Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

” Η υποδοχή των Προσφύγων το 1922 και η εγκατάσταση τους στην Ερμιόνη”-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ : ” Η υποδοχή των Προσφύγων το 1922 και η εγκατάσταση τους στην Ερμιόνη”

Η Κοινότητα Ερμιόνης συγχαίρει την  Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ.  Εφραίμ  για την διοργάνωση  της επετειακής Ημερίδας για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής και τον ερχομό των προσφύγων από την Αττάλεια της Μικράς Ασίας στην Ερμιόνη μας.

Επιβραβεύουμε τον εφημέριο του Ιερού Ναού μας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πατέρα  Δημήτριο  Αμπελά για την οργάνωση της εκδήλωσης και την παρουσία του  ως ομιλητής στην  εκδήλωση.

Συγχαρητήρια στον πρωτοσύγκελο Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο για τον συντονισμό της παρουσίασης της εκδήλωσης και πολλούς  επαίνους  για τον σπουδαίο καθηγητή  της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ . Ευάνθη Χατζηβασιλείου,  που με την ιστορική γνώση και επιστημονική του ερμηνεία αλλά και την σπουδαία διαλογική και αφηγηματική του ρητορική αναφέρθηκε στα γεγονότα αλλά και στην διαμόρφωση της κοινωνίας από την παρουσία του Μικρασιατικού Ελληνισμού στους σημερινούς τόπους της Μητέρας Ελλάδας.

Ο Σεβαστός ποιμενάρχης μας κ.κ. Εφραίμ, όπως πάντα τόσο ουσιώδης και τόσο επίκαιρος, στον σύντομο χαιρετισμό του απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο τα διδάγματα και τα μηνύματα που πρέπει σε όλους μας να γίνουν κτήμα,  τρόπος ζωής και συμπεριφοράς και  ιδιαίτερα στις νέες γενιές της πατρίδας μας μάθημα παιδείας  και γνώσης .

Η Κοινότητα Ερμιόνης , στην  οποία δεν προτάθηκε η συμμετοχή της στην διοργάνωση της εκδήλωσης, παρευρέθηκε με την παρουσία του Προέδρου της Κοινότητας μας , όπου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας την τίμησε με επετειακό Μετάλλιο της Μητροπόλεως μας για τα 200 χρόνια από το 1821.

Δυστυχώς η απουσία του κοινού, της νεολαίας μας, του διδακτικού , επιστημονικού  και επιχειρηματικού  δυναμικού  του τόπου μας από την εκδήλωση υπήρξε λυπηρό φαινόμενο.

Γεγονός  το  οποίο θα είχε αποφευχθεί εάν στην  Κοινότητα μας  είχε δοθεί η πρωτοβουλία στον τομέα της ενημέρωσης του κοινού,  σε συνδυασμό με τις προσωπικές επαφές του Προέδρου, ο οποίος  είχε  την δυνατότητα και τις γνωριμίες να προσκαλέσει και να φιλοξενήσει αρκετούς γόνους των τότε προσφυγικών οικογενειών  που έζησαν στην Ερμιόνη.