολουθεί αυστηρά τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ μήνα με τον μήνα σαν.... τρόικα. Με το που διαπιστώσει ότι ... δεν, τότε να σταματάει να δίνει στο δήμο και ό,τι έχει δώσει να του τα αφαιρεί αμέσως από άλλα κονδύλια. Να δούμε και ποιος δήμος έχει τα κότσια για πλήρη ανακύκλωση στην πηγή.
Γιατί η πλήρης ανακύκλωση και κομποστοποίηση είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο θέμα ακόμη και σε επίπεδο ενός χωριού και η πρώτη του μεγάλη δυσκολία είναι ότι ορμάνε γκρουπούσκουλα, μικροπολιτικάντηδες, κανονικοί πολιτικάντηδες, αντικρουόμενα συμφέροντα, αλλά και ο κάθε πικραμένος, και καπελώνουν την προσπάθεια και την αχρηστεύουν. Σε όποια κοινή προσπάθεια αυτοί οι τύποι μπήκαν οριστικά στο περιθώριο, τότε έλαμψε δια της παρουσίας του το βαθύ κοινοτικό μας πνεύμα, η αλληλοστήριξη και η ευπρέπεια. Γι’ αυτό είναι προς μελέτη η όλη θαυμαστή πορεία του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος