Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Σύμπραξη ΙΣΑ και Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας σε αναξιοπαθούντες

Ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας «απλώνουν» η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, για να στηρίξουν πολίτες αποκλεισμένους από τις υπηρεσίες του συστήματος δημόσιας υγείας.
Ανασφάλιστοι, άστεγοι και οικονομικά αδύναμοι πολίτες από την 1η Φεβρουαρίου απευθύνονται στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στο οποίο παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.


Ο ΙΣΑ και η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, ενώ ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε «βόμβα» στα θεμέλια του κοινωνικού κράτους τους χιλιάδες ανασφάλιστους και άστεγους πολίτες που δεν έχουν, όπως είπε, καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Πατούλης, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, σε 150.000 ανέρχονται οι μακροχρόνια ανασφάλιστοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), 350.000 δηλώνουν

μακροχρόνια άνεργοι, ενώ τελευταία λαμβάνει διαστάσεις και το φαινόμενο των νεοαστέγων, που είναι πρώην έμποροι και επιχειρηματίες.
Αυτό είναι ένα καινούργιο προφίλ για την ελληνική κοινωνία που η εκκλησία το συναντά διογκούμενο καθημερινά, είπε ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή», Κωστής Δήμτσας, σημειώνοντας ότι το συσσίτιο της Αρχιεπισκοπής από 2.000 μερίδες που ήταν αρχικά, σήμερα έχει φτάσει τις 10.000.


«Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι γιατροί της Αθήνας, στέκονται δίπλα στους πολίτες που υποφέρουν, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, στις λιγότερο ευνοούμενες κοινωνικές ομάδες», είπε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, ενώ ο κ. Δήμτσας συμπλήρωσε ότι στόχος της προσπάθειας είναι να μη μείνει κανείς χωρίς φαγητό, γιατρό και φάρμακο.

Στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής γίνεται κλινική εξέταση και παρακολούθηση των ασθενών από εθελοντές γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων, χορήγηση φαρμάκων και παραπομπή για εργαστηριακές εξετάσεις, σε ιατρεία και ιατρικά κέντρα εθελοντών γιατρών του ΙΣΑ, καθώς και εμβολιασμός παιδιών, ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων. Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ο ΙΣΑ έρχεται σε επαφή με εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ για ανθρώπους που έχουν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης.


Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν 27 Ιανουαρίου από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, στεγάζεται στα γραφεία του ΙΣΑ, Σεβαστουπόλεως 113, και λειτουργεί καθημερινά 9 το πρωί με 1 το μεσημέρι και κάποια απογεύματα 5.00 μ.μ.- 8.00 μ.μ. Οι γιατροί δέχονται κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο  210-3847374 .

Το Σύμφωνο Συνεργασίας, που υπογράφηκε μεταξύ του ΙΣΑ και της ΜΚΟ «Αποστολή», περιλαμβάνει επίσης ιατρικές επισκέψεις στις μονάδες της «Αποστολής» και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παροχή υπηρεσιών πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης στις 145 ενορίες της Αρχιεπισκοπής και στελέχωση με εθελοντές ιατρούς του ΙΣΑ των κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της «Αποστολής».


newsbeast

Έλλη Βασιλάκη