Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Η καύση απορριμμάτων προωθείται από την πίσω πόρτα


 Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση ζητά να επιδοτηθεί με δημόσιο χρήμα η καύση απορριμμάτων, μία πανάκριβη, επικίνδυνη και αναποτελεσματική τεχνολογία.    Και όλα αυτά στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης!    Στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που συζητείται αυτές τις μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε τελικά ειδική διάταξη για την επιδότηση της καύσης απορριμμάτων. Η ρύθμιση αυτή συνεχίζει την πολιτική προκλητικών οικονομικών κινήτρων για μία επικίνδυνη τεχνολογία που δεν είναι οικονομικά βιώσιμη χωρίς επιδοτήσεις και ικανοποιεί το αίτημα των επιχειρηματιών που επί χρόνια προσπαθούν να εισάγουν την καύση απορριμμάτων στην Ελλάδα. «Βαφτίζει» επίσης ανανεώσιμη πηγή ενέργειας μια ακριβή και επικίνδυνη τεχνολογία.
Η στάση της κυβέρνησης στο θέμα της καύσης απορριμμάτων έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις εξαγγελίες της περί πράσινης ανάπτυξης. Η τεχνολογία της καύσης είναι ευθέως ανταγωνιστική με την ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων και ακυρώνει οριστικά το βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης που στηρίζεται στην πρόληψη,
 ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων. Η καύση των απορριμμάτων με κανένα τρόπο δε μπορεί να θεωρηθεί πράσινη τεχνολογία ή τεχνολογία παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας.
Αυτό που κρύβει η κυβέρνηση είναι ότι με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να μειώσει τεχνητά το εξαιρετικά υψηλό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων μέσα από την καύση τους, κόστος που μπορεί να ξεπερνά τα 180 €/ τόνο! Σε περίπτωση που τελικά η διάταξη αυτή παραμείνει στο νομοσχέδιο, τότε οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες αναμένεται να επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα χρόνια, ενώ ακυρώνεται δραστικά η δυνατότητα δημιουργίας χιλιάδων νέων, πράσινων θέσεων εργασίας στον τομέα της ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων.
Οι 4 οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει την προκλητική αυτή διάταξη από το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
greenpeace