Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Εξασθενές χρώμιο στον υδροφόρο ορίζοντα των Διδύμων;

Γράφει ο  Κώστας Ντρης
πηγή

Το εξασθενές χρώμιο, το περιβόητο χημικό στοιχείο που έκανε την ταινία Εριν Μπρόκοβιτς και την Τζούλια Ρόμπερτς διάσημες ανά τον κόσμο, έρχεται να ανησυχήσει τους κατοίκους των περιοχών γύρο από τα Δίδυμα.
Οι μετρήσεις που παρήγγειλε ο Δήμος Ερμιονίδας πριν από λίγες ημέρες (και προς τιμήν τους τις δημοσίευσαν και δεν τις έβαλαν κάτω από το χαλί) έφεραν στο φως μια υπόθεση, που πολλοί φοβόντουσαν: Ότι δηλαδή, ο Δεματοποιητής αλλά και ο τρόπος λειτουργίας τους θα γινόταν υπεύθυνος για περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή.
Όπερ και εγένετο. Οι τιμές στη γεώτρηση "Γέφυρα" στους Φούρνους, για το εξασθενές χρώμιο έδειξαν τιμή 13,6ppb. Τιμή που εκτιμάται ως υψηλή και άνω των ανεκτών ορίων χρήσης, αφού στην Αμερική, το επίσημο όριο που έχει οριστεί είναι μόλις 0,02ppb. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημα κάποια τιμή ορίου, κάτι που δείχνει το πόσο πρόχειρα αντιμετωπίζονται τα περιβαλλοντικά θέματα στη χώρα μας.
Από την άλλη μεριά, κανείς δεν μπορεί με απόλυτη βεβαιότητα να ενοχοποιήσει τον Δεματοποιητή των σκουπιδιών. Όμως η κακή
λειτουργία του συστήματος, οι χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων που απελευθερώνουν μολυσμένα υγρά στο περιβάλλον, είναι πολύ πιθανό να επηρρεάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
Συνομιλώντας με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας κ. Τάσο Λάμπρου, μας πληροφόρησε ότι η Δημοτική Αρχή είναι προβληματισμένη από το αποτέλεσμα και έχει ζητήσει συμβουλευτικά από την εταιρεία που διενήργησε την έρευνα να υπάρξει αναλυτική εισήγηση για το θέμα. Επίσης, ο κ. Λάμπρου μας υπενθύμισε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει εκφράσει πολλές φορές τους προβληματισμούς της για τον τρόπο λειτουργίας του δεματοποιητή και ότι έχει στις προτεραιότητές να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα. Τέλος, ο κ. Λάμπρου μας διαβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη πηγή δεν χρησιμοποιείται για ύδρευση περιοχών αλλά κυρίως σε περιπτώσεις πυρκαγιών.
Όπως είναι γνωστό, το εξασθενές χρώμιο (cr+6) είναι καρκινογόνος ουσία και ιδιαίτερα επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Το θέμα αποκάλυψε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου της παράταξης "Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά" κ. Λάμπρος Μπούκλης, ο οποίος έχει θέσει επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας 16/1.