Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ο προβλήτας στο Μετόχι συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις

Γράφει η  Λένα Μαρίνη

Εντάσεις φαίνεται ότι συνεχίζει να προκαλεί το θέμα του προβλήτα στο Μετόχι, ενός προβλήτα που συνδέει την Ύδρα με την απέναντι στεριά της Ερμιονίδας.
Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιόνης όπου και συζητήθηκε το αίτημα του Δήμου Ύδρας για την επισκευή και επέκταση του υπάρχοντα προβλήτα στο Μετόχι.
Το συγκεκριμένο θέμα είχε απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας, ένα χρόνο πριν, όπου και πάρθηκε απόφαση υπέρ της επισκευής του, εφόσον εκπονηθεί ανάλογη μελέτη από το Λιμενικό Ταμείο Ύδρας και εφόσον βεβαίως νομιμοποιηθεί πρώτα, καθώς στην παρούσα φάση αυτό δεν υφίσταται.

Στη συνεδρίαση της 12ης Νοεμβρίου παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Κοτρώνης, ο Γ.Α.Ε π.Ακίνδυνος Δαρδανός ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Παστός, ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Υ κ. Αθανάσιος Μερτζάνης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος και Μέλη του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Ύδρας, εκπρόσωποι φορέων του νησιού, αλλά και πολλοί Υδραίοι πολίτες. Σκοπός αυτής της πολυπληθούς παρουσίας στην συνεδρίαση, ήταν η ανάδειξη του τόσο ζωτικού θέματος για την Ύδρα και η στήριξη για λήψη θετικής απόφασης από το Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας.
Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Ύδρας όλες οι άλλες απαιτούμενες άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ληφθεί και η τελευταία για την πραγματοποίηση του έργου ήταν αυτή του Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας.
Κατά την συζήτηση του θέματος ο Δήμαρχος κ. Κοτρώνης, τόνισε την αναγκαιότητα του έργου, διότι το Μετόχι αποτελεί την μόνη διέξοδο της Ύδρας προς την στεριά. «Η προσδοκία όμως όλων των παρισταμένων εκπροσώπων της Υδραϊκής Κοινωνίας για θετική αντιμετώπιση του ζητήματος, κατέρρευσε αναπάντεχα» αναφέρει δελτίο τύπου για το θέμα και συνεχίζει «Από την πρώτη στιγμή και ιδιαίτερα από την εισαγωγική τοποθέτηση του Δημάρχου Ερμιονίδας και Προέδρου του Δ.Λ.Τ. κ. Δημήτρη Καμιζή, φάνηκε ότι η όλη διαδικασία ήταν περιττή, αφού είχε ήδη προαποφασιστεί η απόρριψη του δίκαιου αιτήματός μας,  για λόγους άλλους πέρα από τους ουσιαστικούς που αναφέρθηκαν παραπάνω».
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Καμιζή, μας τόνισε επανειλημμένα ότι ποτέ δεν αρνήθηκαν την
επισκευή του προβλήτα εφόσον νομιμοποιηθεί, ώστε να συνεχίσει τη σημερινή του χρήση. Όμως η μελέτη που εκπονήθηκε με εντολή του Λιμενικού Ταμείου Ύδρας παρουσιάζει ένα πολύ μεγαλύτερο λιμάνι και από αυτό της Ερμιόνης, με κυματοθραύστη και χαρακτηριστικά μεγάλου λιμανιού. «Κατά το χρονικό διάστημα που πέρασε, δεν πραγματοποιήθηκε η τροποποίηση της μελέτης ώστε να είναι αντίστοιχη όσων είχαμε συζητήσει» τόνισε ο κ. Καμιζής και διευκρίνισε ότι ακόμη και το Υπουργείο το ίδιο δεν εγκρίνει τη μελέτη αυτή.
Από την μεριά του ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Άγγελος Λ. Κοτρώνης μετά τη συνεδρίαση δήλωσε μεταξύ άλλων «Η αρνητική αυτή στάση ορισμένων για την επισκευή και επέκταση του προβλήτα στο Μετόχι είναι κατά την γνώμη μας τελείως λανθασμένη και καθόλου ανθρώπινη.
Κανένας δεν θέλει να φτιάξει στο Μετόχι λιμάνι, κανένας δεν θέλει να βλάψει τα συμφέροντα ούτε ενός  Ερμιονίτη ή άλλου κάτοικου της περιοχής.
Ασφαλή πρόσδεση των σκαφών με κάθε καιρό επιδιώκουμε. Ζωές θέλουμε να σώζουμε. Ασφαλείς θέλουμε να αισθανόμαστε εμείς οι Υδραίοι, αφού έτσι θα έχουμε εξασφαλίσει την επικοινωνία μας με την στεριά σε κάθε περίπτωση.  Αυτό ζητάμε και αυτό θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους και θα το πετύχουμε».