Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Γιάννης Γεωργόπουλος: Ένα καινοτόμο έργο με πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Κρανίδι, 07.04.2021

Ανακοίνωση

Ο Δήμος Ερμιονίδας προχωράει το έργο της αντικατάστασης 5.744 παλαιών δημοτικών φωτιστικών από νέα σύγχρονης τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό καινοτόμο έργο, με πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τους Δημότες, το οποίο υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα της Δυνατής Ερμιονίδας αλλά και άλλων Δημοτικών Παρατάξεων.

Τα υφιστάμενα 5.744 φωτιστικά του Δήμου Ερμιονίδας για πρώτη φορά καταγράφηκαν και κωδικοποιήθηκαν ψηφιακά. Σύμφωνα με την μελέτη, το κόστος της αντικατάστασής τους ανέρχεται στα 2,3 εκατομμύρια € και η λειτουργία τους θα ελέγχεται ηλεκτρονικά μέσω υπολογιστή. Ο ανάδοχος θα προκύψει μέσα από διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό και πέραν της αντικατάστασης θα είναι υποχρεωμένος επί 10 χρόνια να αναλάβει την συντήρηση των νέων λαμπτήρων.

Το συγκεκριμένο έργο δεν μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο Ευρωπαϊκό ή Εθνικό ή Περιφερειακό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Η χρηματοδότησή του μπορεί να γίνει είτε από ίδια κεφάλαια, είτε μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή δανεισμό από ιδιωτική εταιρεία, είτε μέσω δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η πλέον συμφέρουσα λύση για τον Δήμο Ερμιονίδας είναι η χρηματοδότηση του έργου μέσω δεκαετούς δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το οποίο υλοποιεί καινοτόμα έργα και σημαντικές δράσεις για την διάδοση και εδραίωση των νέων ενεργειακών τεχνολογιών. Το δάνειο θα αποπληρώνεται από το ποσό που θα εξοικονομείται λόγω της χρήσης των νέων λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και παράλληλα θα περισσεύουν επιπλέον 60.000 € το χρόνο στο ταμείο του Δήμου.

Δηλαδή σήμερα, με την χρήση των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών, οι Δημότες πληρώνουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στη ΔΕΗ, με παράλληλη περιβαλλοντική επιβάρυνση και ρύπανση.

Αντί λοιπόν τα χρήματα αυτά να πληρώνονται στην ΔΕΗ, ένα τμήμα τους θα αποπληρώνει τις δόσεις του δανείου επί 10 χρόνια, ενώ θα περισσεύουν και 60.000 € το χρόνο. Μετά τα 10 χρόνια που θα έχει εξοφληθεί το δάνειο, όλα τα χρήματα που εξοικονομούνται θα μένουν στον Δήμο ως κέρδος από το έργο.

Πρόκειται λοιπόν για ένα πολύ σημαντικό έργο του οποίου η υλοποίηση δε θα κοστίσει απολύτως τίποτα στους Δημότες, αντίθετα θα έχει πολύ σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Ο δημοτικός φωτισμός θα είναι κατά 110% μεγαλύτερος, δεν θα έχουμε το πρόβλημα με τις λάμπες που σήμερα καίγονται συχνά, ενώ το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό του Δήμου θα πάψει να απασχολείται στον τομέα της συντήρησης του Δημοτικού φωτισμού για 10 χρόνια.

Αντίστοιχο έργο αντικατάστασης των παλαιών δημοτικών φωτιστικών, έχουν κάνει εδώ και χρόνια αρκετοί Δήμοι της Ελλάδας, χρηματοδοτούμενοι άλλοι μέσω ΣΔΙΤ και άλλοι μέσω δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Χαρακτηριστικά αναφέρω τους Δήμους Αθηναίων, Βόλου, Νέας Σμύρνης, Καματερού, Αγίων Αναργύρων, Αλίμου, Ξάνθης, Σητείας, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Ηρακλείου Αττικής, Ιλίου, Ηλιουπόλεως, Σοφάδων, Πυλαίας – Χορτιάτη, Καισαριανής, Σερρών, Φαρσάλων, Βέλου – Βόχας, Έδεσσας, Νέας Ιωνίας, Θάσου, Θερμαϊκού, Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης, Αλεξανδρουπόλεως, Ιάσμου, Λαμιέων, Λαρισαίων, Κηφισιάς, Ελευσίνας. 

Μέσω ΣΔΙΤ αναφέρω τον Δήμο Ιωαννιτών με αντικατάσταση 26.500 φωτιστικών και κόστος 19,2 εκ. ευρώ και τον Δήμο Πρεβέζης με αντικατάσταση 8.800 φωτιστικών και κόστος 8,9 εκ. ευρώ.

Το 2020 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντικατέστησε 15.000 φωτιστικά με κόστος 14,8 εκ. ευρώ, ενώ ο Δήμος Άργους – Μυκηνών ανακοίνωσε ότι προχωράει αντίστοιχο έργο μέσα στο 2021.

Γίνεται αντιληπτό ότι ο Δήμος Ερμιονίδας θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να είχε αντικαταστήσει τα παλαιάς τεχνολογίας ενεργοβόρα φωτιστικά σώματα και έχει καθυστερήσει σημαντικά και σε αυτόν τον τομέα.

Έτσι λοιπόν, μετά την οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση ενός ακόμα σημαντικού έργου για τον Δήμο μας.

Όσοι αντιδρούν σε αυτό το έργο, που δεν κοστίζει τίποτα στους Δημότες, είναι φανερό ότι δεν τους ενδιαφέρουν ο εκσυγχρονισμός και η πρόοδος του Δήμου Ερμιονίδας, δεν τους ενδιαφέρουν η προστασία του περιβάλλοντος και τα οικονομικά οφέλη των Δημοτών.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μην γίνεται κανένα έργο και να μην προχωράει ο τόπος μπροστά, προκειμένου να έχουν λόγο ύπαρξης και μικροπολιτικής αντιπολιτευτικής αντιπαράθεσης.

Να είναι σίγουροι όμως ότι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της στάσης τους, διότι οι Δημότες της Ερμιονίδας έχουν και γνώση και κρίση.

Τους ενημερώνω ότι η Δημοτική Αρχή δεν θα κάνει πίσω και θα εφαρμόσει με συνέπεια τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν από το 60% του λαού της Ερμιονίδας.

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος