Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Η Κυριακή του Ασώτου ανήκε στο Κρανίδι στους μικρούς μασκαράδες

 Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου Δελτίο Τύπου 


Η εβδομάδα που ξεκινάει από την Κυριακή του Ασώτου λέγεται 'της Κρεωγάγου' ή 'Κρεατινή' ή 'Ολόκριγια' (όλο κρέας) επειδή τρώγεται το κρέας ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή. Λέγεται και άρτσι βούρτσι, επειδή τρώνε ότι να'ναι. 

Η Κυριακή του Ασώτου ανήκε στο Κρανίδι στους μικρούς μασκαράδες, που ντύνονταν με αυτοσχέδιες στολές, βλαχούλες, απάχιδες, κυρίες, αλλά και τσολιάδες. 

Ακόμα και στις δεκαετίες του '70 και '80, ίσως και λίγο αργότερα, παρέες παιδιών ντυμένα μασκαραδάκια γύριζαν όλο το Κρανίδι, κι επισκέπτονταν τα συγγενικά τους σπίτια με την αγωνία να έχει πετύχει η μεταμφίεση και να μην τους γνωρίσουν. Ερχόταν, βέβαια, η στιγμή της αποκάλυψης, όταν η οικοδέσποινα πρόσφερε γλυκό του κουταλιού κυδώνι ή περγαμόντο και νεράτζι, φρεσκοφτιαγμένο, ή το αποκριάτικο γλυκό (θυμάστε πως το λέμε Κρανιδιώτικα; Θα σας αφήσουμε λίγο να γυρίσετε πίσω στο χρόνο και να θυμηθείτε μυρωδιές και υλικά, κανέλα, πρόβειο γάλα, σιμιγδάλι...το βρήκατε ποιο είναι; Δείτε τις επόμενες μέρες τις αναρτήσεις μας)


Πηγές: 

'Λαογραφικά από το Κρανίδι' Σ.Λεπτοπούλου -Λόλη 2001 Εκδόσεις Δήμου Κρανιδίου, 

'Λαογραφικά' Μ.Στρίγκου-Κάτσινα, 1985 εκδόσεις Ιωλκός, Αθήνα

'Ελληνικές Γιορτές και Έθιμα της Λαϊκής Λατρείας' Γ.Α. Μέγας,2005, Εστία, Αθήνα

'Οι Δώδεκα Μήνες του Έτους και αι Κυριώτεραι Εορταί των', Φ.Ι. Βρεττάκου, 1980, Γραφικές Τέχνες Γιώργος Παπανικολάου, Αθήνα




Πηγές φωτογραφίας: 'Το Κρανίδι που αγαπήσαμε' (κοινότητα στο facebook), προσωπικό αρχείο