Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη


ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Στις 7 Ιουλίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη «Κυριακής της Μεγαλομάρτυρος», το όνομα της οποίας συναντάμε συχνά μέχρι τις μέρες μας. Γεννήθηκε κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. στη Νικομήδεια της Μ. Ασίας από Έλληνες γονείς, ευσεβείς χριστιανούς. Της δόθηκε το όνομα Κυριακή, καθώς γεννήθηκε ημέρα Κυριακή (την ημέρα του Κυρίου).

Σύμφωνα με τον συναξαριστή ο άρχοντας της Βιθυνίας Ιλαρίωνας, κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, στον οποίο στάλθηκε σιδηροδέσμια η Αγία(σε ηλικία 21 ετών), την υπέβαλε σε φριχτά βασανιστήρια προκειμένου να αποκηρύξει τη χριστιανική της πίστη. Η Κυριακή, όμως, δεν υπέκυπτε στα μαρτύρια με αποτέλεσμα να αποκεφαλιστεί (289 μ.Χ.).

Στην Ερμιονίδα, αν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν δύο ναοί που τιμώνται στο όνομα της Αγίας. Το ένα εξωκλήσι βρίσκεται στον «Κάμπο». Περιποιημένο, ασβεστωμένο πάντα σημαιοστολισμένο, το θυμάμαι, την ημέρα της γιορτής του. Το άλλο, που δεν έτυχε ποτέ να επισκεφθώ, βρίσκεται Ν.Α. των Διδύμων, στον δρόμο προς το Λουκαΐτι

Υπάρχει, επίσης, και ο τρισυπόστατος ναός του νέου κοιμητηρίου Ερμιόνης που είναι αφιερωμένος στον Ταξιάρχη (Παλαρμιώτης, 6 Σεπτεμβρίου), στους Άγιους Πάντες και στην Αγία Κυριακή, της οποίας το όνομα είχε η κτητόρισσα του ναού Κούλα Παπαμιχαήλ.

Λέγεται πως η Αγία είναι η προστάτιδα του γέλιου, της συνειδητής εκδήλωσης που δηλώνει την ευχάριστη ψυχική διάθεση των ανθρώπων. Είναι, όμως, κι εκείνη που θεραπεύει τον άνθρωπο από την κατάθλιψη και τα άλλα ψυχικά νοσήματα. 

Τέλος υπάρχει και άλλη Αγία Κυριακή που εορτάζει στις 25 Φεβρουαρίου μαζί με τα πέντε αδέλφια που μαρτύρησαν την εποχή του Νέρωνα.

Χρόνια πολλά, λοιπόν στην Κυριακή, στην Κούλα, στην Κέλλυ και στους Κυριάκους που γιορτάζουν σήμερα, καθώς οι περισσότεροι άρρενες γιορτάζουν στις 29 Σεπτεμβρίου,του Αγίου Κυριακού.

Σημ. Η φωτο είναι από το ιστολόγιο «ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ», Θεσσαλονίκη 2008.