Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ-ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Σήμερα Πέμπτη 10/06/2021 και ώρα 6 μ.μ. έγινε έκτακτη συνεδρίαση στο Κοινοτικό μας Συμβούλιο με θέμα ”Πεζοδρόμηση τμήματος της δημοτικής οδού Μελίνας Μερκούρη από το ύψος του Ηρώου έως την οικία Ταρούση (πεύκο)” (δηλ. σχετική διευθέτηση του κυκλοφοριακού στην κεντρική αρτηρία του βόρειου λιμένα της πόλης μας).

Παρουσία της ολομέλειας των Κοινοτικών Συμβούλων και δυστυχώς της απουσίας όλων των Δημοτικών Συμβούλων της περιοχής Ερμιόνης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ.Ιωσήφ Γανώσης στην εισαγωγή του θέματος αναφέρθηκε στα κάτωθι:

Όπως όλοι γνωρίζουμε η κατάσταση του κυκλοφοριακού και εν γένει της συνύπαρξης κυκλοφορίας οχημάτων και πολιτών στον νευραλγικό χώρο του κεντρικού άξονα του βόρειου λιμένος και όλης της χερσαίας ζώνης, είναι ένα σοβαρό και ουσιαστικό πρόβλημα που χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εικόνα της πόλης μας και στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα για διάφορους λόγους, τους οποίους δε χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε και να υπενθυμίζουμε, καμία Δημοτική και Κοινοτική Αρχή δεν κατάφερε να επιλύσει.

Μετά από προσωπική συζήτηση προ διμήνου που είχα με το Δήμαρχο Ερμιονίδας κ.Γεωργόπουλο σας ενημερώνω ότι και αυτός συμφώνησε πως πρέπει να γίνει μια αρχή διευθέτησης του προβλήματος.

Επειδή η οποιαδήποτε απόφασή μας, όσο και επιθυμητή αν είναι, δυστυχώς βάσει του Κώδικα είναι απλά γνωμοδοτική, εναπόκειται στην επιτροπή ποιότητας ζωής και στη Δημοτική Αρχή να την υιοθετήσει και να την υλοποιήσει.

Θεωρώ για φέτος πως τα χρονικά περιθώρια υλοποίησης, οι απαραίτητες δαπάνες και τα έργα υποδομής  που χρειάζονται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο της κυκλοφοριακής διευθέτησης είναι στενά και χρονοβόρα, πρέπει να προβούμε σε κάποιες προτάσεις και να αποφασίσουμε για ένα σχέδιο τριών φάσεων.

Η πρώτη φάση την οποία προτείνουμε για το φετινό καλοκαίρι του 2021 είναι από την ημέρα εφαρμογής της έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και από τις 8 μ.μ. το απόγευμα (το μήνα Σεπτέμβριο 7 μ.μ.) έως την 1η πρωινή, από πλατεία Ηρώων έως και ταβέρνας ”Φάρος”, απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Επίσης απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων από την περιοχή νότιου λιμένος ”ΜΑΝΤΡΑΚΙΑ΄΄ με κατεύθυνση προς τον κεντρικό λιμένα, δηλ. υποχρεωτική έξοδος των αυτοκινήτων προς Μαγούλα.

Μια σχετικά ήπια οδική κυκλοφορία και κοντινή πρόσβαση προς τις δύο πλευρές των λιμένων θα γίνεται από τη δημοτική οδό του οπωροπωλείου ”ΑΣΛΑΝΗ”-πλατεία πεύκου-οδός Κοινοβουλευτισμού (έμπροσθεν Κοινοτικού καταστήματος)-Αγίου Αθανασίου-Μπίστι.

Το σχέδιο αυτό είναι προσωρινό και πιλοτικό με σκοπό να μη στεκόμεθα απαθείς στα ουσιαστικά προβλήματα της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.

Εμείς ως Κοινότητα θεωρούμε ως δομική λύση τη δεύτερη και τρίτη φάση της διευθέτησης του κυκλοφοριακού.

Στη δεύτερη φάση πρέπει να παρθούν μέτρα και να γίνουν οι ανάλογες σχετικές δαπάνες:

  1. Απαγόρευση κατά τις ανωτέρω ώρες της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων από το σημείο ”Τράκη” με υποχρεωτική κατεύθυνση προς το χώρο της Λαϊκής Αγοράς με διαγραμμισμένο και φωτισμένο πάρκινγκ και ενημερωτικές πινακίδες.
  2. Διακοπή κυκλοφορίας αυτοκινήτων από περιοχή Αϊ-Γιάννη(Μπίστι) έως και την κεντρική γλίστρα Μαντρακίου. Κατά την άποψη της Κοινότητας είναι αδιανόητο ένα ειδυλλιακό κομμάτι περιπάτου μεταξύ Αι-Γιάννη και του κτιρίου της Φιλοπτώχου να συνωστίζεται από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, από οχήματα που κινούνται συνεχώς κατά τις ώρες αιχμής και πολίτες που επιθυμούν να απολαμβάνουν με τα παιδιά τους τις ομορφιές του τοπίου και πεζοπορούν.

