Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ...



 ΑΔΩΝΙΣ Κ. ΚΥΡΟΥ: ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ (Τόμος Β΄)

Πριν από τριάντα χρόνια, το 1991, είχα την τύχη να βρω το νόμισμα, «παρά», της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ερμιονικού Συνδέσμου και να πάρω ως δώρο τον πρώτο τόμο του βιβλίου «ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ» του Άδωνι Κ. Κύρου, που μόλις είχε κυκλοφορήσει. 

Το περιεχόμενο του βιβλίου εξαιρετικό, βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών εκείνη τη χρονιάκαλύπτει επιτυχώς τους προϊστορικούς και αρχαιοελληνικούς χρόνους της ευρύτερης περιοχής του Αργολικού Κόλπου.Σήμερα, έχω τη χαρά αλλά και τη συγκίνηση να κρατώ στα χέρια μου τον Β΄ τόμο του ανωτέρω βιβλίου, με το οποίο ο ρέκτης συγγραφέας και πολύπειρος ερευνητής ολοκληρώνει το αρχαιολογικό και ιστορικό οδοιπορικό στην ίδια περιοχή από τους υστερορωμαϊκούς και πρωτοχριστιανικούς χρόνους μέχρι και τη Δεύτερη Ενετοκρατία του 17ου αιώνα.

Το βιβλίο αποτελείται από δεκαέξι κεφάλαια που το καθένα υποδιαιρείται σε τρία υποκεφάλαια. Στις σελίδες του ο συγγραφέας προσφέρει σε «μορφή χρονικού» μια γενική εικόνα του τοπίου, παράκτιου και νησιώτικου, με βάση την έρευνα των ιστορικών πηγών, την παρατήρηση του περιβάλλοντος χώρου αλλά και τη συστηματική μελέτη των ευρημάτων εκείνων των χρόνων.

Εξαιρετικές και οι φωτογραφίες των τοπίων και των άλλων στοιχείων της περιοχής! Ο κ. Κύρουπεπειραμένος συγγραφέας, γνωρίζει καλά πως οι εικόνες ξεκουράζουν τον αναγνώστη, συμβάλλουν στην κατανόηση του κειμένου, προωθούν την καλαισθησία και προκαλούν το ενδιαφέρον.  

Το βιβλίο στοχεύει στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, που ενδιαφέρεται για τα δρώμενα και τις εξελίξεις μια ξεχωριστής περιοχής της Πατρίδας μας. Προσωπικά, μετά τη μελέτη του έργου, εστίασα στις είκοσι ιστορικές αναφορές, άγνωστες ή και λιγότερο γνωστές, που αφορούν στην επαρχία Ερμιονίδας και ιδιαίτερα στην Ερμιόνη. Τις θεωρώ πολύτιμες ψηφίδες που εμπλουτίζουν την τοπική μας ιστορία. Είθε να αποτελέσουν γνωστικά ερεθίσματα των εκπαιδευτικών για την καλλίτερη και αποδοτικότερη διδασκαλία της!

Ο Β΄ τόμος «ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΛΕΙΜΩΝ», από τις οποίες επανεκδίδεται και ο Α΄ τόμος του βιβλίου.

 

Γιάννης Μ. Σπετσιώτης

Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής