Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

H Πόλη των Σκουπιδιών

Πρόταση ανάρτησης του κου Γιάννη Λακούτση
Νομίζετε ότι τα έχετε δει όλα…τότε δείτε την Πόλη των Σκουπιδιών (Garbage City )
  Οχι, δεν είναι σκουπίδια σε κάποια φτωχογειτονιά της πόλης…αυτό το μέρος είναι πραγματικά γνωστό ως Σκουπιδόπολη. Οι κάτοικοί της ζουν σε ένα σουρεαλιστικό αστικό τοπίο γεμάτο απόβλητα.
  Σε κάθε γωνιά και σε κάθε σημείο στοιβάζονται σκουπίδια. Αυτό το θλιβερό τοπίο απαθανάτισε με την κάμερα του ο φωτογράφος Bas Princen .
Περισσότερο εντυπωσιακή από τα σκουπίδια που διακοσμούν την αρχιτεκτονική των κτιρίων και τα σκουπίδια με τα οποία είναι γεμάτοι οι δρόμοι της πόλης – είναι το περίεργο γεγονός ότι ο τόπος αυτός είναι....πλήρως κατποικημένος και γεμάτος με δράση και ζωή.
  Οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται, τρώνε και κοιμούνται σε αυτό το νεκροταφείο αντικείμενων έξω από το κέντρο της πόλης του Καΐρου στην Αίγυπτο. Χώροι που δεν καταλαμβάνονται από τους ανθρώπους, προορίζονται για το ζωικό κεφάλαιο (τρέφονται με υπολείμματα απορριμμάτων) και το αντάρτικο πόλεων.
  Επισήμως γνωστή ως Manshiyat Νάσερ , αυτή περιοχή έχει καταστήματα και διαμερίσματα όπως κα
ι κάθε άλλο μέρος, αλλά οι κάτοικοι του κερδίζουν το μεροκάματο τους, από τη διαλογή και ανακύκλωση συγκεκριμένων τύπων trashed υλικών. Μια ομάδα παιδιών μπορεί να βρεθεί σε κοσκίνισμα για τα πλαστικά μπουκάλια, ενώ μια άλλη οργανωμένη ομάδα των γυναικών καθαρίζει τα υπολείμματα για κουτιά ή γυαλί.Άλλα σκουπίδια καίγονται και χρησιμοποιούνται για θέρμανση.

Αν και ενδέχεται να μην πληρεί όλα τα πρότυπα για την υγεία που ισχύουν στον υπόλοιπο κόσμο, το μοναδικό αυτό αστικό φαινόμενο είναι βιώσιμο κατά κάποιο τρόπο.

Η εργασία στην περιοχή παρέχει ορισμένες βασικές ανάγκες των κατοίκων της, αν και ύδρευση, αποχέτευση και (ίσως ειρωνικά) ακόμη και η επίσημη υπηρεσία συλλογής απορριμμάτων δεν είναι διαθέσιμη σε εκείνους που ζουν μέσα σε ένα τεράστιο κάδο απορριμμάτων.

olympia.gr