 

Για όλη αυτήν την περιοχή που περιβάλει η συγκεκριμένη χερσαία ζώνη βόρειου και νότιου λιμένος οι κάτοικοι των συγκεκριμένων κατοικιών, οι ενοικιαστές των τουριστικών καταλυμάτων και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις, μπορούν με ειδική κάρτα κυκλοφορίας να εξυπηρετούνται για αυτές τις ώρες, όπως συμβαίνει σε όλες τις οργανωμένες κοινωνίες.

Εννοείται ότι στα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσης (ταξί) θα επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση.

Η είσοδος των αυτοκινήτων κατά τις ίδιες ώρες από την περιοχή της Μαγούλας προς τα Μαντράκια θα επιτρέπεται έως το κατάστημα ”ΜΑΝΤΡΑΚΙ CLUB” με ειδικές ενημερωτικές πινακίδες που θα ενημερώνουν για το αδιέξοδο και θα παρκάρουν στη δεξιά πλευρά της δημοτικής οδού.

Επί της δημοτικής οδού από πλατεία πεύκου έως Αγίου Αθανασίου και ειδικά έμπροσθεν του κοινοτικού καταστήματος, απαγόρευση της στάθμευσης κατά τις συγκεκριμένες ώρες, ώστε σε όλους τους εσωτερικούς δρόμους να είναι δυνατή η κυκλοφορία της διπλής κατεύθυνσης.

Παράλληλα ο αύλιος χώρος του κοινοτικού καταστήματος θα είναι ανοιχτός για ελεύθερη πρόσβαση πάρκινγκ.

Επειδή είμαι σίγουρος ότι εάν και εφόσον η Δημοτική Αρχή αναλάβει την πολιτική ευθύνη και δει με υπευθυνότητα και με όραμα την πρότασή μας, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η επισκεψιμότητα στην πόλη μας κατά τις συγκεκριμένες ώρες θα αυξηθεί με γεωμετρικούς ρυθμούς, πρέπει να σχεδιάζει για το άμεσο μέλλον την κατασκευή οργανωμένου πάρκινγκ στην περιοχή του ακινήτου του Αγροτικού Συνεταιρισμού και στην περιοχή της Μαγούλας, είτε χερσαίας είτε θαλάσσιας και στο μέλλον οργάνωση μικρής αστικής συγκοινωνίας κατά τους θερινούς μήνες.

Το σχέδιο της τρίτης φάσης πρέπει να ενσωματωθεί σε ένα γενικό σχέδιο γενικών αναπλάσεων όπου στον κύριο κορμό της βόρειας περιοχής της πόλης μας (Παναγία και Ταξιάρχης) ανταλλαχθούν εγκαταλελειμμένα οικόπεδα και κτίρια με οικόπεδα από την Κοινοτική περιουσία των Μύλων ώστε να αποσυμφορηθεί ο γραφικός οικισμός μας, τα σοκάκια και τα πλακόστρωτα, από την ύπαρξη της λαμαρίνας και των αυτοκινήτων, με τη δημιουργία πλατειών και πάρκινγκ. 

Όμως σήμερα ως Πρόεδρος σας προτείνω να ψηφίσουμε αυτή την πρόταση της πρώτης φάσης ως αρχή μιας λύσης για τα επόμενα χρόνια.

Το λόγο πήρε ο κ.Μέξης ο οποίος εν περιλήψει τοποθετήθηκε ότι εάν στη σημερινή κατάσταση χωρίς να προβούμε στα ανάλογα μέτρα που πρότεινε ο Πρόεδρος αστυνομευθεί από τις Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές η κίνηση των οχημάτων βάσει του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και των μέτρων του κυκλοφοριακού που είχε αποφασίσει ο πρώην Δήμος Ερμιόνης από το 1998 και το 2001 , το πρόβλημα θα λυθεί και δε χρειάζεται κανένα νέο σχέδιο.

Οι οποιεσδήποτε σημερινές αποφάσεις εάν και εφόσον εγκριθούν από τη Δημοτική Αρχή δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την έγκριση και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Συγκοινωνιών και των υπηρεσιών τους.

Προς την ίδια κατεύθυνση τοποθετήθηκε και ο Κοινοτικός Σύμβουλος Ασλάνης Μιχαήλ ο οποίος μάλιστα είπε ότι εάν κλείσει το κομμάτι της βόρειας χερσαίας ζώνης, να κλείσει και το τμήμα από τον Αι-Γιάννη έως τη Φιλόπτωχο.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ερμιόνης αφού δευτερολόγησε στις τοποθετήσεις των δύο Κοινοτικών Συμβούλων, πρότεινε προς ψήφιση την πρότασή του εις την οποία οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Μέλλος Γεώργιος, Χατζή Φανή, Φραιδάκης Μιχαήλ συμφώνησαν με τον Πρόεδρο, οι δε Κοινοτικοί Σύμβουλοι Μέξης Παναγιώτης, Μαστροκόλιας Ανδρέας και Ασλάνης Μιχαήλ ψήφισαν παρών.

Η απόφαση σήμερα μεταβιβάζεται ατύπως προς τον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ.Γεωργόπουλο λόγω του επείγοντος και της συνεδρίασης της ποιότητας ζωής αύριο Παρασκευή 11/06/2021.