Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ Μεθοδεύουν να ξεπουλήσουν φιλέτο 342 στρεμμάτων

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ Μεθοδεύουν να ξεπουλήσουν φιλέτο 342 στρεμμάτων

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Γιώργο Τούσσα, και την περιοδεία που έγινε στην περιοχή από κοινού με τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κώστα Σατραβέλα, υποψήφιο δήμαρχο Ερμιονίδας, διαπιστώθηκε ευρείας κλίμακας καταπάτηση δημόσιων εκτάσεων, δασών, ακτών και θαλάσσιων περιοχών, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την κινητοποίηση των εργαζομένων, των κατοίκων της περιοχής.

Το ΚΚΕ από το 1975, με παρεμβάσεις του στη Βουλή, αλλά και στους φορείς της τοπικής διοίκησης - Δήμο Κρανιδίου, Νομαρχία Αργολίδας, Περιφέρεια Πελοποννήσου - έχει αποτρέψει το ξεπούλημα σε επιχειρηματικούς κατασκευαστικούς ομίλους της δημόσιας έκτασης - «φιλέτο» στην περιοχή «Αεροδρόμιο» του ΔΔ Πορτοχελίου του Δήμου Κρανιδίου. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, στα πλαίσια της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής τους, έχουν ως προτεραιότητα το ξεπούλημα δημόσιας ακίνητης περιουσίας, δασικών εκτάσεων, ακτών, θαλάσσιων περιοχών, με οδυνηρές συνέπειες από την αλλαγή χρήσης γης για τους μικρομεσαίους αγρότες, τους εργαζόμενους και το περιβάλλον. Η
Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με παρέμβασή της στη Βουλή, ζητά να ανακοπεί η σκανδαλώδης μεθόδευση ξεπουλήματος αυτής της δημόσιας έκτασης - «φιλέτο» στην περιοχή «Αεροδρόμιο» στο Πόρτο Χέλι Κρανιδίου. Τεράστιες ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση φέρουν οι τοπικές διοικήσεις στους δήμους της Ερμιονίδας, που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ή και εμφανίστηκαν με τον ψεύτικο μανδύα του δήθεν «ανεξάρτητου». Το ΚΚΕ, μαζί με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την κινητοποίηση των εργαζομένων της περιοχής, κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση - καταγγελία, προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το κείμενο της Ερώτησης

Στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές Γ. Μαρίνος, Ν. Καραθανασόπουλος, Γ. Γκιόκας και Ν. Μωραΐτης, τονίζεται:

Το ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας είναι στις προτεραιότητες της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με την ένθερμη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., καθώς και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου.

Η εμπορευματοποίηση και η αλλαγή χρήσης γης, σε συνδυασμό με τη λεηλασία, την παράνομη καταπάτηση δημόσιων χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων και ακτών από επιχειρηματικούς οικοδομικούς και τουριστικούς ομίλους, εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας και την πλουτοκρατία - βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες, μεγαλέμπορους - σε αγαστή συνεργασία με φορείς και στελέχη της κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής διοίκησης, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σε βάρος των εργαζομένων, των κατοίκων και του περιβάλλοντος της περιοχής της επαρχίας Ερμιονίδας του Ν. Αργολίδας. Μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα και κατοικίες της πλουτοκρατίας - αξίας εκατομμυρίων ευρώ - φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε δημόσιες δασικές εκτάσεις και ακτές, καταστρέφοντας το περιβάλλον και περιορίζοντας ασφυκτικά την ελεύθερη πρόσβαση της εργατικής - λαϊκής οικογένειας στις παραλίες της περιοχής.

Στο στόχαστρο της πλουτοκρατίας αυτή την περίοδο έχει μπει δημόσια έκταση - «φιλέτο» 342.000 τ.μ. στην πανοραμική περιοχή «Aεροδρόμιο» στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πορτοχελίου του Δήμου Κρανιδίου Αργολίδας. Η έκταση αυτή αποτελεί τμήμα της συνολικής έκτασης 973.945 τ.μ. που ανήκει στη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης ΑΕ (ΔΕΠΟΣ ΑΕ), η οποία παραχωρήθηκε από το ελληνικό δημόσιο με την υπ' αριθ. 662/30/09.04.1980 (ΦΕΚ 243/22.04.1980) Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Χωροταξίας, Οικισμού, Περιβάλλοντος και Συγκοινωνιών.

Με μία σκανδαλώδη και προκλητική μεθόδευση επιχειρείται το ξεπούλημα της δημόσιας αυτής έκτασης, με «νομότυπο» δήθεν τρόπο, με εξευτελιστικό τίμημα. Με την με αριθμό 1430/29-6-2010 κατασχετήρια έκθεση κατασχέθηκε η παραπάνω έκταση, δυνάμει της με αριθμό 3224/2007 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Τμήμα Μισθώσεων) και του με αριθ. 67/26-1-2009 απογράφου αυτής και της από 8-6-2010 επιταγής προς πληρωμή, για οφειλή της ΔΕΠΟΣ προς τους επισπεύδοντες τον πλειστηριασμό, που αναφέρονται στην παραπάνω κατασχετήρια έκθεση, ύψους 105.795,75 ευρώ.

