Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ενωμένοι απέναντι στη βία και το ρατσισμό


Έκπληξη, κατά πολλούς ευχάριστη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ανοιχτή επιστολή που συνυπέγραψαν πολιτικοί και συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί από διάφορους πολιτικούς χώρους στην Ξάνθη, ενάντια στα φαινόμενα βίας και ρατσισμού που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Ξάνθη.
Η επιστολή υπογράφεται μεταξύ άλλων από όλους τους βουλευτές της Ξάνθης Aλέξανδρο Κοντό, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Δημήτρη Σαλτούρο, τον πρώην βουλευτή Σωκράτη Ξυνίδη και τις νομαρχιακές οργανώσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς.
Όπως φαίνεται, οι επιθέσεις σε σπίτια πολιτικών καθώς και σε τεμένη της περιοχής του κάμπου, ώθησαν σε αυτή την ανοιχτή επιστολή που, προφανώς, θέλει να αναδείξει την ομόθυμη στάση της τοπικής κοινωνίας και της πολιτικής ηγεσίας απέναντι στα φαινόμενα που δημιουργήθηκαν μετά την εγκατάσταση του Κέντρου Φύλαξης στην Αστυνομική Σχολή.
Η επιστολή αναφέρει αναλυτικά:
Η πρόσφατη αρνητική εξέλιξη της λειτουργίας στην Αστυνομική Σχολή Ξάνθης προσωρινού Κέντρου Φύλαξης Μεταναστών
προκάλεσε μια σειρά από λογικές διαμαρτυρίες αλλά πυροδότησε και σποραδικά φαινόμενα βίας, τρομοκρατίας, επιθέσεων και απειλών νεοναζιστικού τύπου. Περιθωριακά στοιχεία, εγχώρια και εισαγόμενα κυρίως από γειτονικές πόλεις, ενδεχομένως και υποκοσμιακοί τύποι, επιχειρούν να ενεργοποιήσουν φοβικά σύνδρομα και να προκαλέσουν ρατσιστικά επεισόδια που διχάζουν την κοινωνία. Υιοθετούν τη χρήση της βίας και προσπαθούν να επιβάλλουν την πολιτική ανωμαλία, εκμεταλλευόμενοι το εθνικιστικό και ρατσιστικό κλίμα που καλλιεργείται εκουσίως και ακουσίως στο κέντρο.
Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που δυστυχώς αποτελεί ανθρωπιστικό και εθνικό πρόβλημα για τη χώρα και έχει πολλές και διαφορετικές αναγνώσεις από κάθε πολιτικό χώρο, διακριτές και σεβαστές στο πλαίσιο της δημοκρατικής πολιτείας. Όμως, η εκμετάλλευσή του με αυτό τον τρόπο από ακραίους μπορεί να έχει τρομακτικές συνέπειες για την ευαίσθητη περιοχή μας. ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΦΟΡΜΗ.
Ως πολίτες αυτού του τόπου, δηλώνουμε ενάντιοι σε όσους επιδιώκουν την ανωμαλία, τη μισαλλοδοξία και απειλούν τους δημοκρατικούς θεσμούς και την κοινωνική ειρήνη. Η στάση μας, και πιστεύουμε η στάση ολόκληρης της κοινωνίας, θα είναι αλληλέγγυα για όλους όσους γίνονται στόχος αυτών που επενδύουν στο μίσος και το διχασμό. Παρότι όλοι μας διαθέτουμε τις δικές μας πολιτικές απόψεις και τις μικρές ή μεγάλες ιδεολογικές διαφορές μας, δηλώνουμε ότι είμαστε ενωμένοι απέναντι στο παραλήρημα μίσους και βίας είτε προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή, είτε από οποιοδήποτε πολιτικό ή απολίτικο μόρφωμα.
Η πολυπολιτισμική Ξάνθη ήταν και θα παραμείνει μια ανεκτική κοινωνία. Η κοινή γνώμη είναι αποφασισμένη να μην αφήσει την, εισαγόμενη στη Θράκη, εθνικιστική και διχαστική νοοτροπία, να βρει γόνιμο έδαφος. Στη Θράκη δεν πρόκειται να εκθρέψουμε το αβγό του φιδιού.
Περνάμε και θα περάσουμε δύσκολες μέρες αλλά θα προστατέψουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς όλοι όσοι τους πιστεύουμε και καθορίζουμε τις ζωές μέσα σε αυτούς. Όσοι λειτουργούν έξω και πέρα από τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις ανθρωπιστικές αρχές, τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αξίες της ελευθερίας και της ανεξιθρησκείας, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, είναι εχθροί της πατρίδας και της δημοκρατίας.
Υπογράφουν με αλφαβητική σειρά:
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Ιακωβίδου Θεοδοσία, Πρόεδρος ΝΟΔΕ ΝΔ
Kαλιαμπάκας Νίκος, Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ
Κοντός Αλέξανδρος , Βουλευτής ΝΔ
ΕΛΜΕ Ν. Ξάνθης
Ν.Ε. Δημοκρατικής Αριστεράς
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση
Ξυνίδης Σωκράτης, τ. Βουλευτής
Σαλτούρος Δημήτρης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Τσαρτσάρας Αχιλλέας, Γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ
πηγή:xanthipress.gr