Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

ΙΛΜΕ. Με το βλέμμα στην 25η Μαρτίου

 Το ΙΛΜΕ τιμώντας την επέτειο της 25ηςΜαρτίου διοργάνωσε δύο εκπαιδευτικά προγράμματα.

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 επισκέφθηκε το χώρο του Μουσείου το 2ο Νηπιαγωγείο Ερμιόνης και παρακολούθησε πρόγραμμα με τίτλο «Όταν ένας πίνακας αφηγείται την Ιστορία μας».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με παιγνίδι εξερεύνησης μέσω κρυμμένου θησαυρού. Στην συνέχεια επικεντρώθηκε σε προσεκτική παρατήρηση επιλεγμένων εκθεμάτων του Μουσείου. Τέλος τα παιδιά οδηγήθηκαν στη δημιουργία μέσω φωτογραφιών ενός παζλ και συνέθεσαν τον πίνακα της αείμνηστης ζωγράφου Ανθούλας Λαζαρίδου Δουρούκου, που κοσμεί το Μουσείο με τίτλο «Η Γ΄ Εθνική Συνέλευσις των Ελλήνων στην Ερμιόνη 1827».

Ο συγκεκριμένος πίνακας αποτέλεσε και τον κρυμμένο θησαυρό και η σύνθεση του παζλ χρησιμοποιήθηκε ως άσκηση επινόησης και δημιουργίας από την πλευρά των παιδιών.

Το πρόγραμμα επιμελήθηκε και παρουσίασε η νηπιαγωγός και μέλος του ΔΣ του ΙΛΜΕ,  Ελένη Βλάσση - Δημαράκη.

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 οι μαθητές της Δ΄ Τάξης (Δ1 και Δ2) του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου επισκέφτηκαν το Μουσείο και παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Εκπαιδευτική ιστορική περιήγηση στο Μουσείο».

Σκοπός του προγράμματος ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές μέσω των εκθεμάτων και εγγράφων τη χρονική ακολουθία των Εθνοσυνελεύσεων της Επανάστασης του ’21 και αδρομερώς να παρακολουθήσουν τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1821-27.

Την αφόρμηση έδωσαν τα πορτραίτα των ηρώων του ’21, του Γάλλου ζωγράφου Raymont, τα ιστορικά αντικείμενα και τα ιστορικά έγγραφα βάσει των οποίων οι μαθητές οδηγήθηκαν σε συμπεράσματα σχετικά με τα πρόσωπα, τα γεγονότα αλλά και τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της Γ’ Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη.

Το πρόγραμμα επιμελήθηκε και παρουσίασε η πρόεδρος του ΙΛΜΕ.

Το ΙΛΜΕ ευχαριστεί τους εκπαιδευτικούς Ελένη Βλάσση - Δημαράκη, Ηλία Σαριπανίδη και Αμαλία Τσιλιμίγκρα για τη συμμετοχή τους στην επιτυχία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.  

Τίνα Αντωνοπούλου

Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