Η μεθόδευση προωθήθηκε στη συνέχεια με την έκθεση της ανωτέρω δημόσιας έκτασης των 342.000 τ.μ. σε αναγκαστικό πλειστηριασμό, που επισπεύδεται από τους παραπάνω δανειστές, με τη με αριθμό 1431/30-6-2010 περίληψη κατασχετήριας έκθεσης του ίδιου πιο πάνω δικαστικού επιμελητή. Ο πλειστηριασμός ορίστηκε με την παραπάνω περίληψη για την 29η Σεπτεμβρίου 2010 στο Ειρηνοδικείο Μάσσητος - Κρανιδίου Αργολίδας, ενώπιον συμβολαιογράφου Κρανιδίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και με την πιο πάνω περίληψη κατασχετήριας έκθεσης η αξία της δημόσιας αυτής έκτασης εκτιμήθηκε αντί του ποσού των 10.500.000 ευρώ και τιμή πρώτης προσφοράς για την εκπλειστηρίασή της το ποσό των 7.000.000 ευρώ! Η πραγματική αξία της δημόσιας αυτής έκτασης είναι πολύ μεγαλύτερη, τουλάχιστον διπλάσια της τιμής εκτίμησής της από την περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης.

Ετσι, με τον παραπάνω σκανδαλώδη τρόπο επιχειρείται να ξεπουληθεί για ποσό οφειλής 105.795 ευρώ δημόσια έκταση εκατονταπλάσιας αξίας - 10.500.000 ευρώ σύμφωνα με τη κατασχετήρια περίληψη - και στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερης αξίας!

Ο πλειστηριασμός που επισπεύδεται είναι καταφανώς καταχρηστικός σε βάρος του δημοσίου, των εργαζομένων, των κατοίκων και του περιβάλλοντος της περιοχής, δεδομένου ότι η αξίωση των επισπευδόντων μπορούσε να ικανοποιηθεί με αναγκαστική εκτέλεση σε άλλα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΠΟΣ ΑΕ, ή ελάχιστο τμήμα - ενός η δύο στρεμμάτων της πιο πάνω έκτασης - η αξία των οποίων να είναι ανάλογη της οφειλής για την οποία επισπεύδεται ο πλειστηριασμός.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για ληστεία της δημόσιας περιουσίας.

Η διοίκηση της ΔΕΠΟΣ ΑΕ, στα πλαίσια υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε κατ' επανάληψη και στο παρελθόν την οικοπεδοποίηση και το ξεπούλημα αυτής της έκτασης, που αποτράπηκαν με παρεμβάσεις των κατοίκων και φορέων της περιοχής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ το Δεκέμβρη του 2007 με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας, Δημοσίων Εργων ενέταξε αυτή την έκταση σε Περιοχή Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ) με απαράδεκτους όρους για την προστασία του περιβάλλοντος, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για τη λεηλασία δημόσιων εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνέχεια ξεκίνησε και η μεθόδευση για το «νομότυπο» ξεπούλημα της έκτασης των 342.000 τ.μ., που με την παραπάνω ένταξη κατέστη διαθέσιμη για οικοπεδοποίηση, με τη μέθοδο του αναγκαστικού πλειστηριασμού της σε εξευτελιστική τιμή, για ικανοποίηση ασήμαντης οφειλής σε σχέση με την αξία της. Ετσι, μεθοδεύεται το «νόμιμο» ξεπούλημα δημόσιας έκτασης τεράστιας αξίας σε επιχειρηματικούς ομίλους, στην πλουτοκρατία.

Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για να ανασταλεί και να ματαιωθεί οριστικά αυτός ο καταχρηστικός πλειστηριασμός για τα συμφέροντα του δημοσίου και κατ' επέκταση των εργαζομένων, των κατοίκων του Δήμου Κρανιδίου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε:

1. Να ανασταλεί και να ματαιωθεί οριστικά ο πλειστηριασμός της τεράστιας αξίας δημόσιας έκτασης των 342.000 τ.μ., στην περιοχή «Αεροδρομίου», στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πορτοχελίου του Δήμου Κρανιδίου και να προστατευθούν τα συμφέροντα του δημοσίου.

2. Να διασφαλισθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της παραπάνω έκτασης και να μην εκποιηθεί με οποιαδήποτε μεθόδευση σε ιδιώτες και επιχειρηματικούς ομίλους.

3. Να αξιοποιηθεί η έκταση αυτή για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, προς όφελος των εργαζομένων, των κατοίκων της περιοχής και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